Umře vám také dcera kvůli špatnému značení baget?

28. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


U britského soudu se tento týden řešil šokující případ patnáctileté dívky Natashy Ednan-Laperouse, která od dětství trpěla vážnou alergií na sezamová semínka. Před letem na dovolenou s rodiči do Francie si na londýnském letišti koupila v pekařství Pret-a-Manger bagetu. V bagetě byla do těsta zapečená sezamová semínka, na obalu to však nebylo uvedeno.

Zákony Evropské unie nařizují, aby na bagetách byly označeny nebezpečné alergeny, ovšem s výjimkou pekařství, v nichž se vyrábějí bagety přímo na místě. Úmyslem této legislativy je ochránit malá pekařství před příliš velkou byrokracií.



Firma Pret-a-Manger je globální velkopodnik, ovšem její bagety byly vyráběny na místě, Natasha se o přítomnosti pro ni životně nebezpečných sezamových semínek nedověděla. Po snědení bagety v letadle utrpěla vážnou alergickou reakci, zastavení srdce a před příletem do Francie v letadle zemřela.

Koroner ve svém rozhodnutí o tomto případu konstatoval, že předpisy o informaci o přítomnosti alergenů jsou zcela nedostatečné. Obrátí se na britskou vládu, aby byly informace o přítomnosti alergenů v potravinách napříště jasné a zjevné.

Jakpak to ale vypadá v České republice? Umře vám také patnáctiletá dcera po konzumaci neoznačeného alergenu? 

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11236

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018