Vláda zvládá? Utahujte si z nás v Utahu!

19. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-Share Alike 4.0 International.
   

Datový analytik Petr Ludwig varuje před čtvrtou vlnou pandemie, během níž se podle něj prosadí nakažlivější britská mutace koronaviru. Navrhl také, aby ČR požádala o řízení protipandemických opatření německý Institut Roberta Kocha, protože Babišova vláda krizový management evidentně naprosto nezvládá.



Jak je v této zemi nejpozději od první Zemanovy prezidentské kandidatury "dobrým" zvykem, reakcí na Ludwigova málo příjemná sdělení jsou i vyhrůžky smrtí adresované jemu a jeho rodině.

Tedy paradoxně něco, co by se nakonec klidně mohlo uskutečnit, pokud se nic nezmění a věci půjdou přesně tak, jako dosud.

Ukazuje to příklad countryové zpěvačky Věry Martinové, které v krátké době na COVID-19 v rodině zemřelo pět blízkých příbuzných, včetně obou rodičů.

 

"Jde mi o to, aby lidi dostali rozum. Nesouhlasím s tím, co se tady děje a neztotožňuji se se všemi opatřeními vlády. Na druhou stranu nedodržování pravidel není tou správnou formou, jak protestovat. - Chápu, že někteří lidé, kteří mají pevné zdraví a mají to štěstí, že jim nemoc nevzala příbuzné, tak to neřeší. Kdyby ti lidé viděli odcházet příbuzné jako já, nikdy už by netvrdili, že je to rýmička. Po tom, co jsem na kovidových jednotkách viděla tváří v tvář, co to s lidmi dělá, jsem se začala bát," uvedla Martinová.

Někteří se prostě bojí, že by jim mohli umřít jejich blízcí, když už si virus vyžádal přes 14 000 životů a v průměru každý osmý hospitalizovaný zemře - a jiní se zase mnohem více bojí samotné možnosti, že by lidé jako Petr Ludwig třeba mohli mít pravdu, když upozorňují na selhávání českého státu v přímém přenosu.

***

Americký stát Utah představuje jedno z mála míst, kde loňské prezidentské volby skutečně, nikoliv údajně, vyhrál Donald Trump.

Tedy místo, kde se alternativní realita populistů stala skutečností.

Země zaslíbená nonsensu, kde snad už můžete ráno kolemjdoucím přát "dobrý večer" a v úterý zase "pěkný víkend" - kde dočista zešílela košilela a až do oblak vynesen byl plkodlak - opravdu existuje.

Ti kdo si navzdory faktům a přibývajícímu počtu mrtvých potřebují neustále nalhávat, že se nic neděje, nebo že to, co předvádí Babiš a spol., funguje a stačí, nemají zapotřebí vyhrožovat lidem kolem sebe jen proto, že jejich názory nesdílejí.

V Utahu přece žijí alternativní realitu naplno a oficiálně. Nějaká fakta tam už nikdo neřeší. Můžete si z lidí zakotvených v hmatatelné skutečnosti utahovat, jak se vám jen zlíbí.

Tady v Evropě Elias Canetti v reakci na drzou nacistickou lež napsal: "Zatím se nám nezdařilo více, než postavit proti neslábnoucímu účinku fatálních vzorů protivzory dokonalé pravdivosti."

1
Vytisknout
9855

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2021