Rozpory ve výpovědích o smrti Tamerlana Carnajeva:

Byl starší z bratrů popraven policií?

23. 4. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Okrskový policejní šéf bostonské čtvrti Watertown Edward Deveau řekl CNN, že starší z obou bratrů podezřelých z atentátu na bostonský maratón, Tamerlan Carnajev, zemřel rukou svého bratra poté, co byl (po vystřílení munice) zatčen. Džochar Carnajev měl podle Deveaua na bratra najet odcizeným terénním automobilem. ZDE a ZDE

Nicméně bostonská lokální rozhlasová stanice WEEI odvysílala v pátek ZDE rozhovor s očitou svědkyní zásahu, obyvatelkou Dexter Street, kterou oslovuje jménem "Linda". Její verze událostí je naprosto odlišná: Tamerlana Carnajeva mělo nejprve srazit policejní vozidlo, načež byl střílejícími policisty fakticky popraven.

Z hlediska vyšetřování případu byl Tamerlan Carnajev jednoznačně tím důležitějším svědkem; byl to on, kdo byl v minulosti epizodicky vyšetřován v souvislosti s podezřením na kontakt s čečenskými povstalci a pokud k nějakému takovému kontaktu během jeho nedávné návštěvy Ruska došlo (přesněji řečeno, ke kontaktu s čímsi, o čem Tamerlan Carnajev případně věřil, že je to čečenské hnutí odporu), mohl o tom uvést mnohem více informací než mladší z bratrů Džochar, jehož zranění je navíc takového charakteru, že nakonec vůbec nemusí být schopen vypovídat.

Kdyby byla verze "Lindy" správná, nabízela by se zvláštní otázka: Kdo měl zájem na tom chladnokrevně zlikvidovat důležitějšího svědka případu bostonského atentátu - a proč vlastně?

0
Vytisknout
14262

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2013