Policie zabavila nedoložitelné peníze nalzené v bytě předsedy antimonopolního úřadu Rafaje

Selhávání lidí na vysokých postech nezachrání vysoký plat

11. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty
Osobní integrita. To jsou jediná slova, která mě napadají při čtení neradostného článku. Pokud se vybírá člověk do vedení takto exponovaných institucí, které jsou ze zákona hlídači státu, musí být prvním a posledním kritériem osobní integrita dotyčného. Byly časy, kdy to dokonce i platilo: šéfem (obdobně důležitého) Národního kontrolního úřadu byl devět let Lubomír Voleník. Vzpomínáte? O jeho osobní integritě nepochyboval nikdo a nikomu nevadilo, že "byl za ODS", ani když vládly jiné strany. O jeho uplacení s cílem ovlivnit rozhodnutí úřadu se mohl pokusit jen úplný hlupák.

Doba, kdy si vládnoucí strana dosadila na post nejvyššího kontrolora člověka, o kterém věděla, že se nebude rozpakovat jít i proti ní, tvrdě a přísně, padni komu padni, je dávno pryč. Na námitky, že jde o člověka bez odpovídající odbornosti, o řadového poslance, který za sebou vlastně nic nemá, nic neukázal, nedbala. Dnes jsme v éře "vládneme, nerušit": to by tak hrálo, aby tady byl nějaký přísný kontrolor. My jsme u moci, my vládneme.

O výsledku činnosti ÚOHS za poslední roky pěkně vypovídá tento článek. Za Rafaje spadla v hodnocení kontrolních úřadů ČR z dobrého umístění do nejhorší kategorie, mezi Indii a Rumunsko. Stojí za to přečíst, co vše je ÚOHSu vytýkáno: jasné, konkrétní věci a pochybení. Reakce? Čekali byste třeba výměnu předsedy? Nikoli - předseda rozhodl, že se těchto hodnocení nebudeme zúčastňovat. Hodnocení prý je neobjektivní a hodnotitelé jsou zaujatí, rozhodl. Kampáááň!

Ty dva milióny rozstrkané po obálkách už jsou jen závěrečným akordem, který dříve nebo později musel zaznít.

Předseda antimonopolního úřadu bere ročně dva milióny hrubého. Je to odpovídající plat na tuto nesmírně důležitou funkci. Ale nezabrání korupci - žádný, libovolně vysoký plat nezabrání korupci, pokud chybí osobní integrita.

1
Vytisknout
9389

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019