Teroristický incident v New Yorku

31. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

Newyorská policie informovala, že několik lidí bylo usmrceno a mnoho lidí bylo zraněno poté, co automobil v úterý odpoledne najel na cyklotrasu na Manhattanu. Policie uvedla, že podezřelá osoba řídila automobil, který měl na sobě připevněny "atrapy střelných zbraní". Řidiče policie postřelila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Při útoku bylo usmrceno 8 lidí a 11 dalších bylo vážně zraněno. Řidičem vozidla byl devětadvacetiletý muž, který měl paintballovou zbraň a zbraň na broky.Zdroje řidiče identifikovaly jako Sajfulla Saipova z Uzbekistánu. Řidič prý poté, co vystoupil z vozidla, vykřikoval "Allah je velký!" Muž byl postřelen policií, ale přežil a byl odvezen  do nemocnice. Úřady uvádějí, že nejsou důkazy, že by byl útok součástí širšího spiknutí. Činitelé v New Yorku nemají informace o možném motivu útoku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Útočník byl řidičem firmy Uber a žil v New Jersey. Policie ho střelila do břicha, když vystoupil z vozidla a držel v ruce zbraně, o nichž se později ukázalo, že je to painballová pistole a zbraň na broky. Byl operován a je v nemocnici v kritickém stavu. Úřady se dosud k motivaci útoku nevyjádřily. New York Times napsal, že o útočníkovi věděla federální policie.

Úřady v mnoha zemích jsou stále silněji znepokojeny hrozbou radikálů z centrální Asie. To je region tradičně umírněného islámu, avšak tamější diktátorské režimy a ekonomický útlak vedly mnoho lidí, aby se daly na cestu extremismu.

V dubnu uskutečnil v petrohradském metru bombový atentát Akbarzhon Jalilov, dvaadvacetiletý etnický Uzbek z města Oš v jižním Kyrgizstanu. V Istanbulu zaútočil loni na Silvestra na noční klub také muž narozený v Uzbekistánu.

Vlády v Uzbekistánu a v dalších státech v centrální Asii často ospravedlňují svůj krutý útlak obyvatelstva jako boj proti islamistickému extremismu, ale analytikové poukazují na to, že tím naopak extremismus vyvolávají.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

USA
0
Vytisknout
9541

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2017