Turci zřejmě nedostanou povolení cestovat bez víza do EU v důsledku zhoršující se lidskoprávní situace v jejich zemi

29. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


V Turecku byl suspendován parlament a zastavilo to schvalování zákonů nutných pro souhlas EU s bezvízovým stykem s Tureckem

Turecko zřejmě nestihne včas projednat zákony, které musí schválit, pokud by měla Evropská komise doporučit kontroverzní plán na bezvízový styk Turecka s EU.

Po hašteření mezi vládnoucí stranou a prokurdskými poslanci, k němuž došlo ve středu, byl parlament do pondělka suspendován. Náměstek šéfa Evropské komise ve čtvrtek zdůraznil, že vedení EU nesleví ze 72 podmínek, které musí Turecko splnit, má-li být zaveden pro turecké občany bezvízový styk s EU. Součástí těchto podmínek jsou záruky občanských svobod. Z nedávné zprávy organizace European Stability Initiative vyplývá, že v této oblasti Turecko neudělalo vůbec nic.

Europoslanci v Bruselu varovali, že podmínky jako "právo na svobodu a bezpečí, na spravedlivý soud a na svobodu projevu a shromažďování" jsou jen těžko slučitelné s nedávnými tureckými případy, kdy jsou domácí i zahraniční novináři obviňování z urážení tureckého prezidenta Erdogana.

Někteří analytikové varují, že celá dohoda EU s Tureckem o vracení uprchlíků do Turecka se zřejmě rozloží, pokud se Turecko nebude přesvědčivě zabývat základními otázkami týkajícími se lidských práv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5543

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2016