Rusko tvrdí, že "skotské referendum neodpovídalo mezinárodním standardům"

19. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Afshin Rattansi, reportér ruské státní televize Russia Today, vysílající v angličtině, se vyjádřil, že vysoká volební účast skotských voličů v referendu příliš připomínala situaci v Severní Koreji.

Konstatoval: "Referendum nekontrolovali žádní pozorovatelé OSN. Někomu se to může zdát absurdní, ale Skotsko je jaderná mocnost. Šlo o mezinárodní aspekty - britský jaderný deterent. A s tím, jak těsný je tento výsledek, se všemi mainstreamovými médii na jediné straně, s obrovskou podporou lidí z Westminsteru, kteří jezdili do Skotska a prosili skotské voliče, aby hlasovali jinak, a s určitým přepočítáváním hlasů, jaké vlastně byly reálně výsledky?"

Dodal: "Byla to taková volební účast, kterou byste normálně očekávali v Severní Koreji. Obyčejně by zdejší média tvrdila: Tomu nevěříme. Jak to může být téměř 90 procent?"

Reportér Guardianu Luke Harding upozorňuje, že Rusko zjevně bude proti skotskému referendu protestovat:

Rusko uvedlo, že průběh skotského referenda "neodpovídal mezinárodním standardům". Jeho pozorovatelé si stěžovali, že sčítání hlasů probíhalo v místnostech, které byly příliš velké, a procedura byla velmi špatná. Ve snaze opětovat systematickou západní kritiku ruských voleb kostatoval akreditovaný ruský pozorovatel Igor Borisov, že skotské referendum neodpovídalo základním mezinárodním normám. Borisov protestoval, že místnost, kde pozoroval počítání hlasů, byl obrovský "letecký hangár" a bylo nemožné vidět, co se děje. Bylo také nemožné určit, odkud byly přivezeny volební urny.

Kreml zjevně považoval skotskou nezávislost za způsob, jak ospravedlnit svou vlastní urychlenou anexi Krymu, k níž došlo po "referendu", uspořádaném za pouhé tři týdny, a odsouzené Západem, protože k němu došlo v době, kdy ozbrojené ruské jednotky i nepravidelné bojůvky zaplnily krymský poloostrov. Moskva také doufala, že vyhlášení skotské nezávislosti oslabí Británii a k moci se v Edinburku dostane vláda, která bude otevřenější vůči politice Moskvy.

0
Vytisknout
10971

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014