Turecké pozemní síly vstoupily do syrského Afrinu kontrolovaného Kurdy

22. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Turecko oznámilo, že jeho ozbrojené síly vstoupily do syrské kurdské enklávy Afrin. Ankara v sobotu zahájila nálety na toto území, které kontrolují Američany podporované kurdské milice YPG.


Turecká tvrzení o vstupu pozemních jednotek do Afrinu okamžitě popřel mluvčí YPG, který tvrdí, že turecké jednotky a jejich spojenečtí syrští povstalci se snažily vstoupit do provincie, ale neuspěly, poté co došlo k rozhořčeným bojům.

Ačkoliv Ankara nezveřejnila údaje o počtech tureckých vojáků zapojených do operace, ředitel v Londýně sídlící organizace SOHR Rámí Abdurrahmán tvrdí, že připraveno je asi 10 000 syrských bojovníků. (Blíže pravdě bude poloviční údaj - pozn. KD.) Reuters v neděli citovala vyjádření povstaleckého velitele, který prohlásil, že tureckou operaci podpoří 25 000 povstalců Syrské svobodné armády.

Pozemní útok přišel den po zahájení tureckých náletů proti kurdským milicím YPG, které kontrolují severozápadní část Sýrie a které Ankara považuje za teroristické uskupení spojené s více než třicetiletým povstáním na svém území.

Zatímco při tureckých náletech na Afrin podle nezávislých zdrojů zahynulo osm civilistů včetně jednoho dítěte, v neděli rakety odpálené YPG zasáhly turecké město Kilis, poškodily dva domy a kancelář a lehce zranily jednu ženu, než turecké dělostřelectvo opětovalo palbu.

Další raketa zasáhla turecké pohraniční město Reyhanli, zabila jednu osobu a zranila dalších více jak 30.

Syrský prezident Bašár Asad v neděli odsoudil tureckou ofenzívu a prohlásil, že podporuje "teroristy" - což je výraz často používaný režimem k označení syrské opozice. Syrská vláda minulý týden varovala, že sestřelí turecká letadla použitá k útoku na Afrin.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6840

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2018