19221

ČR: Úřad práce je úplně vyřízen

14. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

Podpořme tyto zoufalé ženy a muže, bez kterých se žádný „skutečný“ sociální pracovník neobejde

Vláda neinformuje pravdivě veřejnost

Neřešitelná otázka: Jsem zlomen? Upadám? Skoro vše tomu nasvědčuje (chlad, tupost, nervový stav, nesoustředěnost, neschopnost pracovat, bolesti hlavy, nespavost), proti tomu svědčí skoro už jen NADĚJE.

Franz Kafka

Nevím, po kolikáté již v BL upozorňuji na zoufalou situaci na Úřadech práce ČR, kde již dlouhodobě jde o lidské zdraví všech zaměstnanců. V současné době zde vládne zcela nekompetentní ministr MPSV Jurečka, mediálně neviditelný ředitel Najmon a jeho „vrcholový management", kam se vrátila již v únoru 2022 bývalá generální ředitelka, paní Sadílková - asi jako nový člověk pro nové úkoly…

 18730

Podivný obraz obnovitelných zdrojů energie v českém veřejném prostoru

14. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nedávno jsem slyšel v Českém rozhlase zajímavý rozhovor. Byla v něm zmíněna divná situace, kdy energetická krize a válka na Ukrajině slouží mnoha lidem ve veřejném prostoru k tomu, aby naplivali na obnovitelné zdroje energie, které prý mohou za všechno zlé, ale reálně probíhá na trhu obrovský nárůst zájmu o tyto zdroje, protože jsou levné, efektivní, dají se velmi rychle instalovat (na rozdíl od jaderných elektráren). Lidé se rozhodují podle svých peněženek a reálné hodnoty, i když se jinak blábolí ledaco.

 18984

Svět se řítí do "neprobádaného území zkázy",varuje nová zpráva o klimatu

14. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 

Podle zprávy organizace United in Science  vlády a podniky nedokážou dostatečně rychle jednat. Počasí je stále extremnější


Šance světa vyhnout se nejhorším následkům klimatické katastrofy se rychle snižují, protože vstupujeme na "neprobádané území zkázy" vzhledem k tomu, že se nám nedaří snížit emise skleníkových plynů a přijmout opatření potřebná k odvrácení katastrofy, uvedli přední vědci.

Podle zprávy organizace  United in Science zveřejněné v úterý vlády a podniky navzdory sílícím varováním v posledních letech nemění své jednání dostatečně rychle. Důsledky se již projevují ve stále extrémnějším počasí po celém světě a hrozí, že v klimatickém systému vyvoláme "body zvratu", které budou znamenat rychlejší a v některých případech nevratné změny.

Ruská agrese na Ukrajině: Ruské zpravodajské služby a vojenští velitelé prchají z Krymu a z jižní Ukrajiny

14. 9. 2022

čas čtení 17 minut

- Volodymyr Zelenskij nečekaně navštívil znovudobyté město  Izjum

Izjum, nedávno znovudobyté město v Charkovské oblasti, které dnes navštívil Volodymyr Zelenskij, je po několikaměsíční okupaci ruskými vojsky zdevastované. Stejně jako ve většině ostatních znovudobytých částí regionu musí nyní ukrajinské úřady provést inventuru škod a získat plný přehled o tom, jaké hrůzy se odehrávaly v době, kdy ruská vojska ovládala toto téměř 46tisícové město.

"Ten pohled je velmi šokující, ale pro mě to šokující není," řekl podle agentury Associated Press Zelenskij, "protože jsme viděli stejné záběry z města Buča,  z prvních deokupovaných území, takže stejné zničené budovy, zabité lidi." Když ukrajinské jednotky znovu dobyly Buču, odhalily řadu válečných zločinů - masové hroby a těla civilistů, z nichž mnohá nesla známky mučení.




- Z Ruskem okupovaných oblastí Krymu a jižní Ukrajiny se začali evakuovat ruští zmocněnci, zpravodajští důstojníci a vojenští velitelé a "urychleně přesídlují své rodiny" zpět na ruské území, uvedlo obranné zpravodajství ukrajinské armády.

Představitelé ukrajinského obranného zpravodajství poznamenali, že ruští občané se "tajně snaží prodat své domy a urychleně evakuovat své příbuzné z poloostrova".

- Exhumace mrtvol zavražděných Rusy:


- Ukrajina v úterý upevnila svou kontrolu nad Charkivskou oblastí, vyvěsila vlajky na městech a vesnicích, které ruská vojska okupovala šest měsíců, a získala zpět oblasti, kterých se Moskva zmocnila v první den invaze Vladimira Putina.

Státní pohraniční služba v Kyjivě uvedla, že osvobodila město Vovčansk, vzdálené několik kilometrů od hranice s Ruskem. Dodala, že ruští vojáci odešli v neděli po ohromující ukrajinské protiofenzívě.

- Během několika dní Ukrajina vytlačila Rusy z více než 6 000 km2 území, včetně zón na jihu země, kde probíhá samostatná protiofenzíva s cílem dobýt zpět město Cherson.

- Ruské jednotky se rozutekly v chaosu. Serhij Hadaj, gubernátor Luhanské oblasti, uvedl, že místní partyzáni vztyčili ukrajinskou vlajku nad klíčovým městem Kreminna, které je "zcela prázdné". Naznačil, že  ruští okupanti buď oblast opustili, nebo se vlajku báli sundat.

- Ruské prapory se stáhly na nové pozice východně od řeky Oskil, asi 15 km od čerstvě osvobozeného města Izjum. Podle Kyjiva bylo město během pěti měsíců okupace a nedávných bojů téměř zcela zničeno a více než 1 000 obyvatel zabito.

- Rozsah škod potvrdilo i video. Na něm jsou zničené výškové bytové bloky, zdemolované školy, vyhozené mosty a vyhořelá ruská vojenská vozidla označená písmenem Z. Kreml využíval Izjum jako posádku a skladiště zbraní při své operaci na obsazení Donbasu.

- Ruská válka na Ukrajině shrnutá v jediné fotografii:



 19220

Británie se ráda považuje za kolébku svobody projevu - dokud někdo na ulici nezařve na prince Andrewa

14. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 
Policie v pondělí  v Edinburghu zatkla dvaadvacetiletého muže poté, co zařval na prince Andrewa, když ten  kráčel za královninou rakví. "Andrewe," bylo slyšet křik, "jsi zdegenerovaný stařík." Všichni přítomní  se na toho chlapce vrhli.  Ruku na srdce, už jsem slyšela horší věci, píše Marina Hyde. A jestli princ Andrew je neslyšel, tak určitě uslyší. Peníze, postavení a drazí právníci vás v našem nedokonalém světě mohou izolovat od obrovského množství následků, ale pokud  chce nějaký kluk z ulice odhalit vaše císařovy nové šaty, možná to budete muset prostě překousnout.

Ale počkejte. Vlastně nemusíte. Ten muž - vypadá jako chlapec - byl spoután a později obžalován. Pravděpodobně není nijak povzbudivé, že křik na prince může být považován za nezákonný, když vloupání už fakticky není. Na druhou stranu nezapomeňte, že letošní zákon o policii, kriminalitě, trestech a soudech zvýšil minimální trest za různé závažné sexuální útoky na čtyři roky a maximální trest za útok na sochu na deset let. Pokud se mají ženy nechat sexuálně napadat, měli bychom důrazně zvážit, zda to dělat v oblečení živé sochy Winstona Churchilla. Tak se můžeme domáhat plné síly zákona, který se vztahuje na neživé materiály, na rozdíl od mírnějších verzí, které se obvykle nabízejí ženám z masa a kostí.

 18207

Nejsem si jist, zda je férové označovat Středulu za agenta Kremlu

14. 9. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Souhlasím s Karlem Dolejším, že ultrapravicoví populističtí aktivisté a politikové se budou snažit destabilizovat nynější českou vládu Petra Fialy zřejmě bez ohledu na to, jaká opatření proti horentnímu zdražení energií konečně zavede. Fialova vláda si ovšem nepomohla svou neuvěřitelnou byrokratickou neefektivností.

Nejsem si ale jist, zda je férové obviňovat odborového předáka Středulu ze závislosti na Moskvě.

Možná je to v českém kontextu překvapení, avšak úkolem odborů je hájit příjmy svých členů - zaměstnanců a dohlížet na to, aby byly pravidelně zvyšovány.

Jsou stávkující angličtí univerzitní učitelé také putinovci?



 18207

Hop – a je tu Strop

14. 9. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut


Tak už je to konečně venku. Po dlouhých měsících signalizování a předstírání horečné aktivity v oblasti drahých energií zaznělo: „Budiž strop, světlo i teplo“.

Ryčné Budiž Strop zahřmělo době, kdy se místo včasného zásahu na poli cen jela obehraná mantra, že se s cenou volného trhu nedá až nesmí u nás nic moc dělat. Za všechno může i tak Putin a jeho energetická válka proti Západu, proti nám. Za což Rusko pochopitelně může, ale stejně tak přispěly i zcela nelogické německé energetické skopičiny a francouzské langsamy s jadernými reaktory. A co my s tím? Trochu si chrupnem, poučíme státy kolem, jak špatně činí stropem a uvidíme.

Britské listy Interview. Jan Čulík: "I am not a communist!" Memories of communism and postcommunism

12. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



In this three-part, extended interview special, historian Muriel Blaive talks (in English) to Jan Čulík, Czech academic and journalist, about his experiences of life in communism and post-communism in Czechoslovakia/Czech Republic and about his relationship to that country, since he has been living between the United Kingdom and the Czech Republic for the past forty years.

Skutečně Británie zešílela?

14. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta

Úterní vydání skotského deníku The National:


ANTIMONARCHISTÉ? RADŠI SI DÁVEJTE POZOR

SKUTEČNĚ BRITÁNIE ZEŠÍLELA?


EXKLUZIVNĚ: Policie čelí otázkám po "šokující" sérii zatýkání antimonarchistů - včetně mladíka, který křičel na prince Andrewa.

EXKLUZIVNĚ: K novému králi podlézavé vysílání BBC je terčem ostré kritiky jako "směšné" vzhledem k tomu, že BBC odmítá dávat ve vysílání prostor republikánům


Středeční vydání skotského deníku The National:


V MODERNÍ DEMOKRACII NENÍ MÍSTO PRO TAKOVÝTO CIRKUS!


Hospodaření OSBL za srpen 2022: zůstatek 31.8. 2022 - 6 383,01 Kč

2. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů.

Dalším problémem je, že pražské firmě Dempsey and Clark Jana Panocha, která Britským listů léta ZADARMO poskytuje technickou podporu a provozuje jejich server, zdražili - jak se dalo čekat - elektřinu a budeme bohužel potřebovat finanční příspěvky od sponzorů i na to.  (JČ)

V srpnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 454.02  výdaje byly  53 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci srpna byl 6 383,01  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci srpnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 527. Lze říct: "Tihle voliči jsou blbí, nemusíme se o ně starat?"

8. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Kritik a komentátor Petr Fischer byl jedním z prvních, kdo se v sobotu 3. září vyjádřil k sedmdesátitisícové protestní demonstraci na pražském Václavském náměstí, která se možná stane zásadním politickým předělem ve vývoji České republiky za posledních 33 let. Vláda Petra Fialy se při řešení této krize zatím moc nevyznamenala a čas letí a společenská destabilizace hrozí. Jak se k celé věci postavit a co udělat, na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů zeptal právě Petra Fischera. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 9. září 2022.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 19144

"Udeřila hodina tanků"

14. 9. 2022

čas čtení 8 minut

Klamání na jihu, zaměření na severovýchod: Operační schopnosti Kyjeva vedly k nové situaci. Nyní, když jsou v sázce předsunuté manévry, se německá debata o pomoci Ukrajině zaměřila na tanky. Mnoho argumentů, kvůli kterým Berlín dříve váhal, je nyní nadbytečných, upozorňuje generál ve výslužbě Klaus Wittmann.

 18870

Německo: Strategie ministryně obrany vyvolává nesouhlas

14. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Ministryně obrany Lambrechtová chce umístit Bundeswehr do středu chystané národní bezpečnostní strategie. Ale když pronesla hlavní projev, předložila jen útržky toho, co má v úmyslu udělat. Politička SPD představuje lajdáka bez rozpoznatelného vzorce, je přesvědčen Thorsten Jungholt.

Rozhovor Britských listů 526. Británie: Zkorumpovaný bankéř a vesnická idiotka

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Po letním odvolání Borise Johnsona z funkce šéfa britské Konzervativní strany a britského premiéra následovala zdlouhavá kampaň vyhledávání jeho nástupce. Posledními dvěma kandidáty byl bývalý ministr financí Rishi Sunak a Johnsonova ministryně zahraničí Liz Truss, která během své předchozí politické "kariéry" prokázala pozoruhodnou schopnost mnohokrát radikálně měnit své názory. Jeden komentátor je charakterizoval jako "zkorumpovaného bankéře a vesnickou idiotku". Tak v pondělí 5. září zvolili jihoangličtí důchodci, kteří tvoří členskou základnu Konzervativní strany, svou novou šéfkou právě Liz Trussovou. Není to osoba, která by zrovna rozuměla hlouběji mnoha věcem a určitě ne ekonomice.  Je to volba, kterou učinilo přesně 0,3 procenta britských voličů. Co to znamená, o tom mluví Bohumil Kartous s Janem Čulíkem v tomto Rozhovoru Britských listů.

Rozhovor Britských listů 525. Bude ODS hrobařem demokracie v ČR?

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Demonstrace sedmdesáti tisíc českých občanů v sobotu 3. září 2022 na pražském Václavském náměstí, kde účastníci naslouchali extremistům a populistům, možná navždy ohrozila stabilitu České republiky. Nebo ne? Lidi se přece obávají chudoby právem! A kdo za vzniklou situaci může a jak by se dala napravit? Nad tím uvažují redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi od úterý 6. září 2022.

 19110

Novodobé Rusko takřka všechny dobyvačné války prohrálo

14. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Na některé západní analytiky udělala minulá ruská vítězství takový dojem, že tvrdí, že na Ukrajině Moskva nemůže prohrát. Ale jejich argumentace je chybná, protože nerozlišují ruská vítězství v obranných válkách a jeho porážky v konfliktech agresivních, říká Vladislav Inozemcev.

 19112

Ruské imperiální projekty byly vždy ekonomicky prodělečné

14. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Všechny ruské imperiální projekty, ať už v "blízkém zahraničí" nebo v Africe či Americe, byly ekonomicky nerentabilní a pouze zdržely rozvoj vlasti. To je v ostrém kontrastu s evropskými snahami, které se ruští imperialisté snažili kopírovat, říká Andrej Nikulin.

 19208

Gudkov: "Homo putinus" je 23 let ve válce

14. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Putinův režim a vzestup typu Homo putinus jsou především reakcí státu i obyvatelstva na neschopnost vybudovat demokratickou právní společnost a normální zemi. Z toho vzniká zlomyslnost, agresivita a odvolávání se na velkou minulost jako kompenzační mýtus, upozorňuje Lev Gudkov.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina sděluje, že ruské vojenské velení přestalo posílat do země nové jednotky

13. 9. 2022

čas čtení 9 minut

 

- Ukrajinští představitelé konstatují, že ruští dobrovolníci odmítají sloužit v bojových podmínkách po jejich protiofenzívě

Vojenské velení Ruské federace zastavilo vysílání nových jednotek na Ukrajinu po dramatické ukrajinské protiofenzívě, která změnila podobu války a vyvolala v Moskvě šok, uvedl v pondělí generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

"Vojenské velení Ruské federace pozastavilo vysílání nových, již zformovaných jednotek na území Ukrajiny," uvedli představitelé na facebookové stránce generálního štábu.

"Současná situace na bojištích a nedůvěra vůči vyššímu velení donutily velký počet dobrovolníků kategoricky odmítnout perspektivu služby v bojových podmínkách," pokračovalo prohlášení. "Situace je ovlivněna informacemi o skutečném počtu padlých, přičemž nejsou zohledněny ztráty ze soukromých vojenských společností a mobilizovaných z dočasně okupovaných území. Situaci zhoršuje i obecný postoj k vlastním raněným. Zejména v ruských nemocnicích se diagnózy a charakter bojových zranění záměrně zjednodušují a nedává se čas na rehabilitaci, aby se vojáci rychle vrátili do bojové zóny."

 18207

Zastropování cen energii je přiměřené. Vláda však nyní musí přijít s plánem na pomoc zranitelným

13. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

a odbrzdit rozvoj čistých a levných zdrojů 

Tiskový komentář Greenpeace ČR a Hnutí DUHA

úterý 13. září 2022


Česká vláda v pondělí 12.9. představila návrh na snížení cen elektřiny a plynu pro domácnosti, obce a malé firmy. Zastropování na úrovni 6 korun za kWh silové elektřiny a 3 koruny u zemního plynu je podle ekologických organizací Greenpeace ČR a Hnutí DUHA přiměřené, jde o výrazné snížení cen pro koncové spotřebitele, které zároveň nebude odrazovat od úsporných opatření. 

 19132

Čeští organizátoři demonstrací si z nich dělají byznys

13. 9. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut

 
 
Organizátoři velkého krajně pravicového shromáždění v centru Prahy ze soboty 3. září, kteří požadovali demisi české vlády a útočili na NATO a EU, jsou zároveň aktivními účastníky kampaně proti vakcínám a rouškám proti covidu, řídí se propagandou z Kremlu a zdá se, že protesty vedou jako soukromou firmu, odhalil český investigativní novinář.

Protesty na pražském Václavském náměstí přilákaly mnohem větší než očekávaný dav 70 000 lidí a demonstrovaly nespokojenost s prohlubující se krizí životních nákladů, kdy inflace v červenci dosáhla 17,5 % a prudce rostoucí ceny energií se již začínají promítat do mnohem vyšších domácích tarifů

 K tomu:

 

 19214

Ieri, oggi, domani

13. 9. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 10 minut

 


Tento náš italský titulek, v českém doslovném překladu znamená Včera, dnes a zítra.

A řada z vás určitě ví, že se jedná o jednu z nejznámějších italských filmových komedií, jejímž režisérem nebyl nikdo jiný než proslulý Vittorio de Sica, který do hlavních rolí v roce 1963, kdy vznikla, obsadil dva slavné herce Sophii Loren a Marcella Mastroianniho, ale málokdo již tuší, že tento název si pro svou humoristickou scénku s Ivou Janžurovou zvolil i jeden z nejpopulárnějších českých komiků Felix Holzmann, jehož humorné scénky si získaly srdce mnoha televizních diváků a rozhlasových posluchačů. A právě jemu zasvětil svou knihu s názvem Felix Holzmann: 100+1 let humoru, známý český herec David Šír.

Pane Šíre, co vás přimělo pustit se do vytvoření této jedinečné publikace?

 19213

Británie: Skupiny na ochranu občanských svobod kritizují policii za zatýkání protestujících proti monarchii

13. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Aktualizace: V Edinburku, před kostelem, kde leží mrtvola královny, se koná protest proti potlačování projevů republikánství. Demonstranti drží prázdné papíry a prostěradlo:


Série incidentů v Edinburghu, Londýně a Oxfordu zahrnuje obvinění ženy po protestu před katedrálou sv. Jiljí


V Londýně advokát a klimatický aktivista, který na Parlamentním náměstí držel prázdný list papíru, uvedl, že mu policista vyhrožoval zatčením podle zákona o veřejném pořádku.

"Potvrdil mi, že když na něj napíšu 'Není to můj král', zatkne mě podle zákona o veřejném pořádku, protože by to mohlo někoho urazit," uvedl právník Paul Powlesland na Twitteru.


Aktivisté za občanské svobody a další osoby vyjádřili znepokojení nad reakcí policie na protesty proti monarchii v souvislosti s řadou incidentů, z nichž poslední zahrnoval zatčení muže v Edinburghu za to, že verbálně útočil na prince Andrewa.

Skupina Liberty uvedla, že nové pravomoci, které policie nedávno získala k omezování protestů, a způsob, jakým je policisté uplatňují, jsou důvodem k hlubokému znepokojení.

 19053

Pohledem hypochondra

13. 9. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 9 minut

Pár poznámek k českému zdravotnictví

Za hypochondra vás kde kdo považuje zejména, když máte na první pohled neviditelnou nemoc. Když vám chybí třeba noha, ucho nebo čtyři prsty, je jednou pro vždy jasno. Když ale máte cosi neviditelného, podivného, jste tak jako že vlastně zdravý, a tedy schopný plnění všech uložených úkolů..., a pokud současně tvrdíte opak - jste vlastně typický hypochondr. Když se na vás takhle dívají známí, je to nepříjemné. Když se ale na vás takhle dívá ošetřující lékař - měl by dostudovat. Zejména když přemýšlí způsobem: „Všechno už jsme vyzkoušeli, tak co byste ještě chtěl(a)?!“

 19218

Británie: Říkám, že podporuju krále Karla, aby mě nezavřeli?

13. 9. 2022

čas čtení 5 minut

Být republikánem bývalo v Británii naprosto úctyhodné. Tak proč jsou za to nyní lidé zatýkáni?
 
O víkendu byla v Edinburghu zatčena žena, která držela nápis: Ať jde imperialismus do prdele, zrušte monarchii." V Oxfordu byl při ještě mírnějším protestu zatčen Symon Hill. Vyšel z kostela, když se četlo prohlášení za krále Karla III., a zvolal: "Kdo ho zvolil?" Je otázkou, nakolik to bylo rušivé, ale přesto to  stačilo k tomu, aby ho policie zatkla a spoutala, později ho zase propustila s tím, že bude  vyslýchán později. Hill říká, že mu policie sdělila, že jednápodle nového zákona o policii, kriminalitě, trestech a soudech (2022), později jeho chování označili za potenciální porušení veřejného pořádku, píše Zoe Williams.

Tohle všechno vím jen proto, že sleduji Hilla na Twitteru, ale je moudré to přiznat? Kdo ví, kam až sahají pravomoci nového zákona? 

K tomu: Demonstrace v Británii nyní má policie právo rozehnat, pokud mají "podstatný dopad" na lidi kolem a pokud jiní občané vyjádří názor, že demonstrace "projevuje nedostatek respektu". Nový zákon, který přijala Johnsonova vláda.



 19033

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko se mstí za prohru bombardováním civilní infrastruktury

12. 9. 2022

čas čtení 7 minut


- Dvě řízené střely zasáhly kritickou infrastrukturu v Charkově a na místě jsou nyní hasiči, uvedl zástupce šéfa ukrajinské prezidentské administrativy Kyrylo Tymošenko.


Technici pracují na obnovení dodávek elektřiny a brzy by měla být obnovena dodávka elektřiny do životně důležitých zařízení, jako jsou nemocnice.

V prvních týdnech invaze byla přerušena dodávka elektřiny v oblastech, které se Rusko snažilo dobýt.

Tymošenko potvrdil, že Charkov, Poltava, Dněpropetrovsk a část Doněcké oblasti trpí výpadky proudu.

V  Sumské oblasti, která sousedí s Charkovem, byla dodávka elektřiny obnovena na 100 % a i  v Poltavské oblasti je elektřina obnovena.

    "Rusové nás chtějí nechat bez světla, vody a tepla".


 18207

Ministr Stanjura a absence koaličního řešení energetické krize

12. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V neděli v Otázkách V. Moravce mne zaujala dvě čísla: přes 70% občanů považuje reakci vlády na energetickou krizi za nedostatečnou a 49% občanů chce v té souvislosti jednání s Ruskem (43% se zase chce od Ruska úplně odstřihnout).

Ministr financí Stanjura byl číslem 49% ve zmíněném pořadu „překvapen“ (je otázka, zda vláda má vůbec ponětí o náladách ve veřejnosti), odmítl možnost jednání s Ruskem, ale připustil, že se jednou k ruském plynu vrátíme, jen na něm nesmíme být už nikdy závislí.

 19210

Bez oposmlouvy ani ránu?

12. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Před chystanými obecními volbami v ČR sdílel Martin C. Putna na svém twitterovém účtu nahrávku letité Ježkovy písně z repertoáru Voskovce a Wericha "Babička Mary". (Pro nezasvěcené: Bezmála stoletý song paroduje praktiky volební agitace, podle autorů údajně schopné vmžiku zabít i otrlou kovbojskou babičku.) 

 18207

Himlhergotdoneveterkrucajselement, už je tady dream tým energie plyn

12. 9. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 13 minut

Pachatelé se obvykle a rádi vracejí na místa činu. Provádějí tam kochání vlastními neřády. Ti z nejotrlejších z minulých vládních činů ovšem nejenže nemizí v hanbě a v propadlišti dějin či za oknem s mříží, ony se dál vyhřívají na výsluní minulých minel a číhají na dobu, kdy je strana a vláda povolá zpět do služby. A profesor zavolal!

Číhal Zajíček. Číhal Kuba. Číhal Drobil. Nenechají Českou republiku padnout do prosperity, profesionality a efektivity. Nenechají, nene né, raději budou spolu se svou stranou rodnou a milenou dělat „kmotroviny“, abychom byli stále na kolenou. Raději jistí zemi pro prokremelské oligarchy, než by ustoupili z ideologických pozic východní pračky a Klausovy ždímačky.

 19212

Moč jako hnojivo by mohla vyřešit problém se zásobováním způsobený válkou na Ukrajině

12. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Sankce Západu proti Rusku, které je významným vývozcem potaše, čpavku a dalších půdních živin, narušily dodávky těchto důležitých produktů do celého světa. Rusko a Bělorusko se v loňském roce společně podílely více než 40 procenty na celosvětovém vývozu potaše, jedné ze tří základních živin používaných ke zvýšení výnosů plodin. Hnojiva jsou klíčem k udržení vysokých výnosů kukuřice, sóji, rýže a pšenice. Ztížený přístup k hnojivům a zvýšené vývozní daně způsobené válkou na Ukrajině vedly ke zvýšené poptávce po používání lidské moči jako přírodního hnojiva pro plodiny. 


Byla britská královna proti brexitu?

12. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta

Minulý týden zesnulá britská královna Alžběta byla proslulá svým diplomatickým mlčením - nikdy se nevyjadřovala k politice a byla skoro vždy naprosto nadstranická. V době kolem hlasování o brexitu se však vyskytly spekulace, že je královna ostře proti odchodu Británie z EU. Nikdy o tom nemluvila, ale oblékala se v barvách Evropské unie. Co si myslíte o tomto obleku (viz ten klobouk!) v němž zahájila zasedání britské Dolní sněmovny?



 18986

Vítězství ultrapravice ve švédských volbách se blíží

12. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 

Zdá se, že krajně pravicoví Švédští demokraté jsou blízko způsobení zemětřesení ve švédské politice
 
Zdá se, že krajní pravice je blízko k tomu, aby způsobila zemětřesení ve švédské politice: Švédští demokraté se stali druhou největší stranou v zemi, zatímco širší pravicový blok, který vede, se přiblížil k vítězství nad současnou středolevicovou stranou.

Průzkumy u východů z volebních místností v neděli večer nejprve naznačovaly těsné vítězství sociálních demokratů a jejich středolevých spojenců. Po sečtení hlasů se však výsledek přiklonil k pravici. Po sečtení více než 90 % hlasů měl pravicový blok čtyř stran podíl hlasů odpovídající 176 z 349 křesel v parlamentu, levicový blok zústal pozadu se 173 křesly.

Definitivní výsledek může být znám až po sečtení hlasů Švédů žijících v zahraničí v polovině týdne, přičemž těsný souboj může  zkomplikovat sestavení funkční vlády.

 19149

Britský protofašismus: V hysterii ohledně královnina pohřbu zatkla policie nejméně dva republikány

12. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

BBC byla nucena živě odvysílat bučení v Edinburku, které se ozvalo při výroku "Bůh zachovej krále", ale z následného sestřihu to vymazala:

 
Dva demonstranti, kteří vyjadřovali republikánské nálady, byli zatčeni na akcích při příležitosti vyhlášení nástupu krále Karla III. na trůn.

Jeden muž uvedl, že byl zatčen za to, že při čtení královské proklamace v Oxfordu křičel: "Kdo ho zvolil?".

Symon Hill, 45 let, uvedl, že na akci narazil náhodou, když šel domů z kostela. Tento učitel dějepisu uvedl, že poté, co vykřikl tato slova, mu někteří lidé poblíž řekli, aby "držel hubu", a on odpověděl slovy: "Hlava státu nám byla vnucena bez našeho souhlasu."

Než zasáhla policie, přistoupili k němu tři členové ochranky, uvedl. Hill uvedl, že byl odveden do policejního vozu, a to i přes protesty ostatních, kteří hájili jeho právo na svobodu projevu.

Jsem právě v Anglii a kromě izolacionismu brexitu se tato země proměňuje v evropskou KLDR. Ten falešný smutek je naprosto performativní a znepokojující.



 

 19112

Rusko: Na frontu má odjet až 50 000 vězňů

12. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Jevgenij Prigožin, který v minulosti organizoval soukromé vojenské společnosti, údajně řekl ruským zajatcům, že chce naverbovat až 50 000 z nich do bojů na Ukrajině, aby tam zajistil ruské vítězství, uvádí Olga Romanovová, šéfka organizace Rusko za mřížemi.

 19151

Pouze dva sousedé chtějí Německu v nouzi pomoci

12. 9. 2022

čas čtení 5 minut

Německo by mohlo být brzy závislé na solidaritě sousedních zemí. Několik důležitých sousedů ale nechce uzavírat dohody s Německem. Možné následky by byly zničující. Opozice také obviňuje vládu, upozorňuje Philipp Vetter.

 18752

Rusko: Periferie bez centra, kultura bez vlády

12. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Jednou z největších tragédií, kterou Rusové zažili, je to, že si na katastrofy zvykli a v důsledku toho na ně přestali pohlížet jako na katastrofy. A sem patří i posedlost ruských intelektuálů tím, že se snaží říkat státu, co má dělat, místo aby se soustředili na svůj primární úkol, záchranu ruské kultury, píše Andrej Zorin.

 19111

Nezbytný výpadek proudu?

12. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Ať už koronavirus, Ukrajina, energetika nebo klima – politická reakce na krize naší doby je vždy stejná. Zastánci státu prosazují omezení – a zlehčují jejich destruktivní důsledky. Někteří dokonce považují lockdown a výpadky proudu za nezbytné cvičení, upozorňuje Andreas Rosenfelder.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18213