Ukrajinci v Doněcké oblasti zadrželi "ruského záškodníka s výbušninami"

11. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) včera zadržela v Doněcké oblasti ruského záškodníka, oznámil šéf služby Valentyn Nalyvajčenko. Podezřelý je obviněn z přípravy výbuchů a organizace dalších diverzních aktivit. Jeho aktivity měly patrně sloužit jako záminka k širší ruské vojenské invazi na Ukrajinu, mimo oblast Krymského poloostrova, domnívá se SBU.

Sedmatřicetiletý Rus, jehož jméno nebylo uvedeno, měl u sebe ruský pas a byl zatčen společně policií a SBU. Ruské velvyslanectví v Kyjevě se k zatčení zatím nevyjádřilo.

Podle Nalyvajčenka je zadržený profesionál, který se pohyboval kolem dolů s výbušninami a zakládal diverzní skupiny, jež připravovaly exploze na místech, kde se shromažďuje velké množství osob. Jedná se údajně o člena "zahraniční zvláštní služby" organizujícího na východě Ukrajiny řadu extrémistických skupin, jimž měl také dodávat zbraně a výbušniny.

V minulosti měl působit například v Dagestánu a Osetii. Když byl zadržen, měl u sebe výbušniny a roznětky, tvrdí Nalyvajčenko. Je obviněn z ilegálního držení zbraní a výbušnin a hrozí mu 3-5 let vězení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9733

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2014