Jeremy Corbyn: Konzervativci jsou popírači chudoby

16. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Pustíte-li si v těchto dnech v Británii rozhlasové nebo televizní zprávy, nemůžete popřít, že zvolení Jeremyho Corbyna šéfem Labouristické strany aspoň v posledních několika dnech od jeho zvolení radikálně změnilo mainstreamový politický diskurs. Tématem hlavních zpráv se dost nestávalo, že by čelný politik obvinil vládu, že popírá existenci chudoby, anebo že ji obvinil z toho, že celá řada lidí, oficiálně úřady prohlášená za práceschopné, hned poté zemřela. O tom se hovořilo v úterý v britských rozhlasových a televizních zprávách.

Ty citovaly projev Jeremyho Corbyna na výročním sjezdu britského odborového kongresu. Corbyn v něm obvinil konzervativní ministry, že popírají existenci chudoby v britské společnosti. Vyjádřil přesvědčení, že Labouristická strana prý může vyhrát volby v roce 2020 prostřednictvím vzniku radikálního občanského hnutí. V projevu také zdůraznil, že vládní škrty jsou prováděny záměrně jako politická strategie a že Británie založená na rovnosti "není sen". Přislíbil, že Labouristická strana bude bojovat proti škrtům v sociálním zabezpečení a že učiní odbory jádrem politiky Labouristické strany.

Na odborovém kongresu vyplynula najevo závažná věc: že britské odbory budou usilovat o odchod Británie z Evropské unie, pokud se premiéru Cameronovi podaří přimět EU, aby zrušila zaměstnanecká a odborová práva. Corbyn tento postoj podporuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7666

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2015