Může se Libye pro Rusko stát novou Sýrií?

12. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Pověsti o tom, že libyjský generál Chalífa Haftar má podporu Kremlu, jsou tak soustavné, jako jeho postup na hlavní město, píše Emily Sherwinová. V Sýrii Rusko předvádělo své vojenské svaly - ale v Libyi ještě své karty nevyložilo.


Jak se konflikt v Libyi rozhořívá, vyjádření Moskvy zůstávají chladná a racionální.

Během nedávné návštěvy Egypta ministr zahraničí Lavrov řekl, že úkolem Ruska je "pomoci libyjskému lidu překonat jeho nynější názorové rozdíly a najít stabilní dohodu".

A počátkem týdne mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil,že Rusko využije každé možné příležitosti k výzvám pro všechny strany, aby se vyhnuly krveprolití a "smrti civilní populace".

Od konce dubna síly válečného podnikatele Chalífy Haftara postupují k hlavnímu městu Tripolisu. Zde sídlí mezinárodně uznaná vláda premiéra Fajíze Sarrádže, která Haftara obviňuje z pokusu o puč. Haftar velí samozvané Libyjské národní armádě, kterou podporuje konkurenční vláda na východě země.

Zdá se, že Rusko se v eskalujícím konfliktu snaží vyhnout tomu postavit se na jednu stranu. Různí ruští spojenci podporují v konfliktu různé strany. Turecko a Alžírsko například podporují vládu v Tripolisu uznanou OSN, zatímco Egypt a Saúdská Arábie stojí za Haftarem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8820

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019