"Autismus je jen jiný operační systém"

12. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Mezinárodní softwarová společnost, která najímá lidi s poruchami autistického spektra, plánuje otevřít pobočku ve Španělsku, informuje Pablo Ximénez de Sandoval.


Existují lidé, kteří při práci potřebují úplné ticho. Někteří mají rádi práci ve tmě. Ale jiní nedokáží klidně sedět. Pro lidi s poruchou autistického spektra to může vypadat jako nezdolatelná překážka, která jim znemožňuje přizpůsobit s pravidelné práci v kanceláři. Jenže mezinárodní IT firma Auticon se to snaží změnit tím, že vyvíjí adaptaci pracovních podmínek na schopnosti každého jednotlivce.

"Je tu práce pro každého," říká Rebecca Beamová, předsedkyně Auticonu v USA. Podle organizace Autism Works nezaměstnanost mezi lidmi s poruchami autistického spektra dosahuje až 77 %. Hovoří se o autistickém spektru, protože podmínky se mohou lišit od mírných až po vážné postižení. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že každé 160. dítě trpí nějakou formou autismu.

Společnost Auticon objevila niku pro autismus v ekonomice: Testování softwaru. Analytici Auticonu zkoumají bezpečnostní systémy, aby objevili chyby, a zjistili, že lidé s poruchou autistického spektra mají zvlášť vhodné schopnosti, které jim pomáhají dekódovat logické sekvence a najít chyby. Zásadou Auticonu je, že "autismus není porucha, jen jiný operační systém".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
9607

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019