18514

Nastal čas odstřihnout se od trhů s elektřinou

1. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Energetický sektor Evropské unie je dobrým příkladem toho, co tržní fundamentalismus udělal s elektrickými sítěmi na celém světě. S koncem levného zemního plynu platí maloobchodní spotřebitelé a podniky cenu za to, že jejich vlády přijaly zavádějící teorii.

Absurdita vychází z iluze, že státy mohou simulovat konkurenční, a tedy efektivní trh s elektřinou. Protože do našich domácností nebo podniků vede pouze jeden elektrický kabel, přenechání záležitostí trhu by vedlo k dokonalému monopolu - což je výsledek, který nikdo nechce. Vlády se však rozhodly, že mohou simulovat konkurenční trh, a nahradit tak veřejné podniky, které dříve vyráběly a distribuovaly elektřinu. Nemohou, píše Janis Varufakis.

Rozhovor Britských listů 523. Teenageři jsou dnes opravdu v průšvihu

29. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Bohumil Kartous hovoří s psychoterapeutem Peterem Pöthem odborníkem na psychické problémy mladých lidí, o dnešní situaci dětí a teenagerů v České republice. Je kritická. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 30. srpna 2022.

 19120

Známý neznámý Michail Gorbačov

1. 9. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Zesnulý Michail Gorbačov je na Západě vnímán jako velký reformátor, který se valnou měrou podílel na ukončení studené války a který přivodil zánik „nebezpečné velmoci“ (David Klimeš, aktualne.cz). I další, převážně zpravodajské texty věnující se odkazu posledního sovětského lídra, se nesou v podobném duchu – jako by je přes kopírák psal tentýž autor. Suma sumárum: Gorbačov je v českých mediálních vodách vykreslován jako geniální hrobař, díky němuž jsme opět nabyli svobodu, a nikoliv jako politik, jehož postřehy jsou dnes velmi aktuální a potřebné.

 19120

Tragédie Michaila Gorbačova

1. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Michail Sergejevič Gorbačov byl nejtragičtější postavou nedávné historie. Jako člověk s vysokými ideály, který však pocházel z velmi omezeného intelektuálního prostředí, dosáhl velkých úspěchů - a přesto se dožil toho, že téměř všechny byly zničeny. Jedním z jeho nejlepších odkazů bylo, že ve srovnání s pádem jiných říší (včetně britské a francouzské), řídil pád Sovětského svazu jen s nepatrným krveprolitím. A nyní je i tento úspěch zničen postimperiální válkou na Ukrajině.

Gorbačov se dopustil velmi vážných chyb - ale je možné, že kombinace výzev, kterým čelil, by porazila i největšího státníka. Žádný jiný vůdce v dějinách nebyl nucen zásadně reformovat polorozvinutý, ale iracionální a sklerotický ekonomický systém a zároveň transformovat rozsáhlé nadnárodní impérium, i když se kolem něj rozpadala ideologie, která toto impérium držela pohromadě, píše Anatol Lieven.

 19122

Gorbačov a Reagan: kapitalista a komunista, kteří pomohli ukončit studenou válku

1. 9. 2022

čas čtení 8 minut

Foto: Gorbačov a Reagan v texaských kloboucích, 1992, Wikimedia Commons
 
 
Když se Michael Reagan v roce 2004 zúčastnil pohřbu svého otce, bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, vzpomíná, že muž, který seděl za ním, byl posledním vůdcem Sovětského svazu: Michail Gorbačov.

"S Michailem Gorbačovem a mou ženou jsme se v průběhu let spřátelili," řekl Michael Reagan v úterý z Los Angeles poté, co se dozvěděl o Gorbačovově smrti ve věku 91 let. "Nejvíce si vzpomínám na to, jak mi vyprávěl, že pokaždé, když se s ním můj otec setkal, otec každé setkání vždy zakončil slovy: 'Je-li to vůle Boží', a Michail Gorbačov mi říkal: 'Rozhlížel jsem se po místnosti, jestl  tam Bůh je'."

 18551

O dohodě dvou carů, aneb levičáci jako kníže Metternich

1. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

S velkým znepokojením sleduji facebookovské šíření následujícího argumentu, který často šíří lidé považovaní za levičáky: dohoda mezi Ukrajinou a Ruskem byla možná, ale USA do toho hodily vidle.

Jako by se mohl dohodnout car s carem bez ohledu na ukrajinský lid, ukrajinský parlament, ukrajinskou svobodu.

 18757

Polemika s Borisem Cvekem

Ukrajinský konflikt jednou skončí diplomatickým uspořádáním. Mohlo k tomu však dojít již dříve?

1. 9. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

S velkým znepokojením sleduji, jak konzervativci, liberálové a mladá progresivní levice unisono zuřivě útočí na ty, kdo zdůrazňují nutnost diplomatického uspořádání ukrajinského konfliktu majícího krajně negativní globální přesah. Neobstojí ani alibistické tvrzení typu „s vrahy se nevyjednává“, když americké sankce akcelerované Bidenovou krádeží afghánských finančních rezerv mohou letos usmrtit více civilistů než 20 let okupace NATO. Bez přetrvávající americké podpory saúdskoarabského tažení v Jemenu, jakož i námořní blokády této nešťastné země, by stěží přišly o život statisíce lidí. O těchto děsivých skutečnostech se však v České republice téměř nemluví a snáze se pak konstruuje pokřivený obraz Dobra bojujícího se Zlem, ačkoli ve vysoké politice žádné pofidérní Dobro neexistuje, jen různě odstíňované Zlo.

 19124

USA požádaly britskou špionážní agenturu, aby zabránila Guardianu zveřejnit Snowdenova odhalení

1. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Šéf GCHQ odmítl noční žádost Národní bezpečnostní agentury uprostřed napjatých vztahů v koalici zpravodajských služeb Five Eyes

 
Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) se podle nové knihy snažila přesvědčit svůj britský protějšek, aby zabránil deníku Guardian zveřejnit odhalení o tajném masovém sběru dat, které prozradil soukromý pracovník pro NSA Edward Snowden.

Sir Iain Lobban, šéf britského Vládního komunikačního ústředí (GCHQ), byl údajně s touto žádostí obvolán v časných ranních hodinách 6. června 2013, ale odmítl návrh, aby jeho úřad zasáhl jako cenzor jménem svého amerického partnera v oblasti elektronické špionáže.

 18293

Když Michail Gorbačov oznámil stažení SSSR z Afghánistánu, USA pokračovaly v podpoře muslimských fundamentalistů

1. 9. 2022

čas čtení 5 minut

Úmrtí Michaila Gorbačova je dobrou příležitostí k přehodnocení některých velkých chyb prezidentů Ronalda Reagana a George Bushe mladšího v souvislosti s Afghánistánem. Představitelé Reaganovy éry odmítali uvěřit, že premiér Gorbačov skutečně zamýšlí stáhnout sovětská vojska z Afghánistánu, ačkoli Gorbačov v roce 1985 s tímto cílem nastoupil do úřadu.

Jak poznamenávají Světlana Savranská a Thomas Blanton v elektronickém sborníku National Security Archive Electronic Briefing Book No. 272, tehdejší úřadující ředitel Ústřední zpravodajské služby Bob Gates v roce 1987 citoval rčení, které se o Sovětech připisuje Číňanům, že "co medvěd sežral, to nikdy nevyplivne". Gates se později za toto nepřesné hodnocení omluvil, píše Juan Cole.

 19120

Litevci nejsou nadšeni z Gorbačova

1. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Litevci nebudou glorifikovat Gorbačova. Nikdy nezapomeneme onen prostý fakt, že jeho armáda vraždila civilisty s cílem prodloužit okupaci naší země jeho režimem. Jeho vojáci stříleli na naše neozbrojené demonstranty a drtili je pod pásy svých tanků. Tak si na něho budeme pamatovat.

Gorbačov je odpovědný za brutální potlačení občanů Kazachstánu (1986), za masakr v Gruzii (1989), za "černý leden" v Ázerbajdžánu (1990), za krvavé akce v Litvě a v Lotyšsku (1991). Nechápu, jak mohl dostat Nobelovu cenu míru.

Jak se civilisté postavili sovětským tankům a vybojovali Litvě svobodu

Před 31 lety. 13. ledna 1991,  se SSSR, respektive to, co z něj zbylo, pokusil rozdrtit litevské hnutí za nezávislost a přivést Litvu zpět do sovětského svazku.

11. března 1990, Litva vyhlásila nezávislost. Byla první ze sovětských republik, která tak učinila v otevřeném odporu vůči Moskvě a sovětské vládě.

Sovětská vláda v čele s Michealem Gorbačovem reagovala na vyhlášení nezávislosti Litvy ultimátem: vzdát se nezávislosti, nebo čelit vážným důsledkům, které by zahrnovaly i možnou vojenskou invazi.

Litevci odpověděli 17. března, odmítli sovětské požadavky a požádali, aby západní země a "demokratické národy" uznaly jejich nezávislost.

V lednu 1991 zahájili Sověti proti Litvě rozsáhlejší vojenskou operaci s elitními jednotkami KGB.

 19123

Konec Mlejnka by měl být i koncem Rakušana

31. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

 

Po rezignaci šéfa rozvědky Mlejnka by ministr Rakušan měl velmi rychle vybrat nového člověka, nyní snad rovnou s prověrkou na přísně tajné. Nebo spíše by měl hned rezignovat také. Když jsem se, musím říci, že pro mne velmi nečekaně, dozvěděl ráno v Radiožurnálu, že pan Mlejnek končí, hodně jsem musel přemýšlet nad tím, co se to vlastně stalo. Čerstvý článek na Seznamu dává snad odpověď.

 17282

Teorie mezinárodních vztahů naznačuje, že se blíží válka velmocí

31. 8. 2022

čas čtení 12 minut

Tento týden se tisíce univerzitních studentů po celém světě poprvé začnou seznamovat s kurzy mezinárodních vztahů. Pokud budou jejich profesoři naladěni na to, jak se svět v posledních letech změnil, budou je učit, že hlavní teorie mezinárodních vztahů varují, že se blíží konflikt velmocí, upozorňuje Matthew Kroenig.

 18682

Nord Stream 1: Rusko vypnulo plynovod s odvoláním na údržbu

31. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Odstávka, kterou náhle provedl státní podnik Gazprom, narušuje evropské snahy o vytvoření zásob na zimu.
 


Rusko ve středu zastavilo dodávky plynu hlavním plynovodem do Evropy s odvoláním na nutnost údržby jeho jediného zbývajícího kompresoru.

Výpadek na plynovodu Nord Stream 1 znamenal, že do Německa nebude proudit žádný plyn až do 3. září, uvedla ruská státní energetická společnost Gazprom. Na internetových stránkách provozovatele plynovodu Nord Stream 1 byl uveden nulový průtok.

 18241

Piráti a kauza Mlejnek, aneb koryta jsou koryta

31. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zdá se to téměř jako senzace: piráti se postavili proti zbytku vlády. Ti kdysi tak sebevědomí a establishment kritizující piráti si dovolili poprvé jít veřejně proti vládě, v níž nejsou vlastně vůbec, ale vůbec zapotřebí. Kdyby jejich poslanci odmítli hlasovat ve prospěch vlády, vláda má stále i tak, bez nich, pohodlnou většinu.

 19120

Urbi et Gorbi

31. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

V předposlední den prázdnin ve věku nedožitých 92 let odešla poslední hlava Sovětského svazu, Michail Sergejevič Gorbačov. - Ten, kdo se pokusil zachránit sovětské impérium, avšak neuspěl. Na okrajích jeho pochybeného snažení o kvadraturu kruhu se nicméně velmi mnoho lidí dočkalo svobody, v níž už sotva doufali. 

 19120

Zemřel M. S. Gorbačov - muž, který byl hozen přes palubu vlastně každým…

31. 8. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Pokud lidé nemají rádi marxismus, měli by vinit Britské muzeum“ (M. S. Gorbačov)

„Gorba“ byl pro moji generaci politické světlo v totální temnotě osmdesatých let, co se týká oficiálních politiků. Musím se přiznat, že jsem mu ze začátku tak úplně nevěřil, ale najednou se zjevil v té říši zla (R. Reagan) kultivovaný státník s velmi zajímavou se vzdělanou ženou Raisou, která ho doprovázela. A ministr zahraničí Eduard Ševardnadze - totéž.

 19117

Camilo, syn Che Guevary, zemřel ve Venezuele

31. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
V úterý, 30. srpna, ve věku 60 let, zemřel  na infarkt syn Che Guevary.

Camilo Guevara se narodil v roce 1962. Che byl zajat a zabit v roce 1967, v Bolívii, když  Camilovi byly pouhé čtyři roky. Podle Prensa Latina byl Camilo Guevara na návštěvě Caracasu a zemřel "v důsledku plicní tromboembolie, která vedla k infarktu".

Jeho otec byl jedním z hlavních vůdců kubánské revoluce. Po ukončení studia medicíny Che se v roce 1955 seznámil s bratry Fidelem a Raúlem Castrovými. Společně bojovali proti diktátorovi Fulgenciu Batistovi a pomohli vytvořit komunistický režim na Kubě.

Camilo  bojoval za zachování obrazu svého otce a za to, aby byl i nadále připomínán po celém světě. 

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel napsal na Twitteru:

"S hlubokým zármutkem se loučíme s Camilem, Cheovým synem a propagátorem jeho myšlenek, ve funkci ředitele Cheova Centra, které uchovává část výjimečného odkazu jeho otce". 


 18109

Velkoobchodní ceny plynu klesají, protože se Evropa chystá zasáhnout na energetických trzích

31. 8. 2022

čas čtení 3 minuty



Evropská komise prohlásila, že pracuje "na plné obrátky" na mimořádných  intervencích a na dlouhodobé strukturální reformě

 
Velkoobchodní cena plynu prudce klesla v důsledku náznaků, že se Evropa chystá přímo zasáhnout na energetických trzích.

Evropská komise uvedla, že pracuje "naplno" na nouzovém balíčku a na dlouhodobější "strukturální reformě trhu s elektřinou". Bojuje proti prudkému růstu cen. Snahy o naplnění zásobníků plynu se zdají být v předstihu.

Ceny se zmírnily z téměř rekordních hodnot, ale stále jsou 12krát vyšší než na začátku roku 2021, tedy před začátkem energetické krize.

 19118

Ve věku 91 let zemřel Michail Gorbačov, který se pokusil reformovat Sovětský svaz

31. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Gorbačovova kancelář již dříve uvedla, že se v nemocnici léčil.

Gorbačov, poslední sovětský prezident, uzavřel se Spojenými státy dohody o snížení zbrojení a navázal partnerství se západními mocnostmi. Odstranil železnou oponu, která od druhé světové války rozdělovala Evropu, a dosáhl sjednocení Německa.

Když v roce 1989 proběhly prodemokratické protesty v zemích sovětského bloku v komunistické východní Evropě, zdržel se Gorbačov použití síly - na rozdíl od předchozích kremelských vůdců, kteří poslali tanky potlačit liberalizaci v Maďarsku v roce 1956 a v Československu v roce 1968.

Protesty však podnítily snahy o autonomii v 15 republikách Sovětského svazu, které se v následujících dvou letech chaoticky rozpadly.

Gorbačov se marně snažil tomuto rozpadu zabránit.

Když se v roce 1985 stal ve věku pouhých 54 let generálním tajemníkem sovětské komunistické strany, rozhodl se oživit systém zavedením omezených politických a ekonomických svobod, ale jeho reformy se vymkly kontrole.

Jeho politika "glasnosti" - svobody slova - umožnila dříve nemyslitelnou kritiku strany a státu, ale také povzbudila nacionalisty, kteří začali prosazovat nezávislost v pobaltských republikách Lotyšsku, Litvě, Estonsku a dalších zemích.

Mnozí Rusové nikdy neodpustili Gorbačovovi turbulence, které jeho reformy rozpoutaly, a následný propad životní úrovně považovali za příliš vysokou cenu za demokracii.

Liberální ekonom Ruslan Grinberg po návštěvě Gorbačova v nemocnici 30. června řekl zpravodajskému serveru ozbrojených sil Zvezda: "Dal nám všem svobodu - ale my nevíme, co s ní."

Zdroj v angličtině ZDE

30772

Pro pražské odéesáky: Éra automobilů skončila. Čím dříve to přijmeme, tím lépe

31. 8. 2022

čas čtení 8 minut

 
Nehody a znečištění způsobují, že se automobily  stávají neudržitelnými. Díky veřejné dopravě a sdíleným jízdám soukromé automobily končí
 


V roce 1989 přijela do Evropy skupina čínských vládních urbanistů na zjišťovací misi. Byli široce chváleni za omezení používání automobilů - země s miliardou obyvatel měla koneckonců jen několik milionů vozidel; kolo bylo králem; její městské ulice byly bezpečné a vzduch většinou čistý. Jak se jim podařilo mít tak málo aut? ptali se jejich hostitelé, kteří se jako vždy potýkali s chaotickými britskými ulicemi, dopravními zácpami a znečištěním.

"Ale vy tomu nerozumíte," odpověděl jeden z členů delegace. "Za dvacet let nebudou v Číně jezdit žádná kola."

Rozhovor Britských listů 522. Co je příčinou propadu popularity Fialovy vládní koalice?

26. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Babišovo Ano zaznamenalo v České republice rekordní podporu 31 procent voličů. Vládní koalice Petra Fialy se propadá v popularitě. Proč? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. srpna 2022.

 19053

Válku, Válečku, aneb Zatracená filozofie!

31. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Z přístupu k běžné agendě u ministra zdravotnictví Vlastimila Válka člověk nabude falešného dojmu, že je dotyčný pán zapřisáhlým příznivcem čínského taoismu s jeho zásadou "wu-wej" (konání nekonáním). Postoj prosazovaný čínskou historickou kontrakulturou uplatňuje Válek nejen ve vztahu k pandemii (žádné povinné roušky, mizivá očkovací kampaň, žádná dostupná účinná antivirotika v lékárně za rohem), kde je podle něj důležité nic nedělat a spoléhat "na inteligenci občanů" (čti jejich "selský rozum"), tak pokud jde o zajištění dodávek elektrického proudu pro zdravotnická zařízení (to má podle ministra zařídit rezort průmyslu a obchodu, nikoliv on sám). 

Rozhovor Britských listů 521. Co to pijí v té Praze? Chtějí rušit cyklotrasy a dávat přednost autům

22. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



S Matějem Žaloudkem, zastupitelem za Prahu 3 a lídrem Strany zelených v Praze hovoří Jan Čulík o skutečně problematických předvolebních postojích některých pražských politiků před blížícími se komunálními volbami. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 23. srpna 2022.



Rozhovor Britských listů 520. Tak jak to teď vypadá na Ukrajině?

19. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 


O nynější situaci v důsledku ruské agrese na Ukrajině hovoří Jan Čulík se zbrojním expertem Britských listů Karlem Dolejším. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. srpna 2022.

 18974

Hospodaření OSBL za červenec 2022

1. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů. (JČ)

V červenci 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 462.13 Kč výdaje byly  53 176.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci července byl 14 660.49 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červenci 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 519. Prague Pride: Jak se staví Češi vůči homosexuálům?

15. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jeden mimopražský politik v souvislosti s pražským pochodem Prague Pride napsal: „Jako ateista říkám: Bůh ochraňuj tuto zemi!“ Co to znamená a jaký mají Češi postoj vůči minoritám a homosexuálům? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Bohumilem Kartousem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 16. srpna 2022.

 19119

Ukrajina používá dřevěné kopie svých zbraní, aby nalákala Rusko k plýtvání raketami

31. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Dřevěné kopie raketových odpalovacích systémů dodaných USA přilákaly nejméně 10 ruských řízených střel Kalibr


Ukrajina  používá dřevěné kopie moderních amerických raketových systémů, aby oklamala Rusko a plýtvala na ně svými střelami.

Podle deníku The Washington Post přilákaly dřevěné  verze raketových odpalovacích systémů dodaných USA nejméně 10 ruských řízených střel Kalibr, což vedlo Ukrajinu k dalšímu zvýšení výroby dřevěných replik ve snaze nalákat Moskvu, aby vypálila své drahé rakety dlouhého doletu na falešné cíle.

 18790

K německému nedostatku zbraní

31. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Německá ministryně zahraničí tento týden prohlásila, že Německo nemohlo posílat na Ukrajinu více vlastních zbraní, protože má nedostatečné zásoby. Pokud je tento příběh pravdivý, znamená to, že Německo s největší ekonomikou v Evropě nemá zařízení na rychlou výrobu dalších zbraní – navzdory tomu, že přislíbilo peníze na výrobu zbraní pro Ukrajinu, upozorňuje George Friedman.

 19042

Šest scénářů budoucnosti Putinova režimu

31. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Když Putin zahájil rozšířenou invazi na Ukrajinu, mnozí předpovídali, že Kyjiv se buď okamžitě vzdá, nebo bude čelit převratu, který přivede k moci ty, kdo to udělají. Takové předpovědi se ukázaly jako směšné, ale co směšné není je to, že výsledek na Ukrajině bude mít hluboké důsledky pro budoucnost Ruska, říká Abbás Galljamov.

 19073

Putin se nepoučil od Stalina

31. 8. 2022

čas čtení 18 minut

23. února 1942 vydal Josif Stalin jakožto lidový komisař obrany a předseda Státního obranného výboru SSSR svůj "denní rozkaz". Bylo to téměř přesně 80 let předtím, než Vladimir Putin zahájil válku proti Ukrajině. Stalinův rozkaz byl určen "soudruhům, mužům Rudé armády a Rudého námořnictva, velitelům a politickým pracovníkům, partyzánům a ženám". O osm měsíců dříve prohlásil, že "fašistické Německo zrádně zaútočilo na naši zemi a hrubě porušilo smlouvu o neútočení", napsal Lawrence Freedman.

 18966

USA: Rusko nyní vlastní íránské "drony". Hodlá je nasadit proti Ukrajině

31. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Podle USA Rusko nyní vlastní íránské bezpilotní letouny schopné nést zbraně, které pravděpodobně nasadí na bojišti na Ukrajině, uvedli představitelé Bidenovy administrativy pro CNN. Rusové na začátku tohoto měsíce vyzvedli drony z íránského letiště a v polovině srpna je přepravili zpět do Ruska v nákladních letadlech, upozorňuje Natasha Bertrandová.

 18984

Globální oteplování: Výrazný vzestup hladiny moří způsobený táním grónského ledovce je nyní nevyhnutelný

30. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Vědci zjistili, že tání ledovce v Grónsku přispěje ke zvýšení hladiny moří minimálně o 27 cm bez ohledu na to, jaká opatření v oblasti klimatu budou přijata.

 

Vědci zjistili, že výrazné zvýšení hladiny moří v důsledku tání grónského ledovce je nyní nevyhnutelné, i kdyby spalování fosilních paliv, které je příčinou klimatické krize, skončilo dnes.

Výzkum ukázal, že dosavadní globální oteplování způsobí jen v Grónsku absolutní minimální zvýšení hladiny moře o 27 cm, protože roztaje   110 biliónů tun ( 110x1012 tun) ledu. S pokračujícími emisemi uhlíku, táním dalších ledovců a teplotní expanzí oceánu se zdá být pravděpodobné, že hladina moře stoupne o několik metrů.

Miliardy lidí žijí v pobřežních oblastech, takže záplavy způsobené stoupající hladinou moře jsou jedním z největších dlouhodobých dopadů klimatické krize. Pokud se rekordní tání v Grónsku v roce 2012 stane běžným jevem ještě v tomto století, což je možné, pak tání ledovců způsobí "ohromující" zvýšení hladiny moře o 78 cm, uvedli vědci.

 18993

Británie: Energetická krize vážně ohrožuje školy. Může ohrozit vzdělávání mladých lidí po řadu let (A co v ČR?)

30. 8. 2022

čas čtení 6 minut

Přední britští konzervativci vyzývají budoucího premiéra, aby řešil energetickou krizi škol

Varují před poškozením vzdělávání dětí v dalších letech, pokud vláda nyní nezasáhne

Do začátku nového školního roku zbývá jen několik dní a mnoho škol v Anglii je již nyní zahlceno prudce rostoucími náklady

Přední konzervativci včetně dvou bývalých konzervativních ministrů školství vyzvali nastupujícího premiéra, aby urychleně řešil rostoucí finanční tlak na školy v důsledku energetické krize. Ředitelé  škol se potýkají s rostoucími účty za energie a mzdy.

Do začátku nového školního roku zbývá jen několik dní a mnoho škol v Anglii je již nyní zahlceno nárůstem cen energií o více než 200 % - a ještě horší nárůst je před námi - a dalšími náklady na nefinancované zvyšování platů a rostoucí inflaci.

Vedoucí pracovníci škol varují před propouštěním, větším počtem žáků ve třídách a omezováním učebních osnov, což by podle nich mohlo poškodit vzdělávání dětí na dlouhá léta dopředu. Na školy se nevztahuje strop na účty domácností za energie.

 19116

Musí se žít

30. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Divadlo Pomezí se vrací k imerzivnímu divadlu zářijovou premiérou nové inscenace Musí se žít
 
Pražské divadelní uskupení Pomezí, které je známé jako jeden z průkopníků imerzivního divadla v Čechách, se vrací po několika letech k této divadelní formě novou inscenací Musí se žít, která bude mít v režii Lukáše Brychty premiéru 20. září.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské síly hlásí úspěch v protiofenzívě; v Mykolajivu hoří obilná sila

31. 8. 2022

čas čtení 15 minut


Ukrajina hlásí úspěch protiofenzívy ve třech oblastech, ale sděluje, že ruské ostřelování poškodilo sklady obilí u Černého moře


- Ukrajina hlásí "úspěchy" v protiofenzívě v Chersonu

Podle ukrajinského regionálního představitele zaznamenaly ukrajinské síly "úspěchy" ve třech oblastech Ruskem okupovaného Chersonského regionu.

Jurij Sobolevskij, zástupce předsedy chersonské oblastní rady, uvedl, že ukrajinské jednotky zaznamenaly úspěchy v okresech Cherson, Beryslav a Kachovka.


- Polsko, Estonsko, Lotyšsko a Litva uvedly, že zvažují zákaz vstupu ruským cestujícím, pokud tak neučiní Evropská unie jako celek.


Tyto čtyři země, které všechny hraničí s Ruskem, uvedly, že pozastavení platnosti dohody o zjednodušení vízového režimu mezi EU a Ruskem z roku 2007 je "nezbytným prvním krokem".

Tento krok, který navrhlo předsednictví a který podpořilo mnoho členů EU, by pro ruské cestovatele zdražil víza do EU a zrušil by lhůtu pro vydávání víz.

V prohlášení se dále uvádí:

"Je  třeba (drasticky) omezit počet vydávaných víz, především turistických, aby se snížil příliv ruských občanů do Evropské unie a schengenského prostoru."

Tento krok by měl obsahovat výjimky "pro disidenty i jiné humanitární případy", uvedli.

"Dokud taková opatření nebudou zavedena na úrovni EU, budeme... zvažovat zavedení dočasných opatření zákazu vydávání víz na národní úrovni, případně omezení překračování hranic pro ruské občany s vízy EU."

Estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu v rozhovoru s novináři v Praze vyzval k "zákazu vstupu občanů Ruské federace do Evropské unie". Dodal, že:

"Načasování je rozhodující a ztráta času je zaplacena krví Ukrajinců.!

Mezitím maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto na Facebooku oznámil, že EU pozastaví platnost dohody o zjednodušení vízového režimu z roku 2007."Nebude zaveden plošný zákaz vydávání víz, protože v tomto ohledu neexistuje jednotný názor," dodal.

 19033

Mohou za současnou energetickou krizi "zelení aktivisté" a je jaderná energetika záchranou světa?

30. 8. 2022 / František Marčík

čas čtení 5 minut

K výše publikovanému článku Vladimíra Wagnera přičinil pár poznámek František Marčík.

Fakt: "Zelení aktivisté" (žádná taková jednolitá skupina neexistuje, i v řadách zelených aktivistů jsou skupiny, které vehementně podporují jadernou energetiku jako nízkouhlíkový zdroj) z většiny upozorňovali a upozorňují jak na to, že plyn není čistý zdroj a že jeho vliv na klima je vlivem fugitivních emisí výrazně vyšší, než se obvykle udává, tak na skutečnost, že Rusko je zločinný režim, a že je tudíž třeba investovat veškeré snahy do energetických úspor a vlastních domácích zdrojů energie zajišťujících energetickou nezávislost a soběstačnost.

 18993

Tisíce britských hostinců čelí likvidaci bez státní podpory pro jejich účty za energie

30. 8. 2022

čas čtení 4 minuty



Sektor britskou vládu varuje, že bez pomoci je hromadné rušení pracovních míst nevyhnutelné, protože hostince stále bojují s covidem



Šéfové firem, které vlastní téměř polovinu ze 47 000 britských hostinců, uvedli, že nájemci již podávají výpovědi, protože nejsou schopni zvládat účty za energie


Tisíce hostinců hrozí uzavřením, pokud jim vláda neposkytne naléhavou podporu, aby zmírnila dopady rostoucích účtů za energie, uvedl pivní průmysl. Ohrožuje to  pracovní místa v odvětví, které se stále vzpamatovává z pandemie covidu.

 16578

Další veselá neděle

29. 8. 2022 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta


Slovenský kabinet se v únoru dohodl, že elektřina pro domácnosti bude stát po tři roky stejně jako nyní, kdy regulovaná cena za jednu megawatthodinu činí 61,21 eura (asi 1500 korun).

Zdroj:  ZDE
Při sledování nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS jsem v jednu chvíli nevěřil svým uším. Marian Jurečka k zastropování cen elektrické energie prohlásil, že to konzultovali s německými vládními představiteli a ti jim to do minulého týdne nedoporučovali.

K tomu jsem si na Aktuálně cz přečetl článek s titulkem Zubaři zdražují, od loňska v průměru o pětinu. Nový zub už stojí nejméně 10 tisíc.

 A v textu dále: "Za obyčejnou bílou plombu lidé zaplatí u zubaře i přes tři tisíce korun. Zubaři však upozorňují, že naopak na nejčastěji používané výrobky nyní pojišťovny přispívají méně než předtím. Například na korunku je to nově jen 300 korun, zatímco loni to bylo 560 korun."

 16578

Miliardáři Křetínský a Tkáč čelí ve Velké Británii bezpečnostní kontrole kvůli akciím britské pošty

29. 8. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

 
Bezpečnostní prověrka se jistě bude zabývat vztahy Daniela Křetínského s ruským plynárenským průmyslem, vzhledem k úzkým vazbám EPH na Gazprom.
 
Velká Británie provede přezkum vlastnictví společnosti Royal Mail z hlediska národní bezpečnosti, protože největší akcionář, společnost Vesa Equity Investment Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, se zřejmě chystá zvýšit svůj podíl nad 25 %.

"Ministr zahraničí oznámil společnosti Royal Mail, že takový krok by představoval spouštěcí událost podle zákona o národní bezpečnosti a investicích," uvádí se v prohlášení společnosti Royal Mail.

 18207

Vláda na pokraji kolapsu nemocnic a železnic

29. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tématem první hodiny nedělních Otázek V. Moravce měl být covid. Půl hodiny se ale mezi panem ministrem Válkem a panem ředitelem nemocnice Prymulou vedla debata o financování zdravotnictví včetně toho, zda fakultní nemocnice budou mít od ledna přístup k energiím. Zákon na ně zapomněl s institutem dodavatele poslední instance.

Pan Prymula sdělil, že náklady na energie v jeho nemocnici vzrostly asi 4-5 krát. Což není zase až tak překvapivé, protože pekaři nebo zemědělci o těchto číslech mluví už dva měsíce. A taky už začínají krachovat. Pan ministr se zaručil za to, že fakultní nemocnice energii mít budou, jinak by rezignoval. Zatím ale neví, jak toho dosáhnout. Ministerstvo zdravotnictví prý nemá dost odborníků na energetiku. Mezitím jsem si ve zprávách přečetl, že SŽDC nemůže sehnat elektřinu pro vlaky na příští rok. Kdysi lukrativní kontrakt a dnes o něj nikdo nestojí.

 18207

Česká republika: Totální bezmocnost

29. 8. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

"Pane úředníku, dva měsíce nemám dávky na bydlení, pomozte mi, prosím, co mám platit raději: Nájemné nebo elektřinu a plyn?"

Totální bezmocnost občanů a sociální práce… Měsíc před obecními a senátními volbami jsou k pomoci občanum pouze kůly v plotě...

V současné chvíli jsou všechny metodické rady v sociální oblasti směrem k občanům, kterým chodí 17x vyšší zálohy na elektřinu, a 36 x vyšší zálohy na plyn než před dvěma lety podobné tomu, jako nabízet "B komplex"na terminální fázi rakoviny.

"...Aby nakonec my tam byli jako kůl v plotě, ani slovo uznání…. "

Milouš Jakeš, generální tajemník ÚV KSČ a jeho slavný projev, léto 1989

Málokdy jsem v životě cítil tak velkou nemožnost jakékoli změny, jako v této době. Pamatuji si takovou pro mne asi celoživotní zkušenost. Jako jednadvacetiletý mladík v únoru 1989 kolem páté hodiny ranní jedu z Příbrami jako každý den dělnickým autobusem na svoji směnu do Čenkovských strojíren a Václav Havel by tehdy naprosto absurdně poslán do vězení za lednový (Palachův) týden protestů. Já si koupil v trafice Rudé právo a četl jsem nahlas takový malý odstaveček o tomto soudu s Václavem Havlem. Lidé okolo koukali jak blázni, nikdo se nepřidal, neprojevil zájem, bylo jim to naprosto jedno, nebo se báli….A tak jsem ty obrovské noviny ještě v tom autobuse roztrhal na malé kousky, vyhodil je z okna a tiše vzteky se rozbrečel …. Přecitlivělý blázen, pomysleli si spúolucestující v autobuse, vlastně chudák - a takový mladý kluk.

Tyto pocity mám v tyto poslední týdny - sleduji dnes a denně totální propad životní úrovně obyvatel této země, který postihuje  klienty, se kterými dlouhodobě pracuji:

 18993

Téměř čtvrtina dospělých ve Velké Británii plánuje tuto zimu nezapnout topení, ukázal průzkum

29. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Výsledky průzkumu provedeného před oznámením 80% zvýšení cenového stropu jsou označovány za "celonárodní skandál".
 


Podle průzkumu veřejného mínění téměř každý čtvrtý dospělý ve Spojeném království nebude tuto zimu vůbec topit a opoziční poslanci označili výsledky průzkumu za "národní skandál".

Průzkum mezi více než 2 000 dospělými občany Spojeného království ukázal, že 23 % z nich  v zimních měsících nezapne topení. U rodičů s dětmi mladšími 18 let bylo toto procento  ještě vyšší - 27 % z nich uvedlo, že budou nuceni nechat radiátory studené.

Přibližně 70 % respondentů uvedlo, že  topení budou zapínat méně, zatímco 11 % uvedlo, že zvažuje vzít si půjčku na pokrytí dodatečných nákladů. U osob s dětmi se tento podíl zvýšil na 17 %.

Pákistánská ministryně: Jsme uprostřed klimatické dystopie

29. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Pákistán je v důsledku globálního oteplování postižen katastrofálními povodněmi. Už hrozí to, čeho se bojí čeští xenofobové - že se lidé z takto vážně positžených oblastí vydají po milionech jinam, aby si zachránili holé životy.

Channel 4 News interviewoval pákistánskou ministryni pro životní prostředí Sherry Rehmanovou:


 

Nacházíme se na nulovém bodě klimatické dystopie.

Příroda se nevrací k normálu.

Tohle je nový normál.

Budeme se muset přizpůsobit.

Neexistuje žádné přirozené výchozí nastavení, které by se samo napravilo. Pokud budeme mít příští rok lepší období, budeme mít štěstí.

Ale štěstí a doufání, to  nejsou plány. 


Musíme pro to začít budovat infrastrukturu.

Svět musí pochopit, že jsme překročili bod zvratu.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
19492