Španělský ústavní soud zabránil katalánskému parlamentu, aby vyhlásil nezávislost

5. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Ústavní soud suspendoval pondělní zasedání katalánského parlamentu. Rozhodl, že případné vyhlášení katalánské nezávislosti by omezilo práva poslanců


Ve čtvrtek španělský Ústavní soud rozhodl ve prospěch stížnosti katalánské Socialistické strany - která se staví proti katalánské nezávislosti - a  poukázal na to, že kdyby se v pondělí sešel katalánský parlament a vyhlásil nezávislost Katalánska, omezilo by to práva socialistických poslanců.

Soud varoval, že pokud se bude konat zasedání katalánského parlamentu navzdory tomuto verdiktu, bude "nulitní" a šéfové parlamentu mohou čelit trestnímu stíhání, pokud budou ignorovat soudní příkaz.



Carme Forcadell, předseda katalánského parlamentu, uvedl, že pondělní zasedání dosud nebylo oficiálně schváleno, ale že rozhodnutí soudu ho suspendovat "poškozuje svobodu projevu a právo na iniciativu tohoto parlamentu a znovu to dokazuje, že jsou zneužívány soudy k řešení politických problémů".

V televizním projevu ve středu večer opakoval katalánský prezident Carles Puigdemont své požadavky na zprostředkování a na dialog se španělskou vládou, ale dodal, že výsledky referenda z 1. října budou předloženy parlamentu.

Madridská vláda nevyloučila, že použije proti Katalánsku článek 155 španělské ústavy. Tento článek, který nebyl dosud nikdy použit, umožňuje ústřední vládě převzít kontrolu nad autonomním regionem, "pokud nesplní povinnosti uvalené na něj ústavou či jinými zákony, anebo jedná způsobem, který vážně ohrožuje zájem Španělska".

Avšak v situaci zvýšeného napětí v Katalánsku a během velkých protestů, které se v regionu konaly tento týden, by pokus převzít vládu nad Katalánskem byl pravděpodobně kontraproduktivní.

Katalánská vláda uvedla, že policie v neděli zranila stovky lidí, když se snažila zabránit konání referenda.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
7461

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2017