Španělsko popírá "masovou" migraci. Evropa podle něj potřebuje "novou krev"

1. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Španělský ministr zahraničí Josep Borrell v pondělí popřel, že by jeho země zakoušela "masové" přistěhovalectví. Prohlásil také, že Evropa potřebuje "novou krev", aby kompenzovala nízkou porodnost. 



"Trivializujeme slovo "masový"," sdělil ministr novinářům po madridských jednáních s jordánským protějškem Ajmanem Safadím.

Do Španělska letos po moři dorazilo téměř 21 000 přistěhovalců a 304 jich při pokusu zemřelo, tvrdí Mezinárodní organizace pro migraci.

Středomořská trasa z Libye do Itálie, která donedávna představovala hlavní uprchlickou trasu, zeslábla o 80 %, zatímco Španělsko se stalo hlavní cílovou destinací migrantů usilujících o vstup do Evropy.

Migranti do Španělska cestují i po zemi, když se 602 z nich podařilo proniknout přes dvojitou bariéru mezi Marokem a španělskou Ceutou v Severní Africe.

Borrell nicméně uznal, že "šok veřejného mínění z neuspořádané povahy imigrace vytváří strach".

Prohlásil však, že vše je relativní a "600 lidí není masivních ve srovnání s 1,3 milionu" syrských uprchlíků v Jordánsku.

"Hovoříme zatím tento rok asi o 20 000 pro zemi s více jak 40 miliony obyvatel," pohlásil socialistický ministr. "To není masová migrace."

Borrell také prohlásil, že příjezdy jsou pod kontrolou, i když nevládní organizace varují, že řada center pro migranty ve Španělsku je zaplněna. Podle ministra to může pomoci Evropě, kde má řada zemí nízkou porodnost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6356

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2018