Co pro Trumpa znamená obvinění bývalého spolupracovníka?

1. 11. 2017

čas čtení 4 minuty
Obviněním dvou bývalých Trumpových spolupracovníků a získáním přiznání od třetího vstoupilo vyšetřování ruského vměšování do amerických voleb do nové fáze. Existuje řada způsobů, jak vyšetřování může ovlivnit výkon prezidentské funkce, upozorňuje Michael Knigge.


Je důležité zaznamenat, že obvinění kampaňového manažera Paula Manaforta a dalšího spolupracovníka prezidentské volební kampaně Ricka Gatese není přímo spojeno s kampaní a prezidentem. Je také důležité říci, že Manafort a Gates až do vynesení rozsudku zůstávají pouze podezřelými.

Nicméně dvanáctibodové obvinění, které zahrnuje praní špinavých peněz, nenahlášení existence zahraničních bankovních účtů a zatajení práce agenta proruské ukrajinské strany "odhaluje silné vazby na Rusko a finanční motivy pomáhat Rusku," říká Lisa Kern Griffinová, profesorka práva na Duke University.

A protože tři z bodů obvinění proti Manafortovi se týkají doby, kdy pracoval jako manažer Trumpovy kampaně - v protikladu s tím, co tvrdí Trump ve svých tweetech - existuje přinejmenším chronologické spojení mezi kauzou Manafort a Trumpovou kampaní.

Podle Michaela Gerhardta, ústávního právníka na University of North Carolina, se ale Trumpovi patrně ulevilo, že obvinění není přímo propojeno s kampaní. A pokud případ skončí u soudu a obvinění budou osvobozeni, nebezpečí, které téma představuje pro prezidenta, by bylo velmi omezené, říká Peter M. Shane, profesor práva na Ohio State University.

Ale pokud předpokládate, jak je běžné, že jde patrně jen o první velký krok k rozšíření vyšetřování ve věci ruského vměšování do voleb a možných vazeb mezi Trumpovou kampaní a Moskvou, pak má Trump důvod ke znepokojení. Obvinění a přiznání totiž vysílají jasný signál dalším, kdo mohou být v hledáčku vyšetřovatelů.

"Vysílá to silný signál všem potenciálním svědkům a potenciálním obžalovaným, že Mueller (hlavní vyšetřovatel) bude pokračovat bez obav z vnějšího politického šumu a obviní každého, u koho fakta podporují obvinění," říká Griffinová. "Každý na oběžné dráze ruských vazeb ke kampani má důvod být znepokojen."

Navíc obvinění vůči třetí osobě, Georgeovi Papadopoulosovi, znamená prokázání přímého spojení s Ruskem.

Trumpo ovšem může hlavního vyšetřovatele Roberta Muellera odvolat. Nejsnadněji by to mohl udělat prostřednictvím ministerstva spravedlnosti. Ale to by znamenalo uvést "dobrý důvod", jako je porušení politiky ministerstva. Pokud náměstek ministra odmítne Muellera odvolat, Trump hu může vyhodit a v zásadě takto pokračovat dále, dokud nenajde někoho, kdo ho poslechne. Ale vyhození Muellera by zřejmě způsobilo značnou politickou bouři a zřejmě by vyvolalo právní námitky ohledně možné neústavnosti takového postupu, vysvětluje Gerhardt.

"Sporný" ústavní základ se nazývá "teorie unitární exekutivy" a ve zkratce tvrdí, že ústava dává prezidentovi plnou pravomoc vyhodit kohokoliv, kdo pracuje v exekutivě. Avšak právní experti ji velmi zpochybňují; pokud by Trump Muellera vyhodil přímo na základě tohoto principu, věc by nepochybně skončila u soudu.

Prezident ovšem také může udělit Manafortovi a ostatním milost ve věci jakéhokoliv obvinění na základě federálních zákonů - dokonce ještě předtím, než by začal proces.

Ale údajná spolupráce Muellerova týmu s newyorským hlavním státním návladním Ericem Schneidermanem by mohla zneškodnit jakoukoliv prezidentskou milost. Ve věci provinění proti zákonům jednotlivých států unie prezident milost udělit nemůže. Takže pokud by Manafort a Gates dostali od Trumpa milost, mohou být obviněni podle zákonů státu New York.

Ačkoliv by milost měla jen omezený dopad, vyvolala by velkou odezvu. Ale to neznamená, že ji Trump přesto neudělí.

"Co se děje v Trumpově světě se příčí logice minulých politických akcí a podobných vyšetřování," vysvětluje Griffinová. Asked about the likely steps President Trump and his team would take now next after his former campaign manager has been indicted, Duke's Lisa Kern Griffin summed up the legal scholars sentiment like this.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6577

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2017