Brexit: Mayová přijala 31. října jako datum odchodu z EU

11. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Nejnovější průzkum veřejného mínění v Británii: Myslíte si, že do 31. října 2019 Británie odejde z EU?

Ano: 14 procent.
Ne: 55 procent.

Aktualizace: Průzkum výsledků eurovoleb v Británii:
Labour: 37,8 procent
Konzervativci: 23 procent
Strany pro setrvání v EU: 20,3 procent
UKIP/Brexit Party: 18 procent


Británie zůstane členskou zemí EU do 31. října, s možností, že by mohla odejít dříve, pokud se Mayové podaří  zajistit v Dolní sněmovně dohodu o brexitu. Rozhodly o tom po šestihodinové debatě Francie a Německo.

"Odklad je flexibilní, jak jsem očekával, a trochu kratší, než jsem očekával, ale stále ještě je dostatečný pro nalezení nejlepšího možného řešení," řekl prezident Rady Evropy Donald Tusk na tiskové konferenci, která začala ve dvě hodiny ráno. Dodal ohledně půlročního odkladu: "Prosím, nevyplýtvejte tento čas."

EU také uspořádá symbolický summit v červnu, na němž zhodnotí chování Británie jako členské země EU poté, co se otevřeně vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron, že je zapotřebí zabránit tomu, aby "podvratná" Británie ochromila evropský projekt.

Po tiskové konferenci se Theresa Mayová vyhnula otázkám o své budoucnosti jako premiérky, přestože předtím tvrdila, že nepřijme odklad delší než do 30. června. Tvrdila znovu, že "Británie stále může ještě odejít z EU 22. května a nepořádat eurovolby, pokud parlament schválí dohodu o odkladu". Mayová znovu obvinila poslance, že mohou za odklad brexitu.

Mayová se k věci vyjádří v Dolní sněmovně ve čtvrtek odpoledne.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
8630

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019