OSN: Koncentrace skleníkových plynů v atmosféře se za rok 2018 rekordně zvýšily

27. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Skleníkové plyny v atmosféře za rok 2018 dosáhly nového rekordu a překročily přitom průměrný roční nárůst z poslední dekády. To posiluje stále škodlivější vzorce počasí, varovala Světová meteorologická organizace.


Periodikum této agentury OSN Greenhouse Gas Bulletin představuje jednu ze série studií, která bude publikována v předvečer summitu OSN o změně klimatu konaného příští týden v Madridu. Očekává se, že zpráva bude dominovat tamním diskusím. Měří spíše atmosférické koncentrace plynů zodpovědných za globální oteplování než emise.

"Neexistují známky zpomalení, natož snižování koncentrací skleníkových plynů v atmosféře - navzdory všem závazkům vůči Pařížské dohodě o změně klimatu," prohlásil generální tajemník organizace Petteri Taalas.

"Tento pokračující dlouhodobý trend znamená, že příští generace budou konfrontovány se stále vážnějšími dopady změn klimatu, včetně rostoucích teplot, extrémnějšího počasí, vodního stresu, vzestupu mořské hladiny a narušení mořských i pozemních ekosystémů," uvádí shrnutí zprávy.

Koncentrace oxidu uhličitého, produktu spalování fosilních paliv, který nejvíce přispívá ke globálnímu oteplování, stoupla z 405,5 ppm v roce 2017 na 407,8 ppm v roce 2018, čímž překročila průměrný roční nárůst o 2,06 ppm v letech 2005-2015.

Meziroční nárůst dalšího skleníkového plynu, metanu, byl nejvyšší od roku 1998.

Oxid dusný, který napomáhá ústupu ozónové vrstvy a vystavuje lidi škodlivému ultrafialovému záření, zaznamenal nejvyšší známý nárůst koncentrací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6158

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019