Evropský soud pro lidská práva odsoudil Polsko za mučení osob podezřelých z terorismu

24. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Polsko je první zemí Evropské unie, která byla shledána vinnou ze spiknutí se Spojenými státy ve věci unášení, tajného věznění a mučení osob obviňovaných z údajného terorismu.

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že polská vláda se spikla s americkou CIA a založila tajnou věznici ve Starých Kiejkutách, která fungovala v letech 2002-2005. Na tomto místě, 180 km severně od Varšavy, byly osoby tajně vězněny a mučeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Gaza: Vede Izrael válku proti dětem?

24. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Dr. Mads Gilbert: Za posledních 24 hodin bylo šest dalších dětí usmrceno a 100 dalších dětí bylo zraněno. Celkem je to 166 usmrcených dětí a 1310 raněných dětí. Celkový počet usmrcených osob, včetně dospělých, je 695 a celkový počet raněných 4519. Počet dětí je v tomto vzorku neobvykle vysoký. Znamená to, že Izraleci vytrvale zabíjejí děti a zraňují děti.




Moderátor Channel Four News Jon Snow, jeden z nevěhlasnějších britských novinářů, informoval ve středeční reportáži v Channel Four News v devatenáct hodin o válce, kterou Izrael vede proti dětem:

Jon Snow: V Gaze opět proběhl jeden úporný den pro zdravotníky, kdy do nemocnic bez přestání byli přivážení ranění a mrtví. Je tragické, že mnoho těchto obětí jsou děti. Hovořil jsem tu s dětmi o jejich životě, byl jsem v některých jejich domovech. Mluvil jsem s dětmi v této nemocnici. Varuji vás však: moje reportáž obsahuje záběry, které zdrtily mě, o vás nemluvě.

O vulgárním cynismu České televize a dalších záležitostech

23. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Česká televize, potažmo čeští mainstreamoví novináři, přináší zprávy o válce na východě Ukrajiny: ZDE vyjadřuje hluboký šok nad sestřelením malajského letadla, nicméně nezřídka vulgárním způsobem informuje o izraelských útocích v pásmu Gazy. Jeden takový příklad je podle mého soudu skutečně za hranou. Navíc "válka" v Gaze bohužel kvůli neústupnosti Izraele přistoupit na zcela legitimní požadavky militantů z Hamásu brzy neskončí.

Velitel separatistů: Naše jednotky měly systém Buk

23. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Vysoce postavený velitel povstalců na východě Ukrajiny Alexandr Chodakovskij připustil, že ozbrojení separatisté měli pod kontrolou raketový systém Buk. Kyjev a západní země tvrdí, že tento systém byl minulý týden použit k sestřelení letounu Malaysia Airlines.

Proč někteří Češi nekriticky věří ruské propagandě?

23. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Od vzniku konfliktu na Ukrajině šíří ruská média, a z nich zejména státní ruská televize, docela neuvěřitelnou propagandu. Mnozí právem poukazují na to, že kromě dodávek vojenské techniky proruským vzbouřencům na východě Ukrajiny je právě tato propaganda nesmírně nebezpečná, protože vytváří hysterický, národně-konzervativní diskurs nenávisti vůči vnějšímu světu a konflikt zostřuje. Nejnebezpečnější na ruské oficiální propagandě je, že naprosto ignoruje fakta a manipulativně překresluje obraz skutečnosti tak, aby to vyhovovalo ruským vládním kruhům.

Ve válce ovšem je objektivní novinářská práce první obětí. V konfliktu o Ukrajinu nelze v podstatě věřit žádným zdrojům, ani ukrajinským, ani ruským, ani americkým. I mnozí západní politikové propadají propagandistické rétorice. Naštěstí ještě na Západě existují zbytky plurality, takže srovnáváním zdrojů je víceméně možno dosáhnout pravdy.

Je pro mě fascinující, kolik lidí v České republice ztratilo racionalitu a soudnost a naprosto nekriticky přijímá šílenou propagandu z ruské strany. Je přece úplně jasné, že v konfliktu je možno dobrat se faktů pouze věcným srovnáváním nejrůznějších zdrojů, o což se v Britských listech snažíme.

Je stoprocentně dokázáno, že to, co publikuje ruská strana, je v 99 procentech případů zcela nedůvěryhodné a je nutno to kriticky analyzovat a srovnávat s informacemi z jiných zdrojů.

To, že česká média jsou prodejná a šíří hloupou protiruskou propagandu, přece proboha neznamená, že automaticky začnu věřit každé pitomosti, kterou šíří ruská televize! Co to je za šílený přístup?

Češi mívali v minulosti schopnost kriticky myslet. Je na pováženou, že mnozí z nich tuto schopnost v současnosti ztratili. Ke své vlastní škodě.

MH17: Proč na místě nehody nikdo neviděl ukrajinský bitevník, který tam měl podle Moskvy být?

23. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V následně smazaném "přiznání Strelkova" na pravidelném blogu ruského velitele východoukrajinských povstalců se 17. července v podvečer objevily dvě zprávy, které mluvčí ovšem nedal do přímé souvislosti: Tvrzení, že separatisté v Grabovu/Hrabovu sestřelili "ukrajinský An-26", a vedle toho byl v jiném sektoru sestřelen ještě další letoun, patrně Su-25.

Proč někteří Češi věří nekriticky ruské propagandě?

Je to marná snaha naštvat ty, kdo nám vládnou

23. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Většinou je to jinak, pane Čulíku. I na ostrovech je pravděpodobně stejné procento lidí, kteří věří nějaké propagandě. V našich luzích a hájích je to většinou tak, že Češi nevěří žádné propagandě. Ale dávají ostentativně najevo, že věří právě té, která hlásá opak toho co mainstream, píše čtenářka, která se podepsala, ale bojí se uvést své jméno.

Vůbec to není o víře v něco. Je to jen marná snaha nasrat ty, kteří nám vládnou. Je to jako za socialismu. Jen taková hra. Nic se nezměnilo. Oni se tváří, že nám dobře platí a my se tváříme, že jim za to odvádíme dobrou práci. Ale nevěří tu nikdo nikomu. A to je ještě větší tragedie, než věřit ruské propagandě.

Jak (ne)být jednostranný

24. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Jan Čulík si klade otázku, proč jsou dnes lidé obecně více náchylní k jednostranným pohledům s tím, že v minulosti byli kritičtější. Doslova ve svém článku píše: "Češi mívali v minulosti schopnost kriticky myslet. Je na pováženou, že mnozí z nich tuto schopnost v současnosti ztratili. Ke své vlastní škodě."

Když se věci nesmějí řešit postaru

23. 7. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 2 minuty

Asi každý z nás se někdy ocitl v situaci, kdy byl strašně frustrovaný poznáním, že vyřešit problém postaru se nově rázem nesmí, byť to zakázané bylo přitom tak efektivní, že to nově lze jen těžko nahradit.

Postaru učitel drzé žáky krotil rákoskou, děti se doma řezaly a pak byl chvíli klid, zločinci se rovnou věšeli, a když se vedla válka, tak se mohlo zabíjet bez obav, že vám to okolní svět bude vyčítat.

Vznikne niekedy na Slovensku demokratická a občianska strana?

23. 7. 2014 / Igor Daniš

čas čtení 11 minut

K napísaniu tohto článku na tému demokracie v slovenských politických stranách ma inšpiroval pracovný snem strany Smer-SD na konci júna (jeho priebeh dokonale kopíroval predchádzajúci z konca minulého roka). Najprv som ho ponúkol nemenovanému celoštátnemu denníku, kde mi ho po týždni vrátil zodpovedný pracovník rubriky s odôvodnením, že je neaktuálny.

Další hloupá propaganda "Studia Zet"

České rádio vychvaluje systém univerzitního školného, který v Británii spektakulárně krachuje

23. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Britské vládě se nepodařilo prodat studentský dluh do soukromého sektoru a vláda přiznává, že z rozpůjčených peněz studentům na školné se jí podaří dostat zpět jen 55 procent!

Kdyby člověk poslouchal česká média, asi by se upsal neustálým uváděním jejich nesmyslů na pravou míru. "Studio Zet" vysílající - bohužel - česky na frekvencích BBC World Service, ve středu před desátou hodinou vysílalo propagandistický rozhovor vlastně reklamu na australský univerzitní systém vybírání vysokoškolského školného. Kontroverzní systém, který převzala automaticky Velká Británie a který tam nyní spektakulárně krachuje, jakýsi "odborník" nekriticky vychvaloval do nebe, že prý je výborné, když studenti neplatí školné během studia, ale až po absolutoriu, a jen po dosažení určité příjmové hladiny, a splátky jsou prý "tak nízké", že si jich ani absolvent "nepovšimne". Že prý školné nakonec neuhradí jen asi 20 procent studentů. Také rozhovor obsahoval naprosto demagogické tvrzení, že když se financují univerzity ze státního rozpočtu, "chudí lidé" prý vlastně dotují "bohaté na univerzitách". No tak, ono to bylo vždycky přesně obráceně - univerzitní vzdělání bez poplatků umožňovalo nadaným lidem z jakýchkoliv společenských vrstev, aby ho získali bez diskriminace.

MH17: Americké výzvědné služby neobviňují z katastrofy letadla přímo Rusko

23. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Američtí výzvědní důstojníci obvinili Moskvu, že "vytvořila podmínky", které vedly k usmrcení 298 osob na palubě letadla Malajských aerolinií, které bylo minulý týden sestřeleno nad východní Ukrajinou, v oblasti ovládané proruskými separatisty.

Avšak poté, co byly americké výzvědné informace v úterý částečně odtajněny, vyšlo najevo, že americká výzvědná služba neobviňuje z katastrofy přímo Rusko. Americká výzvědná služba dospěla k názoru, že separatisté sestřelili malajské letadlo omylem.

Pozvánka:

Pochod Prahou za okamžité ukončení bombardování Gazy, ukončení blokády a vyhlášení příměří

23. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Zveme Vás na urgentní demonstraci za okamžité zastavení bombardování Gazy, zabíjení civilního obyvatelstva, ukončení blokády a za vyhlášení příměří. Sejdeme se ve čtvrtek 24. července v 17:30 na Václavském náměstí u sochy svatého Václava. Praha se tak opět přidá k protestům, které probíhají po celém světě a účastní se jich statisíce lidí.

O české pomoci Gruzii

23. 7. 2014 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 15 minut

Reaguji na článek: Češi Gruzínkám diagnostikovali rakovinu. Tím pomoc skončila ZDE

Navzdory tomu, že mluvím dobře česky a také všemu rozumím, moje psaná čeština je velmi slabá. Píšu-li článek, obvykle mi to trvá několik dnů, někdy i týdnů. Pokaždé musím někoho poprosit, aby text opravil (a tímto jim moc děkuji). Samotné sepsání textu mi většinou netrvá moc dlouho. Tentokrát jsem ale potřeboval čas, abych se odhodlal a napsal osobní příběh. Mé odhodlání svůj příběh zveřejnit podpořilo přečtení článku o pomoci české vlády Gruzii.

Pečuje se v Kanadě dostatečně o občanskou snášenlivost?

23. 7. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 16 minut

Otázku, zdali jsou kanadští občané lhostejní k dodržování liberálních demokratických hodnot, položil žurnalista Douglas Todd v deníku The Ottawa Citizen. Vzal si na pomoc názory dvou významných přistěhovalců do Kanady, pana Ujjala Dosanjha a Farida Rohaniho. Oba se v podstatě podivují, proč se dnešní přistěhovalci nesnaží přijmout občanské hodnoty této země - Kanady - a vážit si jich. Vždyť přece přišli žít do nejlepší země na světě. 

Kdy skončí krveprolévání na území Palestiny (v Gaze i v Izraeli)?

23. 7. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Samozřejmě především v Gaze je situace nezáviděníhodná. Je asi nutné znovu připomenout, že tam žijí skoro dva miliony lidí (1,8 milionu) v enklávě, za zdí zřízenou Izraelem, kterou se teď občas podhrabávají bojovníci Hamásu. Ti takto chtějí překvapit Izraelce, kteří vojensky obklíčili město a podnikají další útoky především na severu města.

Channel Four News

Peklo v Gaze pokračuje

22. 7. 2014

čas čtení 5 minut



Jon Snow: K výbuchům dochází nepřetržitě, trosky z poškozených budov jsou všude. Dělostřelecké granáty prší na Gazu bez přestání. Podle izraelských zdrojů zasáhly více než 3000 cílů. 600 Palestinců je nyní mrtvých, také 30 Izraelců a jeden voják se pohřešuje. Nemocnice v Al Šifě, odkud nyní hovořím, se snažil vyrovnat se z následky izraelské ofenzívy. Je přeplněná raněnými a mrtvými nejrůznějšího věku. Uslyšíme některé pacienty a také lékaře, kteří se snaží raněné ošetřit. Ale nejprve - dnes večer probíhá diplomatické úsilí o příměří, aby lidé mohli vyjít do ulic a aby mohly být doplněny humanitární zásoby. Avšak šance na dlouhodobé příměří jsou naprosto nulové. Náš reportér Jonathan Miller má podrobnou reportáž odtud z Gazy, ale varuji vás: jsou v ní záběry, které mohou být pro vás nesnesitelné.

Svědci z města Torez: Byl tady raketový systém Buk

22. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Tvrzení ruských separatistů ve východní Ukrajině, že nikdy neměli k dispozici raketový systém, jakým bylo sestřeleno malajské letadlo MH17, zpochybnilo několik svědků, kteří sdělili listu Guardian, že viděli to, co vypadalo jako raketomet Buk minulý čtvrtek nedaleko místa katastrofy.

Tato svědectví jsou podpořena celou řadou fotografií a videí, zveřejněných na webu. Podle nich byl systém ve čtvrtek nablízku místa katastrofy. Těsně před polednem ve čtvrtek, nedlouho před startem letadla Malajských aerolinií z Amsterodamu, projel systém Buk Gagarinovou ulicí, jednou z hlavních ulic v městě Torez, uvádějí svědci.

Evropská unie nenařídila nové sankce proti Rusku

22. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

  • EU se zaměřila na "kamarády" Vladimíra Putina, avšak žádné nové sankce nezavedla. Zahraniční služba EU dostala také úkol vypracovat seznam sektorových sankcí, týkajících se přístupu na kapitálové trhy, obrany, zboží dvojího užití a citlivých technologií. Seznam má být vypracován do čtvrtka, avšak to neznamená, že bude použit. Podmínkou nezavedení sankcí bude spolupráce Ruska na vyšetřování sestřelení letadla MH17 a ukončení "rostoucího proudu zbraní, vojenské výzbroje a extremistů přes ukrajinskou hranici".
  • Bývalý Putinův poradce Alexej Kudrin, bývalý ruský ministr financí, varoval před ruskou intervencí na Ukrajině a protizápadní rétorikou. Uvedl, že cena za zásah Ruska na Ukrajině a ekonomická izolace by vážně poškodily hospodářství Ruska a zejména jeho občany: "V této zemi jsou síly, které nás už dlouho chtějí izolovat, způsobit, abychom se spoléhali jen sami na sebe. Padá to na úrodnou půdu. Jsem převapen, jak intenzivní je tu teď protizápadní rétorika. Politická krajina v naší zemi se podstatnou měrou změnila," řekl Kudrin tiskové agentuře ItarTass. "Znovu jsme se stali nepřáteli Západu." Kudrin odstoupil r. 2011 na protest proti zvyšování vojenských rozpočtů. Varoval, že sankce budou Rusko stát 15-20 procent jeho příjmů. "Je to, jako kdybychom souhlasili, že se vzdáme 15-20 procent svých platů," varoval. Po anexi Krymu odplynul z Ruska kapitál v hodnotě více než 70 miliard dolarů.
  • Vladimír Putin ostře odsoudil návrhy protiruských sankcí. Charakterizoval je jako "podivnou logiku, a absolutně nepřijatelné". "Rusko dostává skoro ultimáta: zničme část obyvatelstva, které je etnicky, kulturně a historicky blízké Rusku, anebo na nás uvalí sankce." Putin také dodal, že vnější síly chtějí používat výzvědných služeb, médií a nevládních organizací k destabilizaci Ruska a "k tomu, aby bylo povolné při rozhodování otázek v zájmu jiných vlád". Putin sice přislíbil, že jeho vláda nebude režim utužovat, ale jeho výroky naznačují, že v mediální válce bude Kreml pokračovat. Ruská média prezentují zcela odlišný pohled na katastrofu malajského letadla a soustřeďují se na teorie, že letadlo sestřelili Ukrajinci nebo Spojené státy. Zastánci lidských práv tvrdí, že Rusko bude dál omezovat svobodu projevu v zemi. V úterý podepsal Putin zákon, který schválil těžké pokuty či vězení za "opakované porušování schválených procedur během shromáždění a demonstrací". Kreml také oznámil, že Putin opakovaně hovořil telefonicky s holandským premiérem Markem Ruttem o katastrofě a jejím vyšetřování.
  • Britští vyšetřovatelé leteckých katastrof z Farnborough budou na žádost holandské vlády pomáhat při analýze dat z černých skřínek. Britské ministerstvo dopravy konstatovalo, že informace lze z obou skřínek získat do 24 hodin, pokud nejsou příliš poškozeny.
  • Ministři zahraničí EU jednají v Bruselu o dalších možných sankcích proti Rusku, avšak Francie konstatuje, že dodá Rusku první z dvou objednaných hypermoderních válečných lodí. Pravděpodobnost zavedení rozsáhlých sektorových sankců proti Rusku kvůli Ukrajině je malá a stále se zmenšuje.
  • Pozůstatky mrtvých dorazily do města Charkov a budou převezeny do Holandska. Holandský premiér varoval, že identifikace obětí bude trvat dlouhé týdny až měsíce.
  • Vladimír Putin uvedl, že Rusko použije svůj vliv na ukrajinské separatisty, aby dovolili plné vyšetřování havárie, ale že Západ musí vyvinout tlak na Kyjev, aby ukončil boje.

Zdroj: ZDE

O nesmyslné válce v Gaze

22. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Toto není konflikt s vojenskými cíli, jde v něm o prestiž, hrdost a národní mytologii, míní redakční komentář deníku Guardian.

Jestliže se zeptáte, jak to ospravedlňuje zabíjení žen a dětí, nebo i uniformovaných vojáků, tak to neospravedlňuje, jenže takto často násilí mezi Palestinci a Izraelci funguje.

Cílem je dosáhnout psychologické nadvlády nad nepřítelem a plnou kontrolu nad vlastními občany. Jak izraelská hypermoderní armáda i chudá armáda Hamasu fungují daleko hůře na bojišti než na politickém, mytologickém divadle. Účelem vojenských akcí je prokázat, že armády hájí vlastní lidi.

Nemáme právo na to, aby nám ruská vláda alespoň lhala pořádně?

22. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Podle ruského ministerstva obrany ZDE se v den sestřelení letu MH17 k boeingu přiblížila ukrajinská "stíhačka" Su-25 a krátce na to se stroj zřítil. V souladu s tradicí Rádia Jerevan je k tomuto tvrzení ovšem třeba připojit další detaily, aby byla jeho nepochybná správnost náležitě demonstrována. Su-25 je protizemní bitevní letoun ZDE, není vybaven střeleckým radarem, pouze laserovým dálkoměrem a značkovačem; jeho maximální rychlost se blíží cestovní rychlosti běžného dopravního letounu a na letovou hladinu letu MH17 10 000 metrů nevystoupá, zůstane na 7 000 metrech. Během odpoledne se objevil důkaz o aktuální editaci hesla Su-25 na ruské Wikipedii ZDE, z ruské adresy ZDE, s cílem přepsat hodnotu maximálního dostupu. A večer web The Aviationist ještě doplnil ZDE, že grafika použitá ruským ministerstvem na tiskové konferenci ani nezobrazuje Su-25, ale starý americký průzkumný letoun EF-111.

Významné rozhodnutí Ústavního soudu -- usnesení II.ÚS 1471/14 z 26. 6. 2014

Pracovní právo musí chránit slabší stranu před bezohlednými manýrami zaměstnavatele

22. 7. 2014 / Aleš Uhlíř

čas čtení 10 minut

Česká média se nijak zvlášť nezabývají problematikou týkající se pracovního práva a rozhodnutí Ústavního soudu v této právní oblasti se proto do médií nedostanou, přitom se jedná o věci, kterým by se pozornost věnovat měla.

Na stránkách Britských listů se již dříve často psalo o oslabování pracovněprávní ochrany, o katastrofálních poměrech na pracovištích, častém výskytu mobbingu a drzé bezohlednosti, s níž se podnikatelé dokáží zbavovat zaměstnanců. To vše jsou témata, která mají širší souvislosti. Úzce souvisí s nynější diskusí o (ne)placení daní bohatými lidmi (causa Petra Kvitová). V řadě médií se rozpoutala hysterická kampaň o tom, jak stát okrádá šikovné a úspěšné. V posledním vydání časopisu Reflex předvedl psychiatr a spolupracovník Reflexu Cyril Höschl v primitivním demagogickém kázání pravicovou vulgaritu a cynismus v celé její odporné nahotě.

Jsme rasisté?

22. 7. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 8 minut

Příspěvek k diskusi (In)tolerance v rámci Festivalu Národů Podyjí 18.7.2014

Z pohledu zvenčí jsme. Je-li řeč o Česku, pravidelně se zmiňují Romové odkládaní do zvláštních škol, odsunovaní z měst do ghet, diskriminovaní na pracovním trhu, protiromské demonstrace. A nejsou to jen média, ale také Štrasburský soud pro lidská práva, Evropská komise, OSN, Světová banka, americké ministerstvo zahraničí.

Nechci ale hovořit o pohledu zvenčí, nýbrž o pohledu zevnitř. Ani tak hovořit, jako spíš diskutovat. Protože problém začíná vnímáním, cítěním, myšlením nás všech, každého osobně. A nezačíná u Romů. Podíváme-li se do naší historie, obdobné problémy jsme měli s našimi Němci, Maďary, Židy, Slováky, Rusíny. S těmi všemi jsme nedokázali žít. Z původně mnohonárodnostního Československa zbylo jako evropská kuriozita národnostně homogenní Česko.

Kvitová a ulejváci politici

22. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 10 minut

Je jistě chyba, pokud dochází ke zneužívání sociálních dávek, kladu si však otázku, co plyne ze zprávy o tom, že se v Česku zneužívá každá desátá sociální dávka. Lid za tím vycítí všelijaké ty "ulejváky", možná dokonce přímo Romy, a rozvášní se podobně jako v případu tenistky Kvitové. Kvitová sice jedná legálně, nikoli však -- prý -- morálně.

Čeští politikové ovšem jednají vysoce morálně, když nechávají desítky miliard ročně promrhat ve veřejných zakázkách (výmluvné je, že k tomu dospěla Národní ekonomická rada vlády, která pracovala pro premiéra, jenž vysokými mzdami z veřejných peněz platil svou milenku za její vysoce profesionální práci), když dodnes neudělali účinné zákony proti úniku peněz do daňových rájů a když dali do rukou exekutorů moc, v civilizovaných zemích nebývalou, která žene spoustu lidí do neuvěřitelných tragédií.

O Kvitové, Jakešovi a vědeckém komunismu

22. 7. 2014 / Václav Adam

čas čtení 11 minut

V souvislosti s prohlášením wimbledonské vítězky Petry Kvitové, že kvůli daním hodlá změnit trvalé bydliště a přesídlit tak do Monaka, se vyrojila celá řada různých komentářů. Politici, nejen pravicoví, ale i levicoví, se špičkové tenistky zastávali, v komentářích se psalo o prý tradiční české závisti. Objevily se i názory opačné, upozorňující, jak se k této problematice staví jinde, např. velmi dobrý komentář ZDE.

Nechci se pouštět do podrobného rozboru otázky daní a daňových rájů, to by vyžadovalo velký prostor, tak jen stručně chci osvětlit význam daní. Daň je definována 3 základními znaky: 1) nedobrovolnost -- jedná se o povinnou platbu 2) neúčelovost -- není přesně určeno, na co vybrané prostředky půjdou, záleží na rozhodnutí politiků 3) neekvivalence -- to znamená, že nikdo se nemůže domáhat adekvátního protiplnění za jím odvedené daně.

Izrael prohrává kvůli sociálním sítím mediální válku

22. 7. 2014

čas čtení 7 minut

Když izraelská armáda zaútočila na čtvrť Šudžaja v Gaza City a usmrtila tam desítky civilistů, první zprávy o tom přišly v neděli ráno prostřednictvím Twitteru, píše reportér Channel Four News Paul Mason. Jeden místní aktivista napsal: "Lidé utíkají ze čtvrti Šudžaja, v ulicích tam leží mrtvoly."

Brzo poté napsal na Twitteru známý palestinský novinář Mohammed Omer, držitel novinářských cen: "Izrael zakazuje sanitkám vjezd do čtvrti Šudžaja. Ve všech ulicích tam leží desítky mrtvol."

Nedlouho poté informovali četní západní novináři, včetně reportéra Channel Four News Jonathana Millera, z této čtvrti totéž. Bylo to okamžité, bezprostřední a existoval důkazový obrazový materiál.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36244