Turecký prezident pohrozil, že pošle do EU miliony syrských uprchlíků

12. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Erdoğan odsoudil západní postoj vůči uprchlické krizi. V Turecku jsou už tři miliony uprchlíků a Západ naléhá, aby jich přijalo ještě víc

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan pohrozil, že pošle do EU miliony syrských uprchlíků, zatímco NATO se rozhodlo používat v Egejském moři své lodi a vracet uprchlíky z člunů do Turecka.

Ve čtvrtek Erdoğan ve svém projevu v Ankaře zesílil svou kritiku západních postojů vůči uprchlické krizi a potvrdil, že pohrozil vedoucím činitelům EU na sumitu v listopadu, že by se Turecko mohlo s uprchlíky "rozloučit".

Turecko, které nyní hostí asi 3 miliony uprchlíků, je nyní pod tlakem EU a OSN, aby přijalo další desetitisíce syrských uprchlíků utíkajících před ruskou a Asadovou ofenzívou u města Aleppo.

Erdoğan zdůraznil, že Turecko má naprosté právo poslat uprchlíky do zahraničí. "Nemáme na čele napsáno slovo 'idiot'. Budeme trpěliví, ale uděláme, co budeme muset udělat. Nemyslete si, že tu máme letadla a autobusy pro nic za nic," řekl Erdoğan.

Erdoğan také zaútočil na OSN za to, že vyžaduje, aby Turecko přijalo další uprchlíky ze Sýrie. "Hanba vám," řekl Erdoğan a poukázal na to, že by OSN naopak měla přesvědčovat druhé země, aby přijaly uprchlíky z Turecka. Uvedl, že Turecko už na uprchlíky vydalo 9 miliard dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5567

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016