Zpráva pro příštího prezidenta USA: Před námi samé potíže

16. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Zpravodajská prognóza určená pro příštího amerického prezidenta předpovídá během příštích pěti let a dále pomalé tempo světové ekonomiky, politické nepokoje a deziluzi ze statu quo po celé planetě.


Nejistota prohloubí přehrady mezi sociálními třídami a náboženskými skupinami, extrémisté vybudují rozsáhlé sítě v Africe, arabském světě a v některých částech Asie. Tvrdí to prognóza globálních trendů zpracovaná organizací National Intelligence Council.

Zpomalení růstu v Číně dopadne na celý svět a konkurence mezi USA, Čínou a Ruskem se přiostří, takže vzroste riziko konfrontací. Technologický pokrok donutí vlády a občany bojovat se zabezpečením dat, ochranou soukromí, intelektuálního vlastnictví a zánikem pracovních míst.

Organizace, která je součástí úřadu ředitele národních zpravodajských služeb, slouží jako most mezi zpravodajskými službami a politiky. Zpráva o globálních trendech je kompilována každé čtyři roky, aby byla předána prezidentovi. Shrnutí aktuální zprávy bylo publikováno v pondělí, plná znění se očekává po listopadových volbách.

Nové trendy následují po 20 letech bezprecedentního snižování chudoby ve Třetím světě a zvyšování dostupnosti vzdělání a informací.

V USA je nárůst veřejné nespokojenosti dokumentován dvěma antiestablishmentovými prezidentskými kandidáty, Donaldem Trumpem a Berniem Sandersem. Tento typ populismu se bude šířit mezi lidmi, jimž se málo nebo vůbec nezvyšují příjmy a upadající střední třídou. Zmíněné voličské segmenty budou zpochybňovat účinnost tradiční politiky.

Významným trendem zmíněným ve zprávě je zpomalení čínské ekonomiky, což vede ke snížení poptávky po komoditách, zejména v Latinské Americe, Africe a na Blízkém východě. Kromě toho se zrychluje koncentrace bohatství v rukou malé skupiny osob. Přitom lidé vstupující ve Třetím světě do řad střední třídy mají masivní očekávání, která sotva budou naplněna.

Zpráva také prognózuje zvýšenou konkurenci a "touhu po statusu" mezi vznikajícími a upadajícími mocnostmi. K tomu budou přistupovat nadnárodní terorismus a sektářské násilí.

Zpráva varuje, že pokud regionální agrese a ignorování mezinárodních norem budou pokračovat, mohou se utvářet četná nezávislá mocenská centra.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7592

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2016