Lidovci by si měli zvolit jiné téma, než je boj proti rovnosti manželství

11. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty
Má smysl v roce 2019, v době, kdy celá západní Evropa má manželství pro homosexuály už zavedeno, v době, kdy je rovnost manželství zavedena také v celých USA, v Kanadě, Austrálii atd. a kdy v civilizovaném světě výrazně roste podpora mezi veřejností pro rovnost manželství, a to dokonce i u nás, má smysl vytahovat odpor proti rovnosti manželství jako politickou kartu v českém politickém kolbišti? Nejsou důležitější ta témata, která sjednocují prozápadní politiky?

Podle nového předsedy lidovců, který se politicky vyprofiloval požadavkem na změnu ústavy po vzoru Běloruska nebo Ukrajiny nebo Srbska, tedy změnu, která by manželství spojila výlučně se svazkem heterosexuálním, to asi má cenu. Za dvacet třicet let nebudou děti, včetně těch katolických, už vůbec chápat, jak bylo kdy možné, aby se lidé stejného pohlaví nemohli brát (připomeňme si, že už v naší době katolické Irsko jednoznačnou většinou schválilo rovnost manželství v referendu). Dokonce i mezi bílými evangelikály na jihu USA se v mladších ročnících stává manželství pro homosexuály něco, co není problém. Stejně jako dnes není už vlastně pro nikoho problém, že ženy mohou studovat na univerzitách nebo že nemanželské děti nejsou bastardi.

Samozřejmě nikdo nemůže po lidovcích chtít, aby se vzdali svých hodnot včerejška, hodnot z homofobních dob. Měli by ale právě jako politická strana mít nějaký příčetný smysl pro realitu a pro hodnotový žebříček. Je pro nás důležitější patřit k Západu a shodnout se na jeho hodnotách, nebo budeme vytahovat agendu, v níž se se Západem rozcházíme, ale naopak si notujeme s ochráncem tradičních hodnot, carem Putinem? Stala se západní demokracie nějak zavrženíhodná a nečistá, méně demokratická, méně prosperující, méně založená na lidských právech tím, že umožnila rovnost manželství? Musíme tlačit na pilu zrovna v tomhle, když jsme údajně prozápadní strana, která má pevné kořeny v EU a NATO?

Skoro se mi zdá, že nový předseda KDU-ČSL, pan Výborný, vůbec netuší, že celý západní svět stojí proti němu. Že jeho hodnoty, které dává tak okázale politicky najevo, budou zcela nevyhnutelně považovány dalšími generacemi za nechutný zbytek z dob, kdy byl Alan Turing v 50. letech odsouzen za to, že měl milence, k chemické kastraci. Lidovci by přece měli jako svou vlajkovou loď vypravit něco, co je jasně prozápadní, co má budoucnost, za co si jich budou moci vážit civilizovaní lidé po celém světě i jejich potomci. Ať si v klidu hlasují ve Sněmovně jako jeden muž proti rovnosti manželství, to jim nikdo nebere, ale dělat z toho hlavní téma, zvedat agendu změny ústavy po vzoru Běloruska a Ukrajiny a Srbska, to je opravdu neuvěřitelně, až sebevražedně pitomé.

1
Vytisknout
7668

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019