Neomalenost ministra zdravotnictví

17. 9. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 1 minuta

Bagatelizování metanolového skandálu ministrem Hegerem už přesahuje meze, které se dají tolerovat. Včera v televizi prohlásil, že pokud si někdo zkazí žaludek plesnivým sýrem, není to důvod pro celoplošný zákaz prodejů sýrů (a tudíž by se to s tou prohibicí nemělo zas tak moc přehánět) a dnes na poznámku redaktora ČT, že prodejci a distributoři alkoholu mají v souvislosti s prohibicí v úmyslu podat na stát žalobu kvůli ušlému zisku 750 mil./měsíc, dokonce odpověděl, že záležitost s metanolem už má charakter přírodní pohromy (a požadavek asociace prodejců proto postrádá relevanci).

Panu Hegerovi zřejmě pořád nedochází, že se tato vláda ze své nepochybné viny za totální selhání kontroly nad černou výrobou lihu nijak nemůže vylhat. Byla to ona, která měla na svědomí restrikci kontrolního a represivního aparátu státu z důvodů úspor a byla to také tato vláda, která také rozhodla o navýšení spotřební daně za alkohol. A tato nebetyčná hloupost, srovnatelná leda se zdražením jízdného MHD a současným snížením počtu revizorů, měla nepochybně za následek tuto "přírodní pohromu".

Pokud už vláda chtěla šetřit státní peníze, musela by to především umět. Především by ovšem nesměla mít zatemněnou mysl ideologickými poučkami volnotržních ekonomů brojících proti jakýmkoliv zásahům státu. Takle se pouze "došetřila" k nedozírným ztrátám jak finančním, tak i morálním a dopracovala se k tomu, že se jí dá důvěřovat tak leda jako láhvím alkoholu v prodejní síti tohoto státu (ať už s kolkem, nebo bez).

0
Vytisknout
10383

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2012