Jak vylidňující se italské vesnice pomáhají zahraničním kupcům levných domů

12. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Pokud sníte o jednom z domů za 1 euro inzerovaných na prodej v Itálii, tyto obce se snaží proces zjednodušit, píše Clare Speaková.


Italská města a vesnice pravidelně oznamují prodej starých budov za symbolickou cenu ve snaze zvrátit vylidňování. A nepřekvapí, že řadu lidí přitahuje myšlenka žít v osamělé italské vesnici. Ale jakmile dojde na jednání, italští představitelé s omezenou angličtinou jsou brzy zahlceni žádostmi a vysvětlováním podmínek smlouvy.

Když mezinárodní média informovala, že sicilské městečko Sambuca prodává domy za euro, místostarosta prohlásil, že několik týdnů poté nemohl spát a snažil se "nezbláznit se", když obdržel desetitisíce emailů a telefonátů.

Možná v reakci na tuto zkušenost nyní ostatní sídla oznámila, že volí organizovanější přístup.

V Zungoli, malé vesničce v Kampánii nedaleko Neapole a pobřeží Amalfi, starosta Paolo Caruso řekl místním médiím, že dal dohromady "úkolové uskupení mladých dobrovolníků".

Pokud mají skutečný zájem, kupci dostanou pokyn, aby si stáhli podrobnou žádost, přičemž musejí slíbit, že dům opraví "během tří let" a poskytnou detaily o tom, co s ním hodlají dělat. Až 85 % nákladů na renovaci lze odepsat z daní. Ovšem musíte být připraveni začít s rekonstrukcí během několika měsíců a složit vratnou zálohu 2 000 eur.

Více než polovina italských městeček je během několika dekád odsouzena k vylidnění, protože jejich populace stále klesá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8544

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019