Roman Joch je "člověk zvláštního ražení"

3. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Rád bych reagoval na článek Borise Cveka, Čin Romana Jocha,  ve kterém vyzvedává vyjádření, jež cituje:

"My občané republikánského smýšlení čekáme od našich státních představitelů odvahu, a to především odvahu pod palbou. Nikdo nemá povinnost stát se vrcholným politikem, ale když se jím stane, tak musí s kůží na trh a riskovat nepříjemné věci",

píše Pavel Krajtl.

Myslím, že tento výrok se dá interpretovat vícero způsoby. Ten můj je, že Joch je ještě sobečtější a slepější a hlušší než Klaus -- a bude dál konzistentně a sebestředně zastávat sebenesmyslnější názory, bez ohledu na cokoliv a kohokoliv. Z jeho hlediska je to vrchol lidského intelektu.

Na závěr Boris Cvek poznamenává:

"Já bych jenom dodal, že občané, ať už jakéhokoli politického smýšlení, čekají od politiků zejména odvahu k tomu, aby čelili povrchnosti, hlouposti a zlodějině a dělali politiku, která prospívá lidem a celé zemi. Takovou odvahu Václav Klaus nikdy neměl."

S tím si dovolím souhlasit a dodávám, že někdo jako Roman Joch težko může čelit zlodějině a dělat politiku prospěšnou lidem a celé zemi. Už proto ne, že Joch je zvyklý běžně dělit lidi na kategorie, takže starat se jen o určitou skupinu lidí a ignorovat jakkoli velkou "menšinu" (pochybuji, že do jeho hodnotových sfér by se vešlo více jak 30% obyvatel). Je typickým prototypem politika s velmi nízkou schopností uvažovat v souvislostech a domýšlet důsledky svých výplodů.

Joch má nejlepší předpoklady stát se kariérním politikem nové generace. Svět je znovu v úvrati a na obzoru jsou konflikty všeho druhu. Pro politiky s kachním žaludkem, dinosauří kůží a dinosauřím myšlením je to doba jako stvořená.

Joch velice dobře ví, jaký typ lidí těžká doba potřebuje. Populisty schopné oblbnout davy intelektuálně vyhladovělé masmediální "kulturou"...

0
Vytisknout
12000

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2012