Krajina pohledem ze spurtujícího VIP SUV či běsnící kamionové lochnesky

P – o – u – t – n – í – k

11. 4. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Kdysi se naší krajinou vinuly cesty vozové, úvozové - široké i úzké i cesty jen pěších. Všechny snadno dovedly poutníka odněkud někam. V dolině se křížily s meandrujícími potoky, které přinášely po zimě dostatek vláhy do mlžných luhů a hájů a současně bránily povodním. Některá pole či spíš políčka ležela jako úhor ladem a odpočívala před další prací. Jiná vydala svoji úrodu. Skácet strom dalo tolik práce, že existovala přirozená rovnováha mezi kácením a sázením. Krajina byla celkem, ve kterém jako v puzzlech zapadalo jedno do druhého a vzájemně bez sebe nemohlo být...

Na mezi kvetla mateřídouška, kontryhel, zvonky, divizna nebo slzičky panny Marie, pod břízkami se blýskly hlavy křemenáčů s kozáky a pod dubem aspoň jednou za rok, po tom správném dešti, narostl hřib jako poleno. Na potůčcích rybníčky, které vždycky po čase hospodář vypustil nejen k výlovu, ale vyvozil na pole zdravé hnojivé bahno. Nemusel totiž řešit těžké kovy, pesticidy ani dusík. Do políčka vpravil také hnůj od dobytka. Protože kdo měl pole, měl logicky i dobytek. Člověk si už z podstaty musel vážit všeho – druhých lidí, zvířat, věcí; toho, co skutečně důležitého se v životě naučil. To všechno dávalo synergický smysl a jemu vždycky o kousek lepší šanci na přežití – v souladu s přírodou.

Dnes poutník přes obrovský vysušený lán čehosi vidí až k padlému lesu, kam ale stejně nikdy nedojde, protože není kudy. Krajina je z velké části nežijící, částečně mrtvá, každopádně neprůchodná. Pravda, při pohledu ze spurtujícího VIP SUV či běsnící kamionové lochnesky to lze docela snadno či cíleně přehlédnout.

Když jsem potkal poutníka naposledy, ptal se mne, co si prý vybereme. Zda partikulární zájmy, které naši zdevastovanou krajinu dorazí, nebo zda dokážeme nahlas říci, že je tu nějaký bohulibý zájem veřejný a začneme na tom dělat?

"Nevím" řekl jsem - co jiného lze dneska v naší zemi odpovědět.

0
Vytisknout
9736

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019