ČR je ve vnímání korupce na čtvrtém místě v EU

3. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Rozsah korupce v Evropě je "šokující" a korupce stojí ekonomiku v Evropské unii nejméně 120 miliard euro ročně, konstatovala Evropská komise.

Cecilia Malmstroem prezentovala zprávu o vnímání korupce v jednotlivých evropských zemích a uvedla, že korupce EU zřejmě stojí o hodně víc než 120 miliard euro ročně.

Tři čtvrtiny dotazovaných Evropanů uvedly, že je korupce široce rozšířená a více než polovina z nich konstatovala, že se korupce zvyšuje.

Jak to, že pražské kavárenské "osobnosti" nekritizují návštěvu Islama Karimova u Zemana?

3. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Jeden by se vážně pozastavil nad fantasticky pokryteckou výzvou českých "osobností"

Působí až směšně, že tyto osobnosti nevyrukují stejně vehementně s výzvou proti návštěvě Islama Karimova. Myslím, že je na stupnici hrůzostrašných diktátorů podstatně výše než Janukovič, píše Ivan Novotný.

Působí to celé k neudržení legračně, hloupě a velice tendenčně.

Když odhlédnu od toho kontrastu s Karimovem, je trochu děsivá představa, že by se politici opravdu řídili podobnými radami. Těžko by se uskutečnila například jakákoli mírová konference o Sýrii (ačkoli je zatím její výsledek sporný, stále je to jednání a to je důležité). Kdyby to takto na světě fungovalo, asi by daleko častěji přicházely ke slovu zbraně. Takže jsem rád, že pozéři pražských kaváren jsou na svém místě a nemohou situaci ještě více vyhrotit, zvlášť, když jednání je teď důležitější než uraženecké pózy.

Světová zdravotnická organizace:

Počet onemocnění rakovinou vzroste v nadcházejících 20 letech o 70 procent

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Světová zdravotnická organizace očekává, že během nadcházejících dvaceti let stoupne počet rakovinových onemocnění o 70 procent, z nynějších 14 milionů nemocných na 25 milionů případů ročně. Varuje, že je nerealistické očekávat, že bude možné takové množství rakoviny léčit a že se svět musí zaměřit na prevenci. I nejbohatší země budou mít problémy s rychle rostoucími náklady na léčbu a péči o pacienty a chudší země se se zvýšením počtu rakovinových onemocnění vůbec nevyrovnají.

Černý jestřáb sestřelen nad Kyjevem, aneb Bububu, já jsem studená válka

3. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

K ukrajinskému pobřeží směřují bojové lodě USA, hlásá titulek média, které bude Putinovým dekretem stejně záhy zrušeno. Je to pravda, velitelská loď USS Mount Whitney a fregata USS Taylor vpluly do Černého moře kvůli zajištění bezpečnosti amerických účastníků olympijských her v Soči - pro případ mimořádné události. Obě lodě mají na palubách dohromady tři dopravní vrtulníky Blackhawk různých verzí a 600 vojáků. To dá rozum, že přijely zajmout v Kyjevě Viktora Janukovyče.

Británie terčem zdrcující kritiky OSN za "daň z ložnic"

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská vláda se stala terčem zdrcující kritik zprávy OSN, kterou vypracovala Brazilka Raquel Rolnik, mimořádná reportérka OSN pro otázky bydlení a bytového fondu. Její zpráva konstatuje, že Británie čelí krizi absolutního nedostatku domů a bytů (průměrná cena bytu v Londýně je nyní 400 000 liber, tedy 13,2 milionů Kč, což znamená, že z mladých lidí na hypotéku nedosáhne skoro nikdo). Zpráva OSN požaduje, aby byla zvýšena právní ochrana pro osoby, které jsou nuceny pronajímat si byty v soukromém sektoru, a požaduje řadu sociálních reforem, které by měly zajistit, aby nedostatek domů a bytů neměl záporný vliv na nejzranitelnější občany.

Francouzská politika nenávisti:

Při demonstracích za "tradiční rodinné hodnoty" převládají antisemité a homofobní nacionalisté

3. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

V neděli v Paříži demonstrovaly statisíce protivládních aktivistů za "rodinné hodnoty". V reakci na tuto demonstraci varoval vážně ministr vnitra Manuel Valls, že Francii hrozí návrat k "znepokojujícím" politickým konfliktům z třicátých let dvacátého století.

Během demonstrace byly zatčeny dvě skupiny ultrapravicových násilníků, které se pokoušely připojit se k demonstraci. Na Avenue Raspail došlo k potyčkám mezi pořádkovou policií a asi 200 ultrapravicovými mladíky, kteří zdravili vztyčenou pravicí. Házeli na policii lahvemi od piva, ta reagovala slzným plynem.

O vydírání v některých nemocnicích

1. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Jeden příběh se zrušeným poplatkem za nemocnici, který se mi osobně stal, píše čtenář, který se obává identifikovat zmíněnou nemocnici i sám sebe.

Včera zvoní manželce telefon....

Manželka: Prosím...

Hlas: Dobrý den tady B*****, sociální pracovnice. Vy u nás máte maminku.

Manželka: Ano, máme, to je manželova matka.

Hlas: A víte, že byly zrušeny regulační poplatky za den pobytu v nemocnicích?

Manželka: Ano, víme.

Hlas: Takže já Vám nechávám u maminky ve stolku smlouvu o každoměsíčním sponzorském daru 4000 Kč, který nahradí ten poplatek co byl za den ve výši 100 Kč, tedy 3000 Kč až 3100 Kč.

Manželka: Prosím?

Hlas: No, víte, nemocnice musí z něčeho žít. Ale pokud nepodepíšete, můžete si maminku obratem vyzvednout.

Manželka: Ale ona má několik lékařských diagnóz proč tam musí být, že?

Hlas: No, to by pan doktor ty diagnózy přehodnotil, že...

Jak český stát plánovitě ničí nevinné občany

1. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Děkuji za pomoc všech lidí, já i děti jsme neskutečně vděční. Podařilo se nám sehnat pronájem, tak alespoň ta střecha nad hlavou. Čtyřicáté narozeniny jsem oslavila vysvědčením od dětí, i přes všechno, co se děje, všechny mají vyznamenání, ale budoucnost vidím bledě, píše Jana Džbánková.

O zneužívání profese sociální práce

2. 2. 2014 / Radka Janebová

čas čtení 4 minuty

Jsem zvědavá, zda se sociální pracovníci a pracovnice ohradí proti takovéto neetické praxi [vydírání příbuzných pacientů], která je v rozporu s posláním jejich profese. Zda se spojí s Ministerstvem práce a sociálních věcí, pod jehož gesci spadají a budou situaci řešit společně? Anebo si nechají takové zneužití líbit, budou dál mlčet a nechají házet špínu na svou profesi?

Jako sociální pracovnice a vyučující sociální práce na vysoké škole jsem pobouřená článkem "O vydírání v některých nemocnicích", kde pisatel popisuje, jak jeho manželce volala sociální pracovnice z nejmenované nemocnice, aby z ní vymohla tzv. "každoměsíční sponzorský dar 4 000 Kč, který má prý nahradit bývalý regulační poplatek v nemocnicích.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková:

Největším problémem jsou exekuce

2. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Největší problém jsou exekuce. Náklady, které s nimi souvisí a kde máme neslavné prvenství v Evropě. Když na pohledávku ve výši tisíc korun připadají náklady na její vymožení kolem 17 tisíc, zatímco někde jinde jsou to dva nebo tři nebo maximálně pět tisíc, tak to už je na okamžité řešení. Je to zneužití práva. Není možné z dlužníka, který už má jeden problém, udělat "dojnou krávu". Vidím dvě cesty. Zaprvé vydat novou vyhlášku. To je v kompetenci ministerstva. Do tří, čtyř měsíců. Dále máme možnost ovlivnit soudy, které rozhodují o nákladech. Ale bez legislativy to nepůjde. Na dobrou vůli a na to, že ovlivníme soudce, advokáty a exekutory se spoléhat nemůžeme.

Zdroj: ZDE

Paní Válková, kdy poskytne stát odškodné občanům, kteří byli parazitickými a vyděračskými praktikami exekutorů existenčně zničeni? ptá se Jan Čulík.

Britská policie brutálně zaútočila na studenty protestující proti zkomerčnění univerzit

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Čtrnáct studentů bylo zatčeno minulou středu při protestech na univerzitě v Birminghamu poté, co asi 150 osob okupovalo několik univerzitních budova a střetlo se s bezpečnostními strážemi.

Studenti obvinili policii, že je zadržovala na ulici mezi neprodyšnými policejními kordony (praxe tzv. "kettling" "uzavírání do konvice") po dobu až čtyř hodin, aniž by jim dovolila přístup na záchod či k vodě nebo potravinám. Někteří studenti pak byli zatčeni za trestné činy, jako je nedovolené vstupování do uzavřených prostor, fyzické útoky a poškozování majetku. Policie popírá, že použila metodu "kettling" proti legálnímu protestu.

Olivová ratolest z Pchjongjangu?

3. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Politické eskapády jednatřicetiletého vůdce severokorejského skanzenu, jež ve skutečnosti byly vnitrostranickými bojůvkami o moc a zahraniční kooperaci s Čínou, posledních pár týdnů mátly veřejnost. Ať už mladý a přičinlivý katan nechal popravit svého nevlastního strýce, své bratrance a synovce; možná díky svým poradcům dospěl k názoru, že napětí na Korejském poloostrově nesvědčí ani jeho režimu.

Během nekončících povodní varuje britská vláda, že "bude nutno zaplavená území ponechat přírodě"

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Británie se bude muset rozhodnout, zda před povodněmi "chránit buď města, anebo venkov", protože by bylo příliš nákladné ochraňovat obojí, varoval šéf vládního Úřadu pro životní prostředí lord Smith. Od prosince 2013 jsou záplavami trvale postižena rozsáhlá území v Anglii, především v hrabství Somerset na jihozápadě země. Poukazuje se však na to, že až do osmnáctého století byl Somerset bažinami, a byl v zimě pravidelně zaplavován. Farmáři ho mohli používat pouze v létě, od toho vznikl název hrabství "Somerset" ("Letní místo"). Země byla odvodněna v osmnáctém století vybudováním kanálů holandského stylu, ty však v současnosti v době trvalých silných dešťů v důsledku globálního oteplování přestaly fungovat.

SLUŠNÝ STÁT SE NEHOJÍ NA NEJSLABŠÍCH

Exekuce dusí stále víc důchodců. Loni jich bylo přes 70 tisíc

1. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Česku přibývá lidí, kteří mají exekuci na důchod. Na konci loňska jich bylo už skoro 71 000. Od roku 2006 se tak jejich počet více než zdvojnásobil. Jen za minulý rok se zvedl o skoro 3400. Vyplývá to z údajů, které v pátek poskytla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Zdroj: ZDE

Návrh

3. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Nejdříve děkuji vašemu deníku za informace, které každodenně přinášíte. Jste jedni z mála médií, která se snaží objektivně informovat o totální shnilosti naší republiky, píše Roman Chovanec.

Poslední zpráva o vydírání rodin nemocných sociálními pracovnicemi je opravdu děsivá a zaslouží si nějakou reakci.

Napadá mě výzva všem případným dalším postiženým, aby si nahrávali všechny hovory s těmito zařízeními a právní pomoc.

(Free aplikace na Android, Win i další systémy naleznete volně na internetu ..)

Jestli máte vy jako Britské listy k dispozici právníky, kteří jsou schopni sestavit návod, jak se v těchto případech právně bránit, pokuste se to udělat.

Opravdu žasnu, že se tady v této republice čeká na případ, kdy se postižená osoba začne bránit fyzicky. V nespravedlivých exekucích už se to stalo, případ z Frenštátu pod Radhoštěm je velikým varováním.

K tématu exekucí, kterému se skvěle věnujete, bych měl návrh pro zveřejnění a i pro naše politiky, jak tento problém možná vyřešit, jestli ne úplně tak z velké části.

Co takhle zřídit po narození dítěte a zpětně pro každého občana ČR povinně ( jednoduše rodné číslo@stat.cz ) státní mailovou adresu, na kterou by byly všichni věřitelé povinni poslat výzvu, že něco dlužíme ? Okamžitě jak na to přijdou. Každý normální zodpovědný občan by prostě zaplatil a bylo by po problému. Není přece normální, že se lidé o dluhu dozvídají až od exekutora a to z násobnou přirážkou ? A výmluva, že to nezvládnou důchodci je úplně ujetá, protože i v té nejmenší vesničce v ČR někdo internet má a umí ho používat.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O bozích a o bláznech, aneb: Geniální, nicméně mimo mísu

3. 2. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Při přednášce profesora Köhlera na hamburské univerzitě o vídeňském lékaři Sigmundu Freudovi před několika dny jsem si vzpomněl na zásadu, že k poznání dochází vždy na základě vztahu mezi subjektem a reálným nebo i představovaným si objektem, a je to v tom případě něco subjektivního. Aa když jsem se pak vrátil domů, našel jsem na internetu citát kardinála římskokatolické církve Meisnera z Kolína nad Rýnem, který řekl na nějakém shromáždění křesťanů: "Vždycky říkám, rodina z vás mi nahradila tři muslimské rodiny." .

Revoluce, reforma a pouliční boje

3. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Opozice neexistuje. Neexistuje v Káhiře ani v Bangkoku, Kyjevě nebo Damašku. Spíš jde o aglomerace nespokojenosti nejrůznějšího druhu.

Svobodné volby Egypt ani Ukrajinu do zdárné budoucnosti nepřivedou. K tomu jsou zapotřebí četné mezikroky: méně korupce, lepší hospodářské vyhlídky, ochota ke kompromisu, všestranně respektované instituce v zákonodárství a v justici. Jsou k tomu zapotřebí strany, které zastupují odlišné zájmy, nebojují proti sobě jako nepřátelé na život a na smrt a respektují zájmy menšin. Jde o nápravu velkého sociálního a regionálního tření. Ne že by tlak zdola byl špatný, v každé ze zmíněných zemí má své důvody. Jenže k pouličním agitátorům se musejí přidat trpěliví reformátoři, prostředníci a přeběhlíci z dnešních vládnoucích elit, píše v deníku Berliner Zeitung Götz Aly. Pro Britské listy článek shrnula Jana Vymazalová.

Bezradnost nad stavem českého školství

3. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Včera mi vyprávěla bývalá spolužačka-učitelka před důchodem (1. března t.r.), jak se modlí, aby už..., že drzost většiny žáků i rodičů dosahuje úrovně vážného narušování normálního chodu školy. Její výpověď byla natolik závažná, že jsem ji prosil, aby mě doprovodila na nejbližší stanici Policie ČR podat trestní oznámení na "neznámé" pachatele. Vystrašil jsem ji ještě víc. A tak mne napadlo zeptat se Vás: když údajně mají revizoři hromadné dopravy statut veřejného činitele, neměli by učitelé mít totéž. Jde o to, že nadřízená státní správa údajně zásadně nekoná, i ředitelé škol jsou prý bezradní. Kdy naříznutá větev se zcela prolomí?ptá se čtenář J.A. Havlíček.

Džungle před tabulí, alias škola základ života?

3. 2. 2014

čas čtení 7 minut

Škola hrou, jedno z děl Jana Ámose Komenského, ale lépe řečeno a škola šikanou, to je ale dnešní realita, ne však pro žáky, ale pro jejich učitele.A tak tomu v mnohých případech našeho školství silně vyznávající principy demokracie opravdu často je., píše autorka, jejíž jméno je redakci známo, ale utajíme je, protože se obává, že by se dostala do existenčních problémů.

Vize českého školství

3. 2. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 15 minut

Mohl bych napsat, že naše školství prochází bouřlivým vývojem. Je to ale vlastně nějaký vývoj? Pokud ano, tak téměř stále jen, jak nám dokladují různá svědectví, vývoj k horšímu. Co se tedy od politického převratu událo?

Byl změněn společenský systém od socialismu zpět ke kapitalismu. Došlo a dochází k prohlubování majetkových rozdílů mezi malou částí společnosti, která využila legislativních možností a zmocnila se majetku, který v minulosti byl ve všelidovém vlastnictví, a zbylou většinou.

Za špatné poměry ve škole si mohou učitelé sami

1. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vážení,

reaguji na článek "Škola bojovou hrou". Celé to téma je nafouknutá bublina. Učitel si za mnoho věcí, které se mu dějí, může sám.Je-li dostatečně sebevědomý, hrdý, vzdělaný, přátelský, moudrý, má s dětmi trochu jiné zkušenosti. Všechny tyto dětské pózy totiž pramení z nedostatku péče a lásky v rodinách. Tam hledejte příčinu.

A taky ve společnosti, ta rodinu nepodporuje, nevytváří vhodné vzory, média jsou příšerná a o představitelích státu ani nemluvě. Nemůžete všechno házet jen na děti a mládež!

Zdraví učitelka Anna Dubová.

Proč prezident Zeman pohostí jednoho z nejhorších diktátorů světa?

1. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Jsa si vědom toho, že návštěva uzbeckého hrdlořeza Islama Karimova na Pražském hradě a jeho přátelská rozmluva s Milošem Zemanem bude detailně rozcupována, už jen proto, že současný prezident "živí" armádu novinářů sice existujícími, ale řádně nafouknutými excesy, nelze o této události nepsat a nezmínit jisté okolnosti, jež mediální mainstream pravděpodobně opomene.

Channel Four zdokumentoval násilí ruských ultrapravicových skupin proti gayům

2. 2. 2014

čas čtení 1 minuta



Šokující dokumentární materiál o násilí, které páchají ultrapravicové skupiny v Rusku proti homosexuálům a lesbičkám, natočili britští reportéři pro dokumentární pořad televize Channel Four Dispatches, který se bude vysílat tuto středu ve 22 hodin britského času. Film dokumentuje systematické zastrašování a ponižování gayů a lesbiček aktivisty z organizací Rodiče Ruska a Occupy Paedophilia. "Natáčeli jsme tyto aktivisty s jejich vědomím a považuju za opravdu šokující, že jen několik málo z nich nás požádalo, abychom v záběrech zastřeli jejich obličej. Všichni jsou přesvědčeni, že to, co dělají, je správné," konstatovala Liz Mackean, autorka filmu.

Vyjádřete se Evropské unii k přezkoumávání kopírovacího monopolu

1. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rád bych požádal redakci, zda by na svých stránkách mohla sdělit informaci občanům týkající se veřejné konzultace Evropské komise k přezkoumání kopírovacího monopolu (copyright), píše Martin Lovak. Do 5. března 2014 (termín byl o měsíc prodloužen) mají všichni občané Evropské unie právo na vyjádření svého názoru a Evropská komise je jej povinna akceptovat.

Bohužel mi přijde, že tato událost není medializována. Co je potřeba udělat? Stáhnout si originální formulář z webu: (ODT) ZDE (WORD) ZDE

Existuje i formulář v češtině Ministerstva kultury: ZDE

Důležité je ale vyplnit originální dokument (ODT nebo WORD). Vyplnit jej lze i v českém jazyce. Takto vyplněný dokument je nutné zaslat na adresu: markt-copyright-consultation@ec.europa.eu, a to nejpozději do 5. března 2014 (na pozdní odeslání nebude brán zřetel).

Další informace jsou ZDE

Manažerská kultura zastrašování a šikany ohrožuje i britské zdravotnictví

2. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

David Prior, předseda regulačního orgánu pro britské státní zdravotnictví, tzv. Care Quality Commission, zdůraznil, že se britské zdravotnictví musí zbavit zastaralých pracovních praktik, musí odstranit široce rozšířené šikanování a zastrašování zaměstnanců a zlikvidovat škodlivou propast mezi manažery a klinickými odborníky.

Všechny státní instituce v Británii, univerzity, zdravotnictví, BBC, v současnosti řídí podnikatelští manažeři, kteří nemají odbornost pro odvětví, které řídí. Mezi těmito manažery a jim podřízenými odborníky zuří konflikt.

Vodovodní kohoutek a Člověk v tísni

1. 2. 2014 / Michal Z. Čenko

čas čtení 5 minut

Jistě nejsem sám, kdo si povšiml, že veřejně právní televize šmahem dohánějí soukromé, morálně a duševně nesvéprávné televize. Krásným příkladem se stávají televizní noviny, například zrovna v neděli dne 26. 1. 2014 (ČT 1) měli diváci možnost se dobře pobavit mediálními výtvory hodnými bývalého estébáckého normalizačního režimu před 25 lety.

Do Evropy se vrací americké tanky. Je jich devětadvacet

1. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Do německého výcvikového zařízení Grafenwöhr na východě Bavorska, potažmo ovšem do Evropy, se po krátké nepřítomnosti vracejí americké tanky. Je jich 29 - slovy devětadvacet - a jde o nejnovější variantu věkovitého Abramsu, M1 A2 SEP. Starostlivě načasovaný a medializovný PR tah Pentagonu nicméně snadno vyrovnal bojovou kapacitu celého zbytkového tankového vojska Armády České republiky.

Jindřich Š. Baar. Od nostalgie k nadčasové moudrosti

3. 2. 2014 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 7 minut

Dosud čtou beletrii, a snad všichni v Klenčí to vědí: to na matčino přání šel Holubojc mladý místo na filozofii do semináře.

Pochybujeme, že to bylo jenom přání. Myslíme na citový nátlak. Myslíme na umanutost. Na pláč a nářek nevzdělané chalupnice. (Pánbů si vzal mladičkou dcerušku, a proto Jindřich musí...)

Olympijské ponižování lidské důstojnosti

3. 2. 2014 / Sandra Wain

čas čtení 4 minuty

Pokud alespoň hypoteticky připustíme svobodu myšlení a slova, nemusí všichni souhlasit se všemi oficiálními, mediálními a veřejnými názory. A to zejména v případě, když nesouhlasící osoby nikomu své názory nevnucují, ale pouze je konstatují.

Olympiádu musí zaplatit především ti, kteří se jí nezúčastní. Obvykle ti, kteří se žádnému tělocviku nijak nevěnují. Doplácejí na ni dokonce i lidé, kteří jsou zásadně proti jejímu pořádání. Což to není rozmařilé mrhání penězi, silami, hmotnými prostředky a lidským potenciálem?

Sobotka za to nemůže, ale...

30. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Poté, co na několik chyb v Sobotkově nominačním dopise upozornil Miloš Zeman, deník Blesk publikoval článek, v němž poukazuje na to, že chyb v Sobotkově dopise nebylo šest, bylo jich tam devět! Blesk má samozřejmě pravdu.

Ať byla motivace Miloše Zemana komentovat chyby v Sobotkově nominačním dopise jakákoliv (k tomu se nebudeme vyjadřovat, protože to jsou spekulace), z celého "skandálu" vzešla jedna záslužná věc, na kterou ovšem česká média nepoukázala.

Skutečným skandálem v této věci je otřesná úroveň pracovníků české státní správy i soudnictví. Hrubky a věcné chyby se například už léta běžně vyskytují v dokumentaci českých soudů. Považuje se to za normální. Nikdo to nekomentuje.

Je naivní se domnívat, že by hradní přestřelka nad chybami v Sobotkově nominačním dopise a následná mediální pozornost tomuto tématu mohla znamenat, že se v budoucnosti zlepší gramotnost státních úředníků - a že se bude vyžadovat, aby neprodukovali dokumenty s věcnými i gramatickými chybami?

Princ Charles kritizoval popírače globálního oteplování

31. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Anglický princ Charles zaútočil na klimaskeptiky. Charakterizoval je jako "brigádu bezhlavých kuřat" a obvinil "vlivné skupiny popíračů globálního oteplování", že zastrašují veřejnost.

Princ Charles už dlouho vede kampaň za zvýšení povědomí o globálním oteplování. I v minulosti už několikrát kritizoval klimaskeptiky. Tentokrát to učinil při projevu před udílením cen mladým ekologickým podnikatelům v Buckinghamském paláci.

"Je záhadné, musím říci," že v našem moderním světě máme takovou slepou víru ve vědu a techniku, že všichni přijímáme všechno, co nám o čemkoliv věda sděluje - s jedinou výjimkou klimatologické vědy," řekl ve svém projevu princ a pokračoval:

Místo škrtů šetření

31. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Když Petr Nečas vedl ODS na jaře 2010 do Sněmovních voleb, měl dvě hlavní hesla: boj proti korupci a rozpočtová zodpovědnost. Po volbách se stal premiérem koaliční vlády ODS-TOP09 s velkou většinou ve Sněmovně. Zřejmě jediným opravdu pozitivním krokem této vlády, než se postupně v mnoha skandálech přeměnila její sněmovní většina v menšinu, byla změna na nejvyšším státním zastupitelství, kdy paní Veseckou, která se proslavila v čunkiádě, nahradil pan Zeman.

Konec evropské brigády?

31. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Hollande a britský premiér Cameron se dnes sejdou na bezpečnostním summitu v Oxfordshiru. Mluvit se bude mj. o společné jednotce v síle 10 000 mužů, jež by měla vzniknout za dva roky. Projekt společné francouzsko-německé brigády v síle 5 000 mužů v Müllheimu mezitím získává pozornost leda tím, že se o něm kvůli nezájmu Paříže úplně přestává mluvit. Nebýt zprávy, že Francouzi jednotku letos oslabí o tisíc vojáků, nikdo by si na ni nevzpomněl.

Američané špehovali účastníky rozhovorů o globálním oteplování

31. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Rozvojové země reagovaly hněvivě na odhalení Edwarda Snowdena, že Spojené státy špehovaly ostatní vládní delegace na kodaňském summitu o globálním oteplování, který se konal r. 2009.

Z dokumentů prozrazených Edwardem Snowdenem vyplývá, že americká špehovací agentura NSA monitorovala komunikaci mezi klíčovými účastníky konference už před konferencí i během ní, takže měla americké delegace předem informace o důvěrných postojích vládních delegací k diskutovaným tématům.

Jairam Ramesh, tehdejší indický ministr pro životní prostředí a klíčová osoba při jednání, jehož se účastnilo 192 států a 110 hlav států,reagoval: "Proč to sakra dělali a co nakonec z Kodaně měli? Bylo to od nich naprosto pitomé. S veškerou tou jejich technologií, nakonec Základní země (Brazílie, Jihoafrická republika, Indie a Čínu) Obamu zachránily. K čemu bylo všechno to špehování?"

Martin Kro, poradce rozvojových zemí na summitu a ředitel thinktanku South Centre, zdůraznil: "Hráli byste poker s někým, kdo vám nahlíží do karet? Takovéto špehování je prostě nepřijatelné. Při takovýchto jednáních by mělo existovat ujištění, že mocní účastníci nezneužijí své technologické nadřazenosti. Při takto složitém vyjednávání je zapotřebí maximální dobré vůle a důvěry. Je to naprosto klíčové. Pokud nemají všichni rovné podmínky, rozhodí to rozhovory."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko může být vítězem měnových válek

31. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

Investoři stojí ve frontě na ruský rubl, když výprodej na rozvíjejících se trzích stlačil cenu této měny na historické minimum. Ale někteří analytici vidí tento problematický vývoj pozitivně, protože pro vládu to fakticky znamená "levné peníze" ve státní kase.

Které chyby (ne)lze přejít

31. 1. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Ať prezident republiky dělá, co dělá, vždy se vyrojí nějaký ten odsudek, že vše dělá špatně. Kdyby na hrubé chyby v nominačním dopise neupozornil, byl by dozajista nařčen, že něco záměrně zatajil. Tím, že si na ně posvítil (nechme nyní stranou formu, jak to učinil, a skutečnost, že vše jde říci různým způsobem), vyvolal v mnohých nevoli s tím, že mu údajně chybí nadhled a shovívavost. Že se přece nestalo nic tak hrozného -- a že se sám už několikrát přeřekl.

29181

Koutek reklamní tuposti:

Máte rádi Sochi? aneb Makaronské hry 2014

31. 1. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

Už když jsem si před šesti lety během letních olympijských her v Pekingu (které byly v českém veřejném prostoru z větší části inzerovány jako olympiáda v Beijingu) prohlížel seznam míst, která aspirují na dějiště dalších olympiád, bylo mi jasné, že kromě olympijských máme před sebou i další makaronské hry.

Obamova administrativa "válčí" ve 134 zemích světa

31. 1. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Investigativní novinář Nick Turse se zevrubně zajímá o to, jak funguje a probíhá "tajná válka", již v řadě koutů planety vede jeho vláda. Turse, ale i další elitní novináři, jako je namátkou Jeremy Scahill, tak odhalují skutečný a děsivý obraz celosvětového tažení proti terorismu v režii Obamovy administrativy, potažmo Pentagonu.

Zbytečná evropská levice?

30. 1. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 14 minut

S odstupem tří měsíců se začíná v české levici odehrávat diskuse, co dál po parlamentních volbách. Nenápadný článek nepříliš známého autora Josefa Poláčka "Čtyři levicové artikuly" rozpoutal na stránkách internetového časopisu Deník Referendum diskusi několika publicistů (J. Hellera, M. Tejkla a dalších) o hlubších filosofických souvislostech směřování současné společnosti a o úkolech levice. Název svého článku jsem si vypůjčil od stejnojmenné stati Aleše Chmelaře v tomtéž periodiku, jen jsem připojil jemně polemický otazník. A ještě než jsem jej stačil dopsat, publikovali na stránkách Britských listů na stejné téma i Ilona Švihlíková a Marek Řezanka a v Deníku Referendum v dobrém slova smyslu provokativně Saša Uhlová a mluvčí ProAltu Jiří Karen.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38824