Ruští křesťanští fundamentalisté ničí "zvrhlá" umělecká díla a bojují proti feminismu

7. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Ničení historických soch a dalších uměleckých děl, která "urážejí" pravoslavné věřící, vyvolalo v Rusku hněv. Ale ještě větší obavy plynou z přístupu státních orgánů.

V nedávné době došlo ke dvěma podobným útokům. Jeden z nich byl přirovnán k počínání "islámského státu" a týkal se zničení basreliéfu Mefistofela v Petrohradě. Portrét démona proslaveného Goethovou básní Faust zdobil více než sto let budovu v nejevropštějším ruském městě. Údajně měl být nyní obrácen čelem k novému kostelu, což uráželo člena kozáckého spolku z Petrohradu, ačkoliv oficiální kozácké spolky odmítly, že s útokem měly něco společného.

Další akt vandalismu se odehrál v Moskvě. Skupina "Boží vůle" zde zaútočila na díla sovětského umělce Vadima Sidura, který byl také v minulém režimu zakázán. Na výstavě "Sochy, které jsme nesměli vidět" došlo ke zničení Sidurových artefaktů a pachatelé byli krátce po zadržení propuštěni.

Ničení uměleckých děl není v Rusku ničím novým, ale zdá se, že věřící stále snadněji přijímají rozhodnutí to, co jim vadí, prostě zlikvidovat. V tomto případě zničili pár linoritů. Skupina vedená Dmitrijem Corionovem známým pod přezdívkou Enteo ovšem dopadla velmi dobře, srovnáte-li případ s vystoupením skupiny Pussy Riot, po němž následovalo odeslání do tábora nucených prací na dva roky.

Enteo a spolupachatelé přišli na veřejnou výstavu a poškodili exponáty, načež bez problémů odešli domů na večeři. Jejich beztrestnost vysílá zvláštní signál dalším potenciálním zločincům, kteří se domnívají, že mají bohem dané právo útočit na to, co je uráží.

Web skupiny "Boží vůle" hlásá záměr proměnit Rusko v pravoslavné impérium bez "homosexuálů, potratů, závislosti na drogách a alkoholismu".

Podle ruského listu Kommersant je činnost skupiny dokladem o "novém středověku", včetně například příruček pro těhotné ženy nazvaných "Užitečné rada, jak posílit rodinné vztahy". Kromě jiného se v ní uvádí, že "muž nemůže mít zálibu v ženském vedení - to je nepřirozené".

Podle příručky "schopnost ženy zaujmout druhou pozici je nejvyšší hodnota, kterou muži přináší", a pokud jedná proti této zásadě, riskuje, že v něm "vzbudí bestii". Žena také nesmí muže poučovat, manžel je "hlavou rodiny a v důsledku toho také učitelem". Ženy údajně mají "emocionální povahu", zatímco muži "reagují na svě racionálně".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6946

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2015