Írán dopravuje vojáky do Sýrie komerčními lety. Porušuje tím jadernou dohodu

25. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Nové fotografie získané představiteli amerického Kongresu ukazují, že Írán dopravuje vojáky do Sýrie komerčními lety. Tím porušuje klíčovou dohodu o jaderném programu a vyvolal výzvy amerických zákonodárců k zahájení vyšetřování.


Fotografie publikované washingtonským thinktankem ukazují, že Írán používá svou komerční leteckou společnost Iran Air k přepravě militantů do Sýrie, kde se podílejí na boji s americkými jednotkami v regionu.

Představitelé Kongresu obviňují Írán z porušování dohody o jaderném programu, která mu zakazuje využívat komerční lety k vojenským účelům. Tito zákonodárci žádají Trumpovu administrativu, aby věc vyšetřila a zvážila nové sankce proti Íránu.

Zveřejnění zmíněných fotografií přichází v době, kdy firma Boeing chystá mnohamilionový obchod s Íránem, který má zmodernizovat vybavení jeho dopravního letectva. Řada kongresmanů tomuto obchodu oponovala. Zůstává nejasné, do jaké míry Obamova administrativa věděla o íránském porušování dohody. (Podle mého názoru jde o fakt víceméně všeobecně známý přinejmenším po dobu jednoho roku - KD.)

Hlavní role společnosti Iran Air při podloudné přepravě militantů do Sýrie může zkomplikovat úsilí Boeingu prodat své letouny Teheránu. Tento prodej vyžaduje povolení ministerstva financí, které dosud nebylo vydáno.

Představitelé Kongresu vyzývají k pozastavení všech licencí.

Fotografie údajně pořízené v letech 2016 a 2017 ukazují íránské ozbrojence na palubách letounů společnosti Iran Air cestou do Sýrie. Militanti zřejmě patří k brigádě Fatimjún, afghánské šíitské milici, tvrdí thinktank Foundation for Defense od Democracies, který jako první předal fotografie Kongresu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6370

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2017