Třetina žen na světě má zkušenosti s útlakem či zneužíváním

27. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Násilí na ženách a dívkách patří k nejrozšířenějším a nejvíce devastujícím způsobům porušování lidských práv na světě, ale značná část je nehlášena kvůli beztrestnosti, hanbě a genderové nerovnosti, upozorňuje OSN.


Třetina všech žen a dívek zažívá fyzické nebo sexuální násilí, polovina zabitých žen na světě je usmrcena partnerem či rodinou a násilí spáchané na ženách je stejně běžnou příčinou smrti a nezpůsobilosti pro ženy v reprodukčním věku jako rakovina a horší příčinou špatného zdraví než dopravní nehody a malárie dohromady.

Toto násilí se projevuje ve fyzické, sexuální a psychologické formě a OSN zdůrazňuje, že taková zkušenost ženám nepříznivě mění celý život.

Jde především o násilí intimního partnera jako bití, psychologické zneužívání, znásilnění v manželství, femicidu; sexuální násilí a obtěžování, jako je znásilnění, nucené sexuální akty, nežádoucí sexuální postupy, zneužívání dětí, nucené manželství, pouliční obtěžování, stalking, kyberharašení; pašování lidí, jako v případě otroctví a sexuální exploatace; ženskou obřízku; a o dětské sňatky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7311

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019