Cizinců až po střechu, čili Oáza uprostřed Evropy?

18. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Redaktor ČT Jan Moláček věnoval svůj čas úterní zprávě Práva a Novinek, podle které se Česko jen hemží emigranty ze Západu. Ti prý do české kotliny prchají z obav před islamisty ve vlastních zemích ZDE.


Jak uvedl Moláček na sociální síti Facebook ZDE, společnost Intrum Justitia, na jejíž údajný výzkum se autor článku odvolává, se zabývá vymáháním dluhů a popírá, že by někdy prováděla výzkumy mimo svůj obor. Evropský report, který má být údajným zdrojem informace o masivním přistěhovalectví do ČR, se zabývá odcházením mladých z ČR. Společnost požádala Novinky.cz o opravu. Ty následně uvedly jako zdroj Český statistický úřad. Ten ovšem také popírá, že by někdy vydal podobnou informaci.

Je v tradici českého nacionalismu tvrdit, že české dívky jsou nejkrásnější, české pivo nejlepší a každý by tu chtěl žít. Bohužel to není pravda ani zdaleka, dlouhodobým tématem pro seriózní výzkum je spíše odchod lidí, kteří by měli pro Českou republiku připravovat lepší budoucnost, do zahraničí, a otázka, jak je případně lákat nazpět - což ukazují například výzkumy Etnografického ústavu AV ČR ZDE (pdf).

Existuje ovšem autoritativní teze Miloše Zemana, podle níž údajně v Česku nastal konec blbé nálady. A tak jako snaživci spěchali vyrobit "důkazy" neexistujícího Peroutkova článku, třeba i konec blbé nálady někomu stojí za to "dokázat".

I kdyby měl fabulovat na úrovni příspěvků Jaroslava Haška pro Svět zvířat.

K tomu: Jan Čulík, Novinky: Mladí lidé se po celé Evropě bojí extremistů, a tak se houfně stěhují do České republiky! ZDE

0
Vytisknout
9373

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2016