Britská fraška pokračuje: DUP v žádném případě nepodpoří dohodu Mayové o brexitu

28. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Oznámila, že bude hlasovat proti dohodě Mayové s Bruselem o brexitu, "protože tato dohoda vážně ohrožuje integritu Spojeného království". DUP je okrajová, fundamentalistická protestantská strana v Severním Irsku, která nijak nezastupuje většinu tamějšího obyvatelstva. Po zpackaných všeobecných volbách v červnu 2017, které Mayová prohrála, dala straně DUP úplatek miliardy liber, aby ji jejích 7 poslanců podporovalo v parlamentě. Tento úplatek šel, zjevně nazmar:



- Theresa Mayová, ve snaze přimět brexitéry, aby podpořili její dohodu s Bruselem o brexitu, nabídla Konzervativní straně svou rezignaci. Znamená to, že by se její dohody mohl zmocnit budoucí brexitérský premiér a zrušit ji. Není vůbec jisté, zda takový podvod Evropská unie přijme. ZDE 

- Předseda Dolní sněmovny John Bercow varoval, že premiérka nemůže předložit svou dohodu o brexitu parlamentu k třetímu hlasování, pokud nebude podstatnou měrou pozměněna.  ZDE      

- Jenže Mayová se zřejmě koncem týdne dohodu stejně parlamentu k hlasování předložit neodváží, protože by ani napotřetí neprošla:

Gavin Esler, k oznámení, že strana DUP dohodu Mayové nepodpoří: Je toto poprvé v historii, kdy byl premiér ve funkci zachráněn před rezignací nikoliv úspěchem, ale selháním? Třetí hlasování o její dohodě je nyní nepravděpodobné? Tak budeme mít Theresu Mayovou za premiérku ještě delší dobu? Ví to někdo?



0
Vytisknout
7878

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019