Britský ministr financí dává ultimátum EU:

Zreformujte se, anebo Británie odejde

15. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský ministr financí ve středu pronese v Londýně projev, v němž hodlá varovat Evropskou unii: Zreformujte se, anebo Británie zruší své členství v EU. Přibližně 100 konzervativních poslanců poslalo dopis premiéru Davidu Cameronovi, v němž požadují, aby měla Británie právo vetovat všechny zákony EU. To by ovšem zlikvidovalo předpisy evropského společného trhu, které vypracoval stoupenec Margaret Thatcherové lord Cockfield a zabránil tím Francii vnucovat Evropské unii svá ochranářská opatření tím, že odebral jednotlivých státům právo veta.

Osborne v dnešním projevu tvrdí, že současný status quo v Evropské unii "odsuzuje občany Evropy k trvalé hospodářské krizi a pokračujícímu úpadku". Podle Osborna trpí Evropská unie chronickou absenci konkurenceschopnosti a evropská ekonomika posledních šest let stagnuje, zatímco ekonomika Indie vzrostla o třetinu a ekonomika Číny vzrostla o 50 procent.

Osborne konstatuje: "Nemylme se: náš kontinent zaostává. Podívejte se na inovace, kde se podíl Evropy na žádostech o světové patenty za posledních deset let snížil téměř o polovinu. Podívejte se na nezaměstnanost, kde čtvrtina mladých lidí hledajících práci ji nenalézá. Podívejte se na sociální zabezpečení. Jak na to poukázala Angela Merkelová, Evropa má asi 7 procent světového obyvatelstva, 25 procent světové ekonomiky a 50 procent světových globálních výdajů na sociální zabezpečení. Tak se nedá pokračovat."

Osborne argumentuje, že Británie nemůže přijmou Evropskou unii, jíž by dominovaly země z eurozóny, které by se snažily ochránit svou měnu na úkor těch zemí, které se z demokratických důvodů nemohou k eurozóně připojit. Pokud se EU stane jen politickým doplňkem eura, Británie v EU nezůstane.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11982

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014