Channel Four News

Peklo v Gaze pokračuje

22. 7. 2014

čas čtení 5 minut



Jon Snow: K výbuchům dochází nepřetržitě, trosky z poškozených budov jsou všude. Dělostřelecké granáty prší na Gazu bez přestání. Podle izraelských zdrojů zasáhly více než 3000 cílů. 600 Palestinců je nyní mrtvých, také 30 Izraelců a jeden voják se pohřešuje. Nemocnice v Al Šifě, odkud nyní hovořím, se snažil vyrovnat se z následky izraelské ofenzívy. Je přeplněná raněnými a mrtvými nejrůznějšího věku. Uslyšíme některé pacienty a také lékaře, kteří se snaží raněné ošetřit. Ale nejprve - dnes večer probíhá diplomatické úsilí o příměří, aby lidé mohli vyjít do ulic a aby mohly být doplněny humanitární zásoby. Avšak šance na dlouhodobé příměří jsou naprosto nulové. Náš reportér Jonathan Miller má podrobnou reportáž odtud z Gazy, ale varuji vás: jsou v ní záběry, které mohou být pro vás nesnesitelné.

Jonathan Miller: V poničeném městě s podivně prázdnými ulicemi vycházejí davy do ulic z relativního bezpečí svých domovů jen, pokud se vyskytne opravdu něco mimořádného. A na druhé straně ulice od věže Al Salaam - to znamená mír - se všichni dívali nahoru.

No, po dvou týdnech leteckých úderů je po městě spoustu hromad trosek, ale tohle je jediná hromada trosek, která je v pátém patře. Pět pater na sebe spadlo. Nejméně dvanáct lidí bylo usmrceno. V ulicích je zápach smrti. Vevnitř budovy jsou další mrtvoly. Budovu zasáhly dvě stihačky F16. Včera večer v asi 8.30.

Hasiči se snažili sundat rozdrcené tělo ženy, uvězněné v betonových troskách.

Mohammad Shurab, svědek: Zásah byl ve čtvrtém patře. Mrtvoly dětí spadly před vchod do budovy. Stejně jako kusy těl žen a dětí. Tady je to velmi bezpečná čtvrť. Nejsou tady žádní extremisté. Zabíjejí civilisty v jejich bytech. Bylo to jak peklo.

Jonathan Miller: Skutečně, jako peklo. Toto byla ta scéna. V městě, kde skoro není eletřina, se sousedi zoufale snažili osvětlit zničený blok. Dnes večer: počet mrtvých: 16 a stoupá.

Video izraelské armády

Jonathan Miller: Izraelská armáda v akci. Tady tvrdí, že zastavili pokus o infiltraci,kdy Palestinci měli na sobě izraelskou uniformu. Obě strany zveřejňují propagandistická videa. V tomto záběru je izraelský dron zaměřen na podezřelou osobu. Námořní raketa s kamerou na nose zasáhne budovu.

Hamas zveřejnil toto video, na němž odpalují raketu na nějakou izraelskou vojenskou základnu. Hamas také tvrdí, že zajal živého izraelského vojáka. Izrael nyní přiznal, že se voják pohřešuje, ale říká, že si je jist, že je mrtev.

Nekonečná ofenzíva proti čtvrti Šedžaja v Gaza City pokračuje. Po celé Gaze, tvrdí Izrael, že zasáhl to, co nazval "teroristickými cíli", mezi nimi prý i raketomety, skladiště zbraní a infiltrační tunely. Izrael tvrdí, že bude v invazi pokračovat ještě týden nebo čtrnáct dní.

Ale takto to vypadá tady. Zoufalá matka. Její syn byl postřelen izraelským sniperem, jak utíkali ze čtvrti Šedžaja. Zde je, chlapec v tričku z Barcelony. Zasažen do nohy a krvácí. Jak zoufale poskakuje na jedné noze směrem k bezpečí, ozývá se znovu střelba. Podaří se mu doskákat k jeho nyní hysterické matce. Místní hrdina si ho dá na záda. Podaří se jim dosáhnout nákladní dodávky, ale střelba pokračuje. Kluka v barcelonském tričku naloží do vozu.

Izrael zničil už dvě nemocnice. Al Wafa v Gaza City a nemocnici Alexa, víc na jihu. Přímé zásahy na operačním sále. Izrael tvrdí, že cílem byla zásobárna raket Hamasu, nedaleko nemocnice.

Dr. Nassim Hmaid: Zaměřili se na druhé a třetí patro nemocnice. Čtyři pacienti byli usmrceni, asi sedmdesát lidí bylo zraněno. Nemocnice byla plná dětí, žen a starých lidí.

Jonathan Miller: Tyto záběry ukazují, co následuje po tom nechvalně známém "zaklepání na střechu". Stihačky F-16 se připravují k leteckému úderu.

Ale podívejte se pozorně. Výbuch zasáhl cisternu s nápisem OSN. Ta cisterna OSN měla být jasně viditelná střílejícím pilotům.

Tyto cisterny OSN vozí pitnou vodu osobám, vyhnaným z domova bombardováním. 69 škol OSN v Gaza City je nyní přeplněno více než 100 000 uprchlíky.

Jonathan Miller: Kolik lidí tady teď bydlí? Dva tisíce? Ano, je to škola. OK. Odkud všichni jste, jste z Bethanun?

Ne z Bathanun, řekly děti. Jsme z čtvrti Šedžaja.

Akram Sarsour, školní koordinátor: Lidi mají pravdu. Tyto budovy jsou nedostatečné. Potraviny, voda, ubytování, všechno je to nevhodné. OSN je ve finanční krizi a nedokáže těmto lidem poskytnout, co potřebují. Potřebujeme mezinárodní pomoc.

Jonathan Miller: Všechny děti starší šesti let v Gaze nyní zažily už tři války. Dětství je tak ničeno a nová generace je otravována a zahlcena trpkostí.

Jon Snow: To byl Jonathan Miller a my tu teď stojíme živě, protože jsme se dověděli něco nového. Jonathane?

Jonathan Miller: Dnes večer jsme se dověděli, že jedna z oněch 69 škol OSN, které jsou užívány jako útočiště pro palestinské bezdomovce v důsledku této ofenzívy, byla zasažena tím, o čem se OSN domnívá, že to je obrovský fragment šrapnelu, z izraelské zbraně. Tato škola je dívčí škola, je v centru Gazy a je v ní asi 300 uprchlíků. V druhé škole bylo údajně ukryto skladiště zbraní Hamasu. Obě tyto skutečnosti jsou trestnými činy podle mezinárodního práva.

0
Vytisknout
9258

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2014