Brusel se chystá žalovat Británii za diskriminaci přistěhovalců z EU

12. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Přistěhovalci z Evropské unie musejí mít právo dostávat sociální podporu i důchod v Británii, aniž by museli podstupovat test, zda mají skutečně v Británii trvalý pobyt. Britský konzervativní ministr pro práci a důchody Iain Duncan Smith uvedl, že by to stálo Británii 155 milionů liber ročně, kdyby byla Británie donucena zrušit test, zda přistěhovalci z EU jsou v Británii trvale usazeni. Test zkoumá, zda imigrant v Británii žil "po určitou konkrétní dobu" a "má úmysl tam trvale žít", teprve pak má nárok na sociální podporu.

Evropská komise varovala, že bude Británii žalovat, pokud tento test přistěhovalců nezruší. László Andor, evropský komisař pro sociální otázky, konstatoval, že Británie je jediným státem v EU, který požaduje od přistěhovalců z EU, aby se podrobovali rezidenčnímu testu. Tento test podle Bruselu brání přistěhovalcům, kteří legitimně pracovali v Británii, aby dostávali sociální dávky, když je potřebují. Británie musí aplikovat stejná měřítka jako ostatní 26 států EU.

Chris Grayling, bývalý konzervativní ministr zaměstnanosti, se pokusil letos v červenci vyvolat v EU revoluci proti těmto požadavkům. Nepodařilo se to, ale Británie se nechce svého testu vzdát.

Mluvčí britského ministerstva práce a sociálních věcí ve čtvrtek uvedl: "EU nemá právo zasahovat do našich záležitostí a budeme proti tomu dál bojovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6224

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2012