Hry, které Putin hraje

21. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Podle profesora New York University Marka Galeottiho, specialisty na ruské bezpečnostní služby, je reportáž TV Zvězda, že došlo k ukořistění Buků, pravděpodobně dezinformací předem prezentovanou jako krytí pro rozhodnutí Kremlu dodat právě tento systém separatistům.

Důkazy, že separatisté podporovaní Kremlem na východní Ukrajině sestřelili let Malajsijských aerolinií s číslem MH17 jsou nyní natolik přesvědčivé, že vylučují jakékoliv jiné podezření, přinejmenším mimo imaginaci konspiračních teoretiků nebo profesionálních propagandistů Kremlu, napsal Michael Weiss.

Po celé měsíce vedl ruský prezident Vladimir Putin na východní Ukrajině válku typu maskirovka - starý, Sověty k dokonalosti dovedený model destabilizace cizích zemí, který je charakterizován disimulací, zaváděním a věrohodnou popíratelností vlastních aktivit, vše vykonáváno skrze prostředníky, kteří jsou přitom na dosah ruky.

Putin, bývalý podplukovník KGB, stále tvrdí, že nemá nic společného se separatisty, třebaže jejich politické vedení nedávno navštívilo Moskvu, žebralo o více vojenského materiálu a dokonce zde otevřelo satelitní kancelář pro bližší koordinaci svých aktivit se svým pánem a patronem. Vyplatí se také připomenout, že Putin popíral invazi a anexi Krymu - než s tím přestal.

Američtí představitelé, včetně jednoho z ministerstva obrany, potvrdili listu Wall Street Journal, že separatisté - z nichž mnozí jsou ruskými občany - 17. července s použitím protiletadlového systému Buk sestřelili komerční dopravní letadlo ve vzdušném prostoru separatisty kontrolovaného regionu Doněck.

Separatisté, kteří se předtím přihlásili k sestřelení ukrajinských vojenských letounů a vrtulníků, tvrdí, že nemají kapacitu zasáhnout letoun ve výšce, kde se nacházel let MH17. Až na to, že připustili, ačkoliv jen soukromě, že přesně tohle udělali.

Experti tvrdí, že neexistuje způsob, jak by povstaci mohli provozovat systém vzduch-země tak sofistikovaný, jako Buk. Jenže povstalci nejsou takovou dezorganizovanou tlupou.

Jejich samozvaný vojenský velitel je muž zvaný plukovník Igor Strelkov (také známý jako Girkin). Podle Evropské unie, která na něj v dubnu uvalila sankce, je Strelkov také důstojníkem GRU. To znamená, že celé protikyjevské povstání není prostě proruské ve své orientaci, ale je pod dohledem a řízeno odhaleným ruským špionem.

To je fakt zásadní důležitosti, který byl ve velké části médií ztracen. Separatisté jsou pobočkou zcela ve vlastnictví, pokud ne pod plným řízením, ruské vlády.

Jistě, Strelkov a ultranacionalisté, kteří mu zevnitř Ruska aplaudují, věří, že Putin je slaboch, protože neprovedl invazi a anexi na východní Ukrajině, a ani jim neposílá ještě více vojenského materiálu. Takže je zde nyní otázka, zda to tento ruský špion a jeho guerillová armáda s divočinou poněkud nepřehnali.

Po celé měsíce Strelkov šířil svá komuniké online prostřednictvím "Strelkovových zpráv", stránky na populární platformě sociálních médií VKontakte, což je ruská obdoba Facebooku. 17. července, předtím, než mezinárodní zprávy potvrdily katastrofu MH17, se zde Strelkov přihlásil k zásluze na sestřelení toho, o čem si myslel, že bylo ukrajinské dopravní letadlo.

Ale 17. července nebylo sestřeleno ukrajinské dopravní letadlo; Torez je místem, kde byly po zničení letadla nafilmovány systémy Buk; a výšezmíněné vyjádření bylo následně vymazáno ze "Strelkovových zpráv" a později popřeno. Nicméně ruská státní média citovala jiné separatistické zdroje, které tvrdily totéž, než si uvědomily, co tím nezáměrně potvrzují.

Strelkov, který mezitím měl tu drzost pronášet kousavé poznámky o tom, že tragédie zkomplikuje jeho zásobování z Ruska, teď střídá tvrzení, že celý incident s letadlem byl předem připraveným hoaxem, s obviněními na adresu Ukrajiny. Existují také důkazy, že separatisté vyloupili majetek cestujících, odstranili těla z místa havárie a blokovali pozorovatele z OBSE, kteří se pokusili provést inspekci vraku letadla.

Takže mají separatisté Buky? Téměř jistě.

V dalším odposlechu z 14. července, tři dny před útokem na letadlo, je slyšet velitel samozvané "Luhanské lidové republiky" v rozhovoru s dalším důstojníkem GRU zvaným "Oreon". "Máme už Buky a budeme sestřelovat", říká velitel. "Ano, vím," odpovídá Oreon.

Berlínský dopisovatel časopisu Time Simon Shuster ve čtvrtek hovořil s dalším velitelem separatistů, který zavěsil, když dostal otázku, zda má Buky.

Videa pořízená poblíž místa havárie kontrolovaného povstalci dokonce ukazují Buky v pohybu - opět v Torezu - a jedno z nejčerstvějších ukazuje celý systém, na kterém chybí dvě ze čtyř raket.

Oficiální twitterový účet "Doněcké lidové republiky" 29. června informoval o tom, že povstalci mají k dispozici systém Buk. (Tweet byl po sestřelení MH17 vymazán.) Ale týž den oficiální televizní kanál ruského ministerstva obrany TV Zvězda "informoval", že Buky byly ukořistěny separatisty na protiletecké základně A1402 v Doněcku. Nicméně Kyjev trvá na tom, že všech 60 kusů jeho Buků je stále v jeho arsenálu.

Jak by ruské ministerstvo obrany mohlo vědět, co chybí v ukrajinském arsenálu, lépe, než sami Ukrajinci? Stručně řečeno, vědět to nemohlo. Podle profesora New York University Marka Galeottiho, specialisty na ruské bezpečnostní služby, je reportáž TV Zvězda, že došlo k ukořistění Buků, pravděpodobně dezinformací předem prezentovanou jako krytí pro rozhodnutí Kremlu dodat právě tento systém separatistům...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14596

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2014