Šok: Britští labouristé zřejmě drtivou většinou zvítězí v eurovolbách a předsedou EK se stane socialista

12. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Aktualizace: Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News: Průzkumy veřejného mínění pro eurovolby ukazují, že strany prosazující odchod Británie z EU bez dohody (UKIP, Brexit) mají velmi podobnou míru podpory jako strany usilující o zrušení brexitu (liberální demokraté, Change UK, SNP, zelení). Zda lze zvrátit pád konzervativců a vzestup labouristů novým šéfem Konzervativní strany, to je pro torye velká otázka.


Aktualizace: Nejnovější průzkum organizace YouGov to upravuje: Labouristé mají sice největší podporu, ale jak labouristé, tak konzervativci by přišli o volební hlasy ve prospěch malých stran, probrexitových i protibrexitových:




 
Z nejnovějších průzkumů ve Velké Británii vyplývá, že nadcházející eurovolby tam drtivě vyhraje Labouristická strana, zejména pokud se rozhodne uspořádat druhé referendum o brexitu (strana se k tomuto řešení začíná přiklánět).

Podle nynějších průzkumů volebních preferencí získají britští labouristé v eurovolbách 73 europoslanců, což radikálně pozmění rovnováhu moci v Evropské unii a posune to celou Evropskou unii doleva.

 
 

Podle průzkumů veřejného mínění provedeného organizací Hanbury Strategy získá Corbynova Labouristická strana v eurovolbách 38 procent hlasů, zatímco britští konzervativci jen 23 procent. ZDE Volební vítězství pro britské labouristy by tak bylo historicky největší volební vítězství jakékoliv britské politické strany v eurovolbách. Z ostatních průzkumů veřejného mínění vyplývá také obrovská podpora pro britskou Labouristickou stranu.

Labouristé by tak zvýšili počet svých europoslanců o 30. To by zřejmě určilo, že příští předseda Evropské komise bude socialista.

Nejvíce se proti účasti Británie v eurovolbách stavěl Manfred Weber, kandidát klubu pravicových lidoveckých poslanců EPP. Ví moc dobře, že prohraje, pokud se Británie bude účastnit eurovoleb, což je nyní stoprocentně jasné. Šéfem Evropské komise se v případě drtivého vítězství britských labouristů stane holandský sociální demokrat Frans Timmermans.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10756

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019