Globální oteplování způsobí v České republice dramatický nedostatek piva

16. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Pokud nedojde k omezení uhlíkových emisí, spotřeba piva poklesne v Irsku, v Belgii a v České republice o třetinu. V Británii o čtvrtinu

Globální oteplování by mohlo znamenat, že pivo bude pro stamiliony lidí cenově nedosažitelné


Extremní počasí ohrozí globálně pěstování ječmene. Povede to k zdražení piva a k jeho nedostatku. V Polsku bude pivo dražší o 377 procent, v České republice o 143 procent.

Extremní horka a sucha vážně poškodí pěstování ječmene po celém světě. Ječmen je základním materiálem pro výrobu piva. Nejsilněji budou postiženy státy, kde se vyrábí pivo ve velkém množství, především Belgie, Česká republika a Irsko.

 
"Není pochyb, že pro miliony lidí na světě bude zdražení a nedostatek piva velmi nepříjemný," konstatoval profesor Dabo Guan z University of East Anglia. "Na interkultuním oceňování piva je něco hluboce zásadního. Pokud si budete ke sledování fotbalu chtít dát dvě piva, budete muset začít něco dělat co nejrychleji proti globálnímu oteplování. To je zásadní věc."

Výzkum, publikovaný v časopise Nature Plants, použil klimatických modelů k zjištění dopadů extremního počasí na sklizně ječmene během nadcházejících 80 let. Vědci pak použili ekonomických modelů k zjištění dopadu nedostatku ječmene na výrobu piva a na cenu piva v jednotlivých státech.

Pokud nedojde k omezení uhlíkových emisí, spotřeba piva poklesne v Irsku, v Belgii a v České republice o třetinu. V Británii o čtvrtinu.

I pokud se začnou podnikat akce proti globálnímu oteplování nyní, spotřeba piva v Belgii a v ČR poklesne v důsledku klimatických změn o 9 až 13 procent. V Polsku stoupne cena piva pětinásobně, v ČR a v Belgii se zdvojnásobí.

Jen asi šestina celosvětové sklizně ječmene se používá na výrobu piva. Většinou se ječmenem krmí dobytek. Vědci zjistili, že ekonomika trhu znamená, že krmení dobytka se dává přednost před vařením piva, když je ječmene nedostatek. To nutně "povede k dramatickému poklesu spotřeby piva v určitých regionech a k nárůstu cen piva".

Globální oteplování by mohlo znamenat, že pivo bude pro stamiliony lidí cenově nedosažitelné, varoval profesor Steven Davis z univerzity v Kalifornii.

Používat pšenici namísto ječmene nebude alternativou, protože všechny plodiny budou trpět extremním počasím. Zdraží se i čokoláda, káva a čaj.

Chuť piva se v důsledku dopadu globálního oteplování na pěstování chmelu zřejmě změní.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
11137

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2018