Co je za Erdoganovou nabídkou Západu ohledně Sýrie?

22. 3. 2021

čas čtení 2 minuty
Výzva tureckého prezidenta Západu, aby podpořil Turecko v Sýrii a zajistil si tak politické zisky "s minimálními náklady" je znamením, že Erdogan se nehodlá zříci svých ambicí v Sýrii, napsal Fehim Tastekin.


Zatímco syrská krize vstupuje do jedenáctého roku, turecký prezident vyzval Západ, aby jej podpořil v Sýrii. Zjevně doufá, že prosadí plány na zřízení bezpečné zóny kolem turecké hranice a zastaví Rusko v Idlíbu, pokud přímo neoživí ambice ohledně změny režimu.

V článku pro Bloomberg z 15. března Erdogan tvrdí, že obnovení míru v Sýrii závisí na "silné západní podpoře" Turecka a že "nejrozumnější možnost" pro západní lídry představuje "přidat svou váhu na stranu Turecka a stát se součástí řešení v Sýrii, při minimálních nákladech a s maximálním vlivem".

Erdogan ve svém článku označuje Idlíb za "poslední opoziční baštu", i když provincii kontroluje uskupení Haját Tahrír aš-Šám, které Ankara sama označuje za teroristickou skupinu.

(Vůči HTŠ Ankara nyní uplatňuje politiku, která má odštěpit pragmatičtější elementy a začlenit je do proturecké opoziční koalice, kde už některé její umírněnější části působí. Zlom v politice vůči HTŠ se stal zřejmým vloni v souvislosti s konfliktem, který po ruském náletu na turecké vojáky zlikvidoval ofenzívní plány Asadova režimu v Idlíbu - pozn. KD.)

Tvrdí, že Turecko "zachránilo miliony životů", když udeřilo na postavení režimních sil, aby zastavilo útoky na region. Nicméně turecká intervence v Idlíbu v únoru 2020, nezabránila režimu v převzetí kontroly nad dálnicí M5 a oblehnutí tureckých vojenských předsunutých postavení v regionu. Navíc obyvatelstvo v oblasti již sotva dosahovalo milionů, protože v té době masivně prchalo. Ještě důležitější je, že skupiny, které Erdogan označuje jako "opozici", jsou tytéž, které ve dvou dohodách s Ruskem slíbilo eliminovat.

Erdoganově nabídce vůči Západu nechybějí předběžné podmínky. Ankara, jak píše, očekává, že Západ "přijme jasný postoj vůči YPG" a podpoří "legitimní syrskou opozici". Varuje, že pokud Západ nebude sdílet turecké břemeno, výsledkem mohou být další uprchlické vlny směřující do Evropy.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5660

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2021