Private Eye: Mise splněna

18. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Stav vražedného režimu Bašára Asada po "úspěšné vojenské akci" USA a Západu, podle britského satirického časopisu Private Eye:

ASAD PŘED ÚTOKEM - ASAD PO ÚTOKU



Syrští zdravotníci jsou po chemickém útoku v Dúmě terčem extremního zastrašování

18. 4. 2018

čas čtení 6 minut

 

Lékařům, kteří ošetřovali oběti chemického útoku, je vyhrožováno, že jestli o tom budou mluvit, terčem pronásledování od Asadova režimu se stanou oni i jejich rodiny

Ředitel největší lékařské humanitární organizace působící v Sýrii informoval, že zdravotníci, kteří ošetřovali oběti chemického útoku v Dúmě, se stali  terčem "extremního zastrašování" od činitelů Asadova režimu, kteří jim zkonfiskovali biologické vzorky, donutili je přestat léčit pacienty a vyžadují jejich mlčení. 

Dr Ghanem Tayara, ředitel Unie lékařské péče a pomocných organizací (UOSSM), informoval o tom, že lékařům, kteří ošetřovali oběti v hodinách po chemickém útoku, k němuž došlo 7. dubna, bylo oficiálně sděleno, že se režim zaměří na pronásledování jejich rodin, pokud budou veřejně svědčit o tom, že k chemickému útoku došlo.

Tým chemických inspektorů, vyslaných do Dúmy, se stal terčem střelby

18. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Bezpečnostní tým OSN, který zkoumal situaci na místě chemického útoku v syrském městě Dúma se stal terčem střelby, informoval ředitel Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Tato střelba znamená další zdržení příchodu chemických inspektorů na místo chemického útoku.

Ahmet Üzümcü, generální ředitel OPCW, informoval v Haagu, že bezpečnostní tým hodnotící situaci před příjezdem inspektorů byl donucen se stáhnout.

Příchod chemických inspektorů OPCW byl zdržen už 10 dní. Zdržení vyvolává nové znepokojení ohledně relevance práce chemických inspektorů z OPCW a obavy, že místo chemického atentátu bylo vyčištěno.

Při útoku v Dúmě přišlo o život nejméně 42 lidí a západní mocnosti tvrdí, že mají přesvědčivé důkazy, že útok provedl Asadův režim. Dúma byla poslední enklávou vzbouřenců, kteří se vzdali po dvou měsících kampaně spálené země, kterou prováděl Asadův režim a Rusko, kteří při tom usmrtili asi 2000 civilistů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 160.

Ženy už brzo dostanou i v ČR víc šancí než muži

13. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Ženy začnou během pár let mít víc šancí ve společnosti. Napovídají tomu data. Stoupá počet žen podnikatelek, počet bankovních účtů vedených ženami silně roste, stejně jako roste zaměstnanost žen a vzdělanost žen - z vysokých škol v ČR dnes vychází 60 procent žen. Muži ztrácejí výhodu fyzické síly, protože té potřeba nebude, je zapotřebí tradičně ženských dovedností: flexibilita a empatie. V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous o kampani MeToo a o rovných příležitostech pro ženy se Zuzanou Labudovou, ředitelkou obecně prospěšné společnosti Osvětová beseda. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. dubna 2018.

Onanismus o havárii ve Smolensku snad už končí, žlutá kachna namísto pomníku sovětských vojáků - a vraždění židů je v pořádku

18. 4. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Po dobu téměř deseti let je první polovina dubna v Polsku časem, kdy sílí paranoia ohledně letecké havárie ve Smolensku. Letos to ale bylo jiné. Byli jsme svědky posledních, šestadevadesátých, každoměsíčních ceremonií týkajících se smolenské havárie. Jarosław Kaczyński, který říkal, že nepřestane, dokud se nedoví pravdu, se nyní spokojil jen s památníkem na náměstí Piłsudského ve Varšavě. Ale bylo to pro něj alespoň malé vítězství?

Morální marťani a strýček lidožrout

18. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Je to opravdu zvláštní pocit - pobývat na stejné planetě s lidmi, které půl milionu mrtvých Syřanů po sedm let ponechávalo víceméně v klidu. Tíž kliďasové se však na sociálních sítích okamžitě rozpálí doběla, když oblíbeného masového vraha západní mocnosti ztrestají, neboť se již poněkolikáté dopustil použití chemických zbraní.

Nevzrušují mě ani tak irelevantní protesty ultrapravice a ultralevice, podporující vraha Asada, jako nezájem celého Západu

18. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Ač jsou samozřejmě postoje ultrapravicových i ultralevicových aktivistů, podporujících či přehlížejících Asadovy děsivé a obrovské zločiny, naprosto obscénní, rád bych podotkl, že mě daleko více znepokojuje dlouholetý, absolutní nezájem západních i světových politiků o trvalé a nestále se zhoršující masakrování nevinného civilního obyvatelstva v Sýrii Asadovými barelovými bombami, systematickým bombardováním nemocnic a zabíjením žen, mužů i dětí.  

Několik desítek Trumpových raket, vystřelených pečlivě tak, aby nenadělaly skoro žádné škody, a vystřelených až po jeho oznámení, že to udělá, takže Asad a Putin si mohli pečlivě uklidit všechny zbraně,  zřejmě včetrně chemických, je urážkou statisíců mrtvých, stejně jako je urážkou našeho lidství, když odmítáme pomoci syrským uprchlíkům a ignorujeme jejich zoufalství a  bolest. Hanba nám.

Tohle ignorujeme:

Země, v níž je např. podle Terezy Spencerové s Asadovým režimem všechno v pořádku:

(Obdivné výroky Tereze Spencerové ohledně Asadova režimu v Sýrii naleznete ZDE. Hodně to vypovídá o objektivitě některých českých "novinářů" a o tom, jak věcně vnímají realitu)




ČR je pro Německo významnějším exportním partnerem než Rusko

18. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta




Rusko je v současnosti až 14. největším obchodním partnerem Německa. Pokleslo z 11. místa v roce 2012 na nynější čtrnácté, píše deník Financial Times.

V Německu v současnosti převažují bezpečnostní aspekty nad hospodářskými. Nejde ani tak o sankce, jako o skutečnost, že pro německé firmy je nyní daleko obtížnější nalézt financování své obchodní výměny s Ruskem. Německé banky většinou z Ruska odešly.

V Německé vládě není v současnosti žádný proruský hlas. Nečeká se, že by došlo k uvolnění napětí mezi Ruskem a Západem.

Pro stoupence Czexitu: Brexit bude stát Británii nejméně 17,8 miliard Kč týdně

18. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Studie profesora Jonathana Portese pro thinktank Global Future dospěla k názoru, že i "individuální" dohoda mezi EU a Británií, specificky "zaměřená" na britské potřeby, bude znamenat, že britská ekonomika přijde o 40 miliard liber (1160 miliard Kč) ročně. Pokud by Británie vypadla z EU bez jakékoliv dohody, stálo by to její ekonomiku 81 miliard liber (2349 miliard Kč) ročně.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Neuvěřitelná sprosťárna britského státu - za níž nese odpovědnost Theresa Mayová

18. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Britské ministerstvo vnitra v roce 2010 skartovalo veškerou imigrační dokumentaci o příchodu lidí z Karibiku do Británie v padesátých a v šedesátých  letech a pak začalo sdělovat lidem, kteří od ministerstva vyžadovali potvrzení, kdy do země přijeli, že "žádné takové informace tedy nemáme". Dokumentace  byla skartována přesto, že i samotní pracovníci ministerstva vnitra varovali, že to znemožní občanům z Karibiku potvrdit své právo na trvalý pobyt v Británii. 

Dokumentace o tom, kdy imigranti z Karibiku přišli do Británie, je klíčově důležitá, protože britský imigrační zákon z roku 1971 dal těmto všem těmto lidem, kteří se do té doby usadili v Británii, právo trvalého pobytu v zemi.

Dokumentace o jejich příjezdu do Británie v padesátých a šedesátých letech byla ministerstvem vnitra skartována v době, kdy byla ministryní vnitra mstivá, omezená a zlá nynější premiérka Theresa Mayová. 


Když sledujeme neuvěřitelnou nekompetentnost, nemluvě o nelidskosti dnešní britské vlády ohledně jejího přístupu ke karibské generaci imigrantů Windrush, můžeme vážně důvěřovat téhle kabale ohledně něčeho tak složitého, jako je brexit?



Macron: Evropa se musí zbavit nacionalismu

18. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Emmanuel Macron varoval před "evropskou občanskou válkou" mezi liberální demokracií a sílícím autoritářstvím.



Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Jak nás citovali

18. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když publikujete vědecký článek, např. v oboru biomedicíny (tedy výzkumu biologické podstaty lidských nemocí), sleduje se, kolikrát takový článek byl citován. Tedy kolikrát ho uvedli jiní vědci ve svých vědeckých článcích jako zdroj informací. Vychází se z toho, že ti, kteří citují váš článek, ho podrobně četli, pochopili a stavějí na něm. To ale bohužel velmi často – ne-li většinou – není pravda.

Poslední toskánský vladař z rodu Medicejských a Georg Friedrich Händel

18. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Výbor České Händelovy společnosti (ČHäS) srdečně zve na XXII. seminář ČHäS, který se bude konat v Praze ve čtvrtek dne 26. dubna 2018 od 18.00 hodin na téma “Poslední toskánský vladař z rodu Medicejských a Georg Friedrich Händel". Vstup volný. Délka semináře přibližně 2 hodiny.

Podrobnosti zde:


 
Internet: www.haendel.cz


CBS News: Dúma, místo činu

18. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní inspektoři tvrdí, že Sýrie a Rusko jim v pondělí neumožnily navštívit Dúmu, syrské město, kde byly před devíti dny desítky lidí zabity při údajném chemickém útoku. USA a jejich spojenci tvrdí, že smrtící útok provedl režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Lidé mají opravdu strach, že se proti nim používá na sociálních sítích propaganda podle nacistických principů

17. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

Princip serverů, jak jsou Parlamentní listy: Je to úplně jasné: říkají, že nacisté záměrně vytvořili strašáka, aby se ho lidi báli, a pak jím systematicky lidi děsili, a agresivně se zaměřovali na nejovlivnitelnější lidi ve snaze je zmanipulovat, aby se chovali tak, jak si nacisté přáli.


Zakladatel manipulativní počítačové firmy SCL (která vlastní podnik Cambridge Analytica) Nigel Oakes otevřeně přiznal v úterý při slyšení v Dolní sněmovně, že firma při manipulaci uživatelů sociálních sítí používala principy nacistické propagandy. Zde jsou jeho výroky podle oficiálního transkriptu Dolní sněmovny:

"Často, jak správně říkáte, jde o věci, které rezonují, někdy když útočíte na jinou skupinu a víte, že byste ji mohli ztratit, ale že to posílí vaši skupinu a bude to v ní rezonovat. Proto, víte, Hitler si musel velmi dávat pozor na to, co říká, ale samozřejmě, Hitler útočil na židy, a s tím neměl problém, protože lidi neměli židy rádi. Takže jich jen zneužíval k tomu, aby říkali... Prostě si vytvořil umělého nepřítele. No a to je přesně to, co udělal taky Trump. Vytvořil muslima - ano, já vím, že ISIS je reálný nepřítel, ale jak velkým nepřítelem je ISIS ve skutečnosti pro Ameriku?"

Umlčení Daphne

18. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Běžel bosý přes pole k hořícímu autu, nestaral se o bahno a kameny. Exploze vyhodila šedý Peugeot 108 ze silnice. Nyní jeho pokroucené pozůstatky ležely v poli asi 5 m od cesty, změnily se v kovovou hranici z plamenů a kouře, napsal Stephen Grey.

 11820

Skutečná příští válka v Sýrii: Írán proti Izraeli

18. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Zastavte mě, pokud už jste to slyšeli: Sýrie je před výbuchem. Vím, už jste o tom slyšeli, ale tentokrát tím myslím opravdový výbuch. Protože americký, britský a francouzský útok na Sýrii coby trest režimu za používání chemických zbraní je ve skutečnosti teprve druhou nejnebezpečnější konfrontací v této zemi, napsal Thomas L. Friedman.

Přečetli jsme:

Špinič Babiš uštval Murína. Vzkazuje do policie: Dostanu, koho chci, kluci, tak bacha

18. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Musíte uznat, že Andrej Babiš, premiér bez důvěry, v jistých oblastech (nikoli při sestavování demokratické vlády) maká, až se z něj kouří. Jako "čistič" (to slovo však musíme chápat moderně, prizmatem totální relativity a znehodnocení všeho, tedy jako "špinič") se umí otáčet.

 

Celý text: ZDE

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová: Právní zdůvodnění útoku na Sýrii je chabé

14. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Britská politická opozice zuří, že Mayová nepočkala do pondělí, kdy se po Velikonocích otvírá parlament, a zaútočila na Sýrii bez autorizace Dolní sněmovny.
 



Právní zdůvodnění útoku na Sýrii se zdá být chabé. Nebyla schválena rezoluce OSN ani nejde o sebeobranu - což jsou dva hlavní právní důvody pro útok. Nynější vojenský útok je zdůvodňován potřebou odvrátit humanitární krizi. Není ovšem lehké vysvětlit, jak bude humanitární krize - důsledek mnoha let války - odstraněna leteckými údery.

Chabá právní argumentace (spolu s tím, že chemičtí inspektoři TEPRVE NYNÍ zahajují svou práci) znamená, že je životně důležité, aby paní premiérka jasně vysvětlila svou strategii a své důvody v plné parlamentní debatě - nikoliv jen prohlášením - a každá další akce vyžaduje schválení parlamentem.

Američany vedený útok na Sýrii je flagrantním porušením mezinárodního práva

14. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Když Donald Trump v roce 2013 (tedy v době, kdy tehdejší americká administrativa zvažovala útok proti režimu Bašára Asada) poučoval prezidenta Obamu, že vojenská akce proti jinému státu musí být schválena Kongresem, měl naprostou pravdu. Nejenže tak prezident Trump nyní neučinil, ale aktuální vojenský zásah v Sýrii v režii USA, Velké Británie a Francie flagrantně porušuje mezinárodní právo, neboť útočící státy nemají posvěcení Rady bezpečnosti OSN ani nebyly Sýrií napadeny. A pokud Washington, Londýn a Paříž tvrdí, že mají důkazy o tom, že chemický útok v Dúmě spáchal Damašek, musí tyto důkazy předložit veřejnosti. Jestliže se západní státy okázale zaštiťují právními normami, měly by se jich držet.

VAROVÁNÍ PRO ČESKO:

Jak se krutá britská protiimigrační hysterie rozložila v naprostý skandál a trapas

17. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

 

Varování pro Česko: Brexitánie dokazuje, že populistické vyvolávání strachu a nenávisti nevyhnutelně nakonec zasahuje další a další skupiny obyvatelstva. Včera si mysleli, že jsou v bezpečí, dnes už nejsou. Co se vám stane zítra?



Nejprve šli po žadatelích o azyl a po uprchlících... Pak šli po Polácích a Rumunech. Teď je to Windrush z karibské oblasti. Jen se podívejte, konzervativní britští politici!! Jaká monstra jste pustili do ulic a jaká monstra to krmíte?

Ostudné!



Theresa Mayová, která se po debaklu premiéra Davida Camerona (také to nebyl žádný lumen) po referendu o brexitu v červnu 2016 náhodně dostala v Británii do premiérské funkce, je zlá, krutá, mstivá a zbabělá bytost. Projevovalo se to dlouhodobě, když zastávala funkci konzervativní ministryně vnitra a financovala mobilní bilboardy v britských ulicích, jimž vyhrožovala imigrantům deportací, i celou řadou dalších krutých a nesmyslných politických strategií, nepřátelských vůči cizincům.

V těchto dnech konečně vyvřel v Británii na povrch OBROVSKÝ skandál: V letech těsně po druhé světové válce pozvala Británie z Karibiku desetitisíce dětí a mladých lidí na práci do země. Tehdy neexistovaly byrokratické předpisy a ti lidé byli do Británie přijati bez dokumentace. Prožili v zemi prací pro společnost čtyřicet, padesát let. Nyní, uprostřed brexitové protiimigrantské hysterie, začalo tyto staré lidi žijící v Británii od sedmi, osmi let svého věku, britské ministerstvo vnitra pronásledovat. Tvrdí jim, po padesáti letech!! že nemají právo pobytu v Británii, vyhazuje je ze zaměstnání, odpírá jim lékařské ošetření, vězní je a deportuje je na karibské ostrovy, kde nežili od dětství.

Když proti tomu vlády karibských ostrovů v minulých dnech v Londýně protestovaly,  Mayová jim odpověděla, že pro tyto lidi NEUDĚLÁ NIC.

To KONEČNĚ vyvolalo po celé zemi i v Dolní sněmovně obrovský skandál. Silně medializovaný byl dramatický parlamentní projev labouristického poslance Davida Lammyho. Stojí za zhlédnutí k dokumentaci toho, jak hluboko a jak ostudně  může vláda nějaké země klesnout:


Český překlad Lammyho projevu:

Miloš Forman: Amadeus

14. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut



Tato recenze Formanova snad nejlepšího filmu vyšla v časopise Listy, vydávaném v Římě, v dubnu 1985



Nedávno byl do západních kin uveden celovečerní film Miloše Formana, natočený z velké části v Praze a na některých českých zámcích s britskými, americkými a českými herci a ve spolupráci s Československým filmexportem podle stejnojmenné hry britského dramatika Petera Schaffera, před časem inscenované britským Národním divadlem v Londýně. Amadeus je jedním z nejlepších filmů posledních let. Je to složité, zralé a mnohovrstevnaté dílo. Forman je jedním z těch českých umělců, jimž se podařilo úspěšně vytvořit syntézu z východoevropské i západoevropské zkušenosti a porozumět člověku žijícímu v obou částech světa. Vytvořil dílo, které je české, ale zároveň aktuální a srozumitelné i pro západní publikum.

Nabízí se srovnání s Bergmanovým filmem Fanny a Alexander. Formanův Amadeus snad není tematicky tak obsáhlý jako Bergmanův panoramatický obraz rozvětvené švédské rodiny Ekdahlů na přelomu století, ale intenzitou magičnosti a umělecké hutnosti se Bergmanovu dílu vyrovná, snad je i předčí. Východiskem pro oba filmy je obdobná evropská kulturní tradice. Pro oba je významným motivem obraz scény a jeviště: svět je pomíjivé a nepochopitelné divadlo, zdání a klam plné masek, loutek a pitvorných karikatur, do jejichž víru jen občas proniká tajemná božská jiskra nadání a imaginace. Jedině pomocí imaginace můžeme částečně nepochopitelný a zmatený svět zvládnout: tím, že si vytvoříme vlastní jeviště a vlastní masky, loutky a karikatury a začneme realitu světa v její složitosti napodobovat a podrobovat proměnám a variacím, takže jsme ji pak schopni, alespoň částečně, intuitivně, pochopit.

Miloš Forman: Muž, který přinesl duch protisovětské rebelie do Hollywoodu

14. 4. 2018

čas čtení 3 minuty





Forman byl fascinujícím a triumfálním umělcem dvacátého století  - jeho kariéra byla karnevalovým podvrácením tyranií.


Božská inspirace šílenství - jeho mnohoznačnost, jeho kreativita, jeho vyšší zdravý rozum a zástěrka a legitimita, kterou to poskytuje protestu proti útlaku a proti násilníkům všeho druhu  - to byly myšlenky, které dávaly energii Miloši Formanovi v jeho pozoruhodné práci, píše ve svém brilantním nekrologu v deníku Guardian jeho filmový kritik Peter Bradshaw.

Zemřel Miloš Forman, "srdečný bonviván bez finančních prostředků pro luxusní život"

14. 4. 2018

čas čtení 4 minuty


New York Times: Zemřel Miloš Forman, filmový tvůrce, který byl výzvou Hollywoodu a dvakrát režiroval film, který získal Oskara za nejlepší snímek. Bylo mu 86:


Citujeme z nekrologu v New York Times, který hodnotí Formana spíše z hlediska finančních úspěchů a neúspěchů jeho filmů, oceňuje však jeho originalitu. Formana list charakterizuje jako "srdečného bovivána bez finančních prostředků pro luxusní život":


Na Hebridách pomáhá místní křesťanská komunita muslimům stavět mešitu

17. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Na ostrově Lewis projekt podporují muslimové i nemuslimové

Dobrovolní stavebníci se na ostrově Lewis ve vnitřních Hebridách ve Skotsku snaží dokončit stavbu mešity, kterou budují z polorozpadlého stavení ve městě, před začátkem ramadánu letos v květnu. 

Peníze a podpora, morální i praktická, plyne ze všech stran poté, co Aihtsham Rashid zahájil crowdfundingovou akci. Dary z celého světa překročily cíl 50 000 liber. Profesionální stavebníci a řemeslníci, za pomoci místních obyvatel, často po své regulérní práci, pracují na staveništi od 8 ráno do 8 večer. 

Saúdská Arábie je ochotna intervenovat v Sýrii

18. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

  Saúdské ministerstvo zahraničí vyjádřilo ochotu vyslat jednotky do Sýrie v rámci širší koalice, zatímco Donald Trump hledá arabské síly, které by v zemi nahradily americké jednotky po skončení mise proti ISIS.

Celý text v arabštině: ZDE

Přečetli jsme:

Sinopsis pro Politico: Nový „východní blok“ v Evropě

18. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Před pěti lety se země východní Evropy dobrovolně přidaly k novému uskupení, které opět rozděluje Evropu na Východ a Západ – tentokrát pod čínským vedením. „Východní Evropa 2.0“ je mnohem měkčí uspořádání než starý sovětský blok. Představuje nicméně i tak konkrétní hrozbu pro bezpečnost a prosperitu regionu, protože podrývá stávající spojenecké svazky a urychluje návrat oligarchických tendencí, které přicházejí s „čínským modelem“…

 

Celý text: ZDE

Soud: Polsko porušilo zákony EU kácením stromů v Bělověžském pralese

17. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Soudce odmítl výmluvy polské vlády, že bylo nutno kácením stromů v Bělověžském pralese zabránit šíření kůrovce




Polsko nyní bude zřejmě muset zaplatit pokutu ve výši mnoha milionů euro. V chráněném Bělověžském pralese bylo pokáceno nejméně 10 000 stromů od té doby, co tam ztrojnásobil intenzitu kácení tehdejší polský ministr životního prostředí Jan Szyszko.

Polsko nyní bude muset zaplatit minimální pokutu 4,3 milionů euro, která poroste o 100 000 euro za každý další den, kdy bude pokračovat kácení.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Západ nese přímou vinu za katastrofální vraždění Syřanů po dobu sedmi let

15. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

Intervencionisté nesou plnou odpovědnost za to, co se děsivým způsobem zhatilo v Iráku. Neintervencionisté nesou plnou zodpovědnost za hrůzy v Sýrii.

Nikdo si nemyslí, že raketové údery proti Asadovu režimu jakkoliv ovlivní výsledek katastrofy v Sýrii, píše Andrew Rawnsley. Jsme jen svědky tanečků, kdy aktéři zaujímají pózy, aby o sobě mohli mít lepší pocit. Ty pózy nemohou nikdy přepsat krví prosáknutou historii sedmiletého konfliktu, který proměnil Sýrii v márnici a zničil mezinárodní normy o tom, jak se mají vést války.

(Pozn. red.: Možná, že máme, vážení čeští spoluobčané, pocit samolibé bezpečnosti, že se nám ve střední Evropě nemůže nic takového stát. Mýlíme se. Kdyby došlo nedej bože k mezinárodnímu konfliktu ve střední Evropě, vývoj v Sýrii signalizuje, že by nás Západ odepsal stejně rychle a stejně bezohledně, jak odepsal Sýrii. Co proti tomu dělat?)

Více než 95 procent obyvatel obyvatelstva světa dýchá nebezpečně znečištěný vzduch

17. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Pokaždé, když přiletím na ruzyňské letiště v Praze, mám pocit, že se udusím. Pak si na to za několik dní zvyknu, poznamenává Jan Čulík. Kolik zbytečných úmrtí však způsobuje znečištění pražského vzduchu nesmyslně do města vpouštěnými většinou stojícími nekonečnými kolonami aut?

Více než 95 procent obyvatel Zeměkoule dýchá nebezpečně znečištěný vzduch a nejvíce jsou postiženy nejchudší komunity, zjistila rozsáhlá studie Health Effects Institute. Znečištění vzduchu je čtvrtou nejčastější příčinou smrti lidí, po vysokém tlaku, způspbu stravování a kouření. Znečištění vzduchu je největším ekologickým zdravotním rizikem.

Loni zemřelo na znečištění vzduchu předčasně 6 milionů lidí. Polovina z nich v Indii a v Číně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Britská opozice zuří, že letecké údery proti Asadovi nebyly předloženy ke schválení parlamentu

14. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Lidé Mayovou upozorňují, že odmítla přijmout do Británie dětské uprchlíky ze Sýrie:



Z téhož obviňují Donalda Trumpa:

Trump: Děsivé! Monstrózní! Nepřijatelné!

Dítě: Pustíte mě do své země?

Trump: Jdi do háje!





Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News:

Když usoudí britská vláda, že Sýrie použila na svém území chemické zbraně, bombarduje ji. Když usoudí, že Rusko použilo chemické zbraně v Británii, vyhostí diplomaty.




Americký ministr zahraničí Mattis odmítl rozsáhlejší vojenské údery proti Sýrii z obav, že by to mohlo vyvolat konflikt s Ruskem:




Údery protizákonné podle mezinárodního práva, bez souhlasu britské Dolní sněmovny, v konfliktu s převahou veřejného mínění, uskutečněné před příchodem mezinárodních inspektorů do Sýrie, za podpory prodejných médií. Stále více a více lidí si začíná uvědomovat, co je to za establishment, jaký má Británie:




Theresa May a Donald Trump se rozhodli bombardovat Sýrii DŘÍV NEŽ poskytla Organizace pro zákaz chemických zbraní důkazy ze své analýzy v Sýrii.

Delegace odborníků z Oranizace pro zákaz chemických zbraní se CHYSTÁ do Sýrie


Inspektorům pro chemické zbraně bylo zabráněno ve vstupu na místo chemického útoku v Dúmě

17. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:  Rusko uvedlo, že chemičtí inspektoři budou moci vstoupit do Dúmy ve středu, avšak USA upozorňují, že ruští činitelé tam už byli a pravděpodobně chemický útok zakamuflovali. Zdroj  ZDE

Odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní nedostali povolení k vstupu do míst, které ovládá Sýrie a Rusko

Západní diplomaté obvinili Rusko a syrský režim, že zabránil inspektorům pro chemické zbraně v přístupu do míst, kde v městě Dúma došlo k chemickému útoku, při němž byly usmrceny desítky lidí a které vyvolaly víkendové letecké údery od USA, Francie a Británie.

Vědci náhodou vytvořili enzym mutant, který žere plasty

17. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Objev by mohl vyřešit globální krizi umělých hmot


Nový výzkum se dal do pohybu v důsledku objevu r. 2016 první bakterie, které si přirozeně vyvinula schopnost na skládce v Japonsku konzumovat plasty. Vědci nyní popsali podrobnou strukturu klíčového enzymu, který tato bakterie produkuje.
 
Mezinárodní vědecký tým pak enzym pozměnil ve snaze zjistit, jak se vyvinul, a ze zkoušek vyplynulo, že tak zdokonalili jeho schopnost rozkládat plast PET (polyetylén tereftalát), z něhož se vyrábějí lahve.

Enzymu trvá několik dní, než začne plasty rozkládat, ale je to daleko rychlejší, než jak to dělají oceány, jimž to trvá staletí. Vědci jsou optimističtí, že se jim proces podaří ještě zrychlit.

Nový enzym naznačuje možnost jak recyklovat PET lahve zpět na nové PET lahve, což by mohlo vést k omezení potřeby vyrábět nové plasty.

Každou minutu se na světě prodá asi milion PET lahví. Většina z nich končí v oceánech, a zašpinila i nejvzdálenější kouty moří. Poškodila mořskou flóru a faunu a škodí i lidem, kteří jedí mořské plody.

Pro výrobce je levné a snadné vyrábět nové PET lahve a nesnažit se recyklovat. Avšak pod rostoucím nátlakem veřejnosti budou zřejmě výrobci nuceni začít zkoumat, jak PET lahve řádně recyklovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

Guvernér britské ústřední banky varuje, že ztráta pracovních příležitostí v důsledku automatizace může vést k vzestupu marxismu

16. 4. 2018

čas čtení 3 minuty



Automatizace milionů pracovních příležitostí zřejmě povede k masové nezaměstnanosti, k stagnaci mezd  a vzniku komunistických režimů během jediné generace.

"Marx a Engels začnou zřejmě znovu být relevantní," varoval guvernér Anglické banky Mark Carney.
 
Ve svém projevu na konferenci Canada Growth Summit konstatoval Carney, že vzestup umělé inteligence a vysoce technologických strojů zřejmě vyvolá obrovské nerovnosti mezi silně kvalifikovanými pracovníky, kteří budou mít prospěch z tohoto technologického rozvoje, a ostatními, kteří budou diskriminováni.

Severokorejští otroci pracují v Evropě. Dnes

17. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

"Jsou jako my za komunismu. Vědí, proč nesmějí mluvit."

Odhaduje se, že 150 000 otroků ze Severní Koreje každoročně je posíláno na práci do zahraničí. Vydělávají pro severokorejský režim více než miliardu dolarů ročně. Tyto peníze financují především severokorejský program vývoje jaderných zbraní. Uvádí to bývalý severokorejský velvyslanec v Británii Thae Yong Ho. Program nefinancuje severokorejské hospodářství, ale luxusní život rodiny severokorejského diktátora, jaderný program a armádu.

Tým mezinárodních novinářů vyšetřuje toto téma v Číně, v Rusku a v Polsku už dva roky. Ve Vladivostoku v Rusku předstírali, že si chtějí koupit byt, novináři se setkali se skupinou severokorejských pracovníků pracujících v činžácích.

Tajné natáčení:

Dva pohledy na přírodovědecké poznání

16. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Existují v zásadě dva pohledy na naše přírodovědecké poznání. Jeden nazvu „kosmologický“ a možná mnohem správnější by bylo „metafyzický“. Čím je něco dále mimo náš dosah, čím máme nepřímější poznání, tím hlouběji, zdá se, pronikáme k podstatě té věci svým rozumem. Také Aristotelovi se zdálo hvězdné nebe dokonalé, zatímco svět, s nímž měl bezprostřední zkušenost, chaotický.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Sýrie: Taneček skončil

14. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Velmi přesně komentuje západní letecké údery proti Asadovi reportér Channel 4 News Alex Thomson:

Taneček skončil - Asad zůstává v bezpečí a je vítězem války. Západ může tvrdit, že vyslal signál. Kreml nemusí reagovat. Západní pohrdání vůči důkazům a práci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) plně odhaleno.




Po leteckých úderech v Sýrii pokračují Asad a Putin bez problémů ve své brutální válce

16. 4. 2018

čas čtení 2 minuty



Donald Trump široce publikoval své plány zaútočit na Asadovu chemickou infrastrukturu v Sýrii, což umožnilo režimu i jeho íránským a ruským podporovatelům včas odstranit vojáky i munici ze zón, které měly být zasaženy západním bombardováním. Asadova schopnost zabíjet své občany plynem dál existuje. Většinu civilistů však Asad vraždí konvenčními zbraněmi, jako jsou barelové bomby.

Pro britskou premiérku Theresu Mayovou znamená účast na americkém útoku vážné problémy. Zaprvé, dobu útoku rozhodl Bílý dům a Londýn se poslušně připojil. Zadruhé, existovaly vážné pochybnpsti, zda západní letecké údery mohou cokoliv změnit na občanské válce v Sýrii, která už pokračuje osmý rok. Ve válce už bylo usmrceno půl milionu lidí.

V Maďarsku se konala obří demonstrace proti Orbánovi

14. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Rusko dalo najevo, že západní letecké údery v Sýrii nijak neohrozily jeho zájmy

16. 4. 2018

čas čtení 1 minuta




Po západních leteckých úderech proti několika cílům v Sýrii vydalo ruské ministerstvo obrany prohlášení, že žádný z tisíců ruských vojáků rozmístěných v Sýrii nebyl americkým, britským a francouzským útokem ohrožen a že ruská protiletecká obrana nebyla aktivována. 

Přestože v posledních týdnech dosáhla válečná hysterie v ruských médiích téměř vrcholu - média radila Moskvanům, kde a jak se mají v moskevském metru skrýt před jaderným útokem Západu a kolik vody si s sebou mají vzít - ruské ministerstvo obrany okamžitě po západním útoku v Sýrii informovalo, že jeho dvě hlavní základny v Sýrii, letecká základna v Hmeimimu a námořní základna v Tartusu, nebyly nijak ohroženy. 

Ředitel organizace Human Rights Watch Kenneth Roth poznamenává:

"Samozřejmě, že je Putin spokojený. On i Asad mohou pokračovat bez jakýchkoliv omezení se svou strategií válečných zločinů páchaných proti civilistům. Jen není zjevně radno používat proti nim chemikálie."

"Trumpovo bombardování nijak nezastavilo Putinovo a Asadovo vraždění civilistů. Proč nenaléhá na Valné shromáždění OSN, aby ustavilo soudní tribunál pro Sýrii a začalo stíhat osobvy páchající zvěrstva, vzhledem k tomu, že Rusko vetuje snahy Rady bezpečnosti odkázat tyto zločiny Mezinárodnímu soudnímu tribunálu."



Golfský proud je nejslabší za posledních 1600 let

13. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Teplý proud, který v historii vyvolal dramatické změny podnebí, bezprecedentně slábne a je zřejmě méně stabilní, než se vědci domnívali. Potenciálně to může mít velmi vážné důsledky




Pokud by opravdu přestal fungovat Golfský proud, západní Evropa by zažívala daleko extremnější zimy, hladina moří na východním pobřeží USA by podstatně stoupla a došlo by k zmizení životně důležitých tropických dešťů.

USA letos přijaly jen 11 syrských uprchlíků

16. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



V roce 2016, ke konci prezidentského období Baracka Obamy, Spojené státy přijaly 15 479 syrských uprchlíků. V roce 2017 přijaly 3024. V roce 2018 jedenáct.

Loni v září Donald Trump dramaticky omezil roční počet uprchlíků odkudkoliv ve světě jen na 45 000. 


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25881