V pondělí se v Saské Kamenici bude konat protirasistický koncert. Chystají se na něj desetitisíce lidí

3. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


Německý ministr zahraničí apeloval na občany, aby byli více aktivní v boji proti rasismu

V pondělí se bude konat ve východoněmeckém městě Saská Kamenice (Chemnitz) obrovský rockový protifašistický koncert. Více než 27 000 lidí přislíbilo na něm účast. Koná se pod heslem Wir sind mehr - Nás je víc.

Na facebookové stránce akce se praví: "Rasismu nesmí být dovoleno, aby ovládl ulice. Všem těm lidem, kteří se stali terčem útoků od neonacistů a kteří podporují hodnoty, jako je tolerance, respekt a lidskost, chceme ukázat, že nejste sami."



V neděli apeloval na občany německý ministr zahraničí Heiko Maas, aby byli aktivnější v boji proti rasismu. "Bohužel jsem se stali v naší společnosti příliš pohodlní a musíme to překonat," zdůraznil. "Musíme vstát z kanapí a otevřít ústa. Všichni z nás musíme ukázat světu, že my demokraté jsme většina a že rasisté jsou v menšině. Mlčenlivá většina se musí razantně ozvat," řekl Maas.

Při nedělních ultrapravicových demonstracích, jichž se v Chemnitz účastnilo asi 10 000 lidí, docházelo k útokům na média, která demonstranti označovali hitlerovským termínem “lügenpresse”. Při vážnějším incidentu došlo k fyzickému útoku na televizní štáb společnosti MDR. Celkem bylo zraněno 18 lidí, včetně tří policistů.

Dvacetiletý Afghánec se v neděli v Chemnitz stal terčem fyzického útoku čtyř maskovaných mužů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7303

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2018