Proč se Vladimir Putin hněvá na Polsko?

27. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Zatímco ruští představitelé shrnovali výsledky roku 2019, jedno téma si vysloužilo výslovný zájem Vladimira Putina: Polsko a jeho role ve 2. světové válce, informuje Vitalij Ševčenko.


Za posledních sedm dní se na klíčových jednáních o Polsku zmínil ne méně než pětkrát. Některá z těchto jednání přitom měla jen málo co dělat s historií nebo dokonce se zahraniční politikou.

Během neobvyklého výlevu ve vedení ministerstva obrany 24. prosince označil polského velvyslance v nacistickém Německu za "špínu a antisemitské prase".

O dvě hodiny později vytáhl téma znovu, na jednání s parlamentními lídry. Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin mu poděkoval a požadoval od Polska omluvu.

Následujícího dne prezident Putin pořádal svůj tradiční mítink s klíčovými představiteli ruského byznysu. Podle ruského vydání Forbesu i zde "všechny překvapilo, jak hluboce byl ponořen do historických materiálů týkajících se začátku 2. světové války a pozic Polska."

Plánuje také na toto téma napsat článek. Ale odkud se bere tento náhlý zájem?

Putinova kritika Polska následuje po rezoluci Evropského parlamentu, která viní Sovětský svaz a nacistické Německo z rozpoutání 2. světové války.

Pro ruského prezidenta je srovnávání obou "vrcholem cynismu" a opět se uchýlil k praxi, jíž jeho kritici označují jako "whataboutismus" - když se snaží svalit obvinění na někoho jiného, jmenovitě na Polsko.

Sovětský svaz byl často obviňován, že podle svého paktu o neútočení s Hitlerem spolu s nacistickým Německem roztrhal Polsko. Ale proč je Putin rozhněván obviněními na adresu země, která už neexistuje?

Vítězství SSSR ve 2. světové válce je jedním z nejdůležitějších pilířů i současné ruské státní ideologie. Jde také o klíčový způsob, jímž Putin legitimizuje sám sebe a svou expanzionistickou zahraniční politiku coby nástupce sovětského impéria. Takže Kreml považuje jakoukoliv kritiku toho, co je v Rusku známo jako Velké vítězství, za útok na sebe sama.

Nic z toho ovšem nepředstavuje dostatečný důvod k tomu, aby Polsko přistoupilo na obvinění, která označuje za "falešný narativ".

V Polsku jde o vysoce citlivé téma, země v roce 2018 postavila náznaky ohledně spoluviny na válečných zločinech nacistů mimo zákon. Po kritice byl zákon zmírněn a nyní se jedná o občanskoprávní, nikoliv kriminální čin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11621

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2019