Polsko: Lídr opozice chce nenávistné skupiny postavit mimo zákon

28. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Lídr největší opoziční strany v Polsku - Občanské platformy - Grzegorz Schetyna vyzval k zákazu politických uskupení a hnutí praktikujících "vyvolávání nenávisti". Zmínil se o "Všepolské mládeži" jako o příkladu organizace, která by měla být postavena mimo zákon.


Schetyna hovořil v Sobotu ve Varšavě na stranické konferenci "Ženy, Polsko, Evropa". V projevu se soustředil na vraždu gdańského primátora Pawla Adamowicze.

Prohlásil, že veřejnou debatu ovládly smutek, ale také hněv a frustrace. Podle něj z těchto emocí nemůže vzejít nic dobrého.

Opoziční lídr vyzval k "přebudování běžných státních institucí" a přivedení "viníka k odpovědnosti". Řekl, že "jednota bez svobody je přímou cestou k fašismu" a že "skutečná jednota je založena na toleranci k odlišnostem".

Schetyna vyzval, aby se Adamowiczova smrt stala "počátkem budování otevřené společnosti". Tvrdil, že je třeba "odmítnout špatné pocity a začít znova" a že opozice by neměla "užívat stejné zbraně, jimiž na ni útočí".

Opoziční lídr slíbil, že by vrátil soudy, veřejnoprávní televizi a další instituce "zpátky k normalitě". Vyzval také k "postavení organizací šířících nenávist mimo zákon" a potvrdil, že jeho strana vyzve k zákazu hnutí "Všepolské mládeže" a kterýchkoliv jiných organizací propagujících "agresi".

Organizace "Všepolská mládež" je nacionalistická pravicová skupina, která sloužila jako výcvikový prostor pro většinu lídrů "Ligy polských rodin", strany, která v letech 2001-2007 měla zastoupení v parlamentu a krátce působila jako koaliční partner strany Právo a spravedlnost (PiS). Obě nacionalistické organizace oponovaly polskému vstupu do EU. Ideologickou inspiraci odvozují od předválečné "Národní demokracie" vedené nacionalistou Romanem Dmowským. "Všepolská mládež" byla obviněna z latentního antisemitismu a rasismu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7203

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2019