NASA varuje: Pověsti o letošním konci světa přinášejí zbytečné utrpení

29. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) varovali, že obavy z konce světa, které vyvolávají pochybené výklady mayského kalendáře, děsí děti a dospívající, kteří se skutečně obávají, že 21. prosince svět přestane existovat.

Chybné pochopení mayského kalendáře vyvolává v některých kruzích vlnu obav. 21. prosinec je dnem zimního slunovratu, kdy skončí kalendářní cyklus nazývaný třináctý b'ak'tun. Učenci zkoumající mayskou kulturu se shodují na tom, že staří Mayové tento den nepovažovali za apokalyptický (prostě začíná další cyklus kalendáře, čtrnáctý b'ak'tun), ale přesto se šíří pověsti, že v tento den jakási kosmická událost ukončí život na Zemi.

NASA zřídil speciální webové stránky vysvětlující populární mýty o 21. prosinci, jako například, že Zemi zasáhne bludná planeta a zahubí vše živé. Každý objekt, který by měl mít v daný den podobné následky, už by byl nyní jasně vidět na noční obloze a byl třetím nejzářivějším objektem, hned po Slunci a Měsíci, ale před Venuší.

Bohužel, i pouhé pověsti o konci světa mají někdy hmatatelné důsledky pro reálný život. Zejména mladí Američané NASA v e-mailech uvádějí, že nemohou jíst, mají příliš velké obavy, než aby se jim podařilo usnout, a někteří dokonce trpí sebevražednými náladami. To vše kvůli pověstem o srážce Země s mýtickou planetou Nibiru, o mimořádně silných slunečních bouřích, náhlém přepólování zemského magnetického pole či o pádu Země do černé díry. Ani jedna z uvedených historek nemá ale oporu ve vědeckých poznatcích.

Jedna z pověstí například tvrdí, že koncem prosince dojde z blíže neuvedených důvodů ke globálnímu výpadku dodávek elektrické energie. K takovým tvrzením ovšem vědci nemají co dodat.

Koneckonců, obavy ohledně budoucnosti planety by se měly spíše zaměřit na pomalu postupující problémy jako změna klimatu, než aby se fixovaly na absurdní představy náhlé kosmické katastrofy. Zemi totiž zdaleka nejvíce ohrožuje lidstvo samo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8437

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2012