Janečkův "odpustek světu" za jeho "podnikání"

28. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Mnoho lidí se dnes, třeba na Facebooku, vyjadřuje k nedávnému vystoupení Daniela Landy. Kolem Landy mám už dlouho spoustu otazníků, ať už jde o jeho pokusy o přisvojení si odkazu Karla Kryla nebo Jana Palacha, tak o jeho vliv na média. Na Radiožurnálu, veřejné rozhlasové stanici, například hrají jeho píseň Šance, v níž si představuje ráj jako místo s čistými záchody a v níž je mu milejší čert než finanční úřad. Finanční úřad ovšem hraje či má hrát ve státu bohulibou a klíčovou roli v bdění nad správným odváděním daní. Pohled na svět, který nenávidí finanční úřady více než čerta, může být přitažlivý, myslím, pouze pro toho, kdo se chce vyhnout řádnému placení daní. A to nemluvím o tom, že Landovy představy o ráji jsou vůbec dost zvláštní a jenom potvrzují, že člověk vnímá náboženství především podle toho, jaký je on sám.

Poněkud mne překvapilo, když boháč Karel Janeček, který se ohání bojem proti korupci a bohulibou činností ve prospěch společnosti, mluvil o Landovi včera v Radiožurnálu velmi kladně. Přemýšlel jsem nad tím, co může mít Janeček s Landou hlouběji společného, že k němu cítí takové sympatie. Když jsem se na Janečka podíval do Wikipedie, našel jsem, že své velké peníze dělá na tzv. finančních derivátech, což je byznys, který nepřináší žádné hodnotné výrobky, nezvyšuje štěstí lidí, nýbrž handluje s abstraktním kapitálem. Podle mnohých autorit je byznys s finančními deriváty pro společnost přímo škodlivý. Např. americký miliardář a filantrop Warren Buffet nazval tento byznys v  Berkshire Hathaway Annual Reportu z roku 2002 "finanční zbraně hromadného ničení".

Zdá se také, že tento druh podnikání, jak je uvedeno níže, když si čtenáři kliknou na anglickou Wikipedii, prohlubuje státní zadlužení, které se potom musí splácet prostřednictvím škrtů a zvyšování daní. Finanční deriváty jsou jedním z produktů tzv. financializace, díky které se zrodil v posledních několika desítkách let náš současný globální kapitalismus, jenž např. podle Alana Greenspana, bývalého šéfa amerického FEDu, zlomil spojení mezi americkým kapitalismem a americkými národními zájmy. Tento trend je podle mnoha odborníků (např. Adaira Turnera, šéfa britské Financial Services Authority) zodpovědný na finanční krizi 2007-2010, z níž se dodnes neumíme vzpamatovat. Ekonom Simon Johnson, který dříve byl "chief economist" v Mezinárodním měnovém fondu, dokonce tvrdí, že financializace ohrožuje samotnou zastupitelskou demokracii.

Začal jsem tedy vážně přemýšlet nad tím, zda bohulibá činnost Karla Janečka v boji proti korupci není pouze jakousi dýmovou clonou a zakoupeným odpustkem za jeho skutečný přístup ke světu, na kterém vydělává obrovské peníze. Jedině tak lze pochopit, proč mu může imponovat obraz světa podle Daniela Landy.

Můj dřívější text o Landovi: ZDE

Landova píseň Šance ZDE

Finanční deriváty ZDE

Financializace ZDE

0
Vytisknout
18861

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2012