Edmund Balog: Chceme poznat hranice svých možností

2. 11. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

O sportovním klubu SK Ares Karviná, kde trénují i někteří Romové, jsme hovořili s jeho zakladatelem a jedním z trenérů, Edmundem Balogem.

Kdy a proč vznikl váš sportovní klub?
SK Ares vznikl v roce 2001. Kick Box byl u lidí v těchto letech ještě považován za zcela nepřiměřený agresivní sport. Po několika letech můžu osobně říct, že se tato myšlenka u lidí změnila. U těchto individuálních sportů člověk pak začne spoléhat i sám na sebe a zmůže pak ledacos. Není důležité se zúčastňovat turnajů nebo si dokazovat svou sílu na druhých. Jde o to, aby ten dotyčný poznal především sám sebe a hranice svých možností. Trénovat mohou jak dospělí, tak ženy a především i děti. Není to nijak omezeno jak na pohlaví ani barvu pleti či vyznání. Trénujeme proto, že nás to baví a že chceme pro své zdraví něco udělat.

Měli jste v úmyslu při jeho založení třeba i přivádět ke sportu víc mladých nebo dospělých?
Myslím si, že při založení klubu sehrálo roli to, že jde o něco nového, co tu předtím nebylo. Není to jenom o tom, že si rodiče přejí - aby z dítěte pak vyrostl kluk jako buk. Osobně dávám přednost lidem, kteří jeví osobní zájem o poznání kick-boxu pro život jako takový. Trénujeme děti i dospělé, se kterými pracujeme. Máme zhruba 12 -- 14 tréninků v měsíci. Řídíme se pořekadlem "je hezké si přát, ale je třeba konat". Stejně tak jako víra bez skutku je naprosto prázdná.

Kteří ze svěřenců v klubu prozatím nejvíc zazářili? Dalo by se pohovořit o jejich výsledcích a dosažených cenách?
Myslím si, že největších výsledků dosáhl Lukrecius Chang, který se zúčastnil několikrát mistrovství republiky, mezinárodních turnajů a pak i Mistrovství světa v Belgii. Na mistrovství republiky se pak dál s úspěchem zúčastnili i další svěřenci, mj. Rostislav Posker, který také nasbíral nemalé zkušenosti z ringu. A to jak na moravských, mezinárodních tak i republikových mistrovstvích. Patrik Gellrich, Milan Stojka, Marek Uríček, Michal Bajza, Ernest Lalurny, Jan Rakus a další.

Kteří svěřenci udělali svému trenérovi největší radost a na jakých soutěžích?
Tak to byli mladí svěřenci v letech 2003, jak jsme jeli na závody na Moravu pro začátečníky v disciplíně light - contact. Od nás startovalo 12 mladých a všichni se umístili a přivezli si domů krásné ceny. To byl myslím velký úspěch.

Nyní se klub po delší odmlce - asi pět let - opět dostává do podvědomí sportovní společnosti s novými mladými svěřenci, kteří se letos v září 2012 zúčastnili souboje v Olomouci na Czech Open v disciplínách Full Contact a Kick Box K1. Krásné druhé místo v disciplíně Full Contact do 81kg si vybojoval Petr Rakus, třetí místo pak získal ve váze 75kg Pavel Makula. V disciplíně K1 startoval Lukrecius Chang, který si po vyřazení v eliminaci odvezl alespoň novou zkušenost ve váze do 81kg. Mezi dětské svěřence se pak řadí ve váze do 28kg Patrik Kroščen, který ke konci září 2012 poprvé startoval v Praze v disciplíně Semi Contact a Light Contact.

Co nejmladší zájemci, speciálně nejmladší zájemci? Přibývá jich, ubývá, odkud přichází nejvíc a s jakou motivací?
Nejmladší zájemce přibíráme od 7 let. Jde většinou o mladé školáky, kteří k nám docházejí si zatrénovat a naučit se něco nového nebo se jen tak vybít. Jsou i případy, kdy mezi nás chodí i takoví, kteří zakusili školní šikanu nebo byli již venku napadeny někým ze starších žáků. Z dětství si pamatuju, že poprvé mi bylo ubližováno už v předškolním věku klukem, co se mnou chodil do stejné třídy a terorizoval i ostatní děti. Nakonec jsem si to s ním vyřídil a byl klid. Nepreferuji ale, aby ostatní řešili tento problém formou nějakého násilí nebo agrese. Spíše jde o to, aby zachovali chladnou hlavu a věc postupně řešili s nadhledem.

Kdo všechno patří k trenérům oddílu?
Trenérem jsem především já, Edmund Balog, se zaměřením na box a kick box. K dalším členům patří instruktor Patrik Krosčen, orientuje se na karate a kick box. Dál instruktor Rostislav Kripner, zaměřený na box a instruktor Lukrecius Chang, který dělá kick box a taekwondo.

Kde a jak tréninky probíhají, v jakých objektech? Spolupracujete s dalšími organizacemi nebo sportovními kluby? S jakými a na čem?
Tréninky nyní probíhají v objektu bývalé diskotéky Hutnik, dnes Las Vegas, na hlavní třídě Kosmonautů v Karviné. Kromě toho spolupracujeme na dálku s jinými kluby, kdy si vyměňujeme poznatky ohledně tréninku, stejně jako hodnocení případných zápasníků na turnajích. Skoro všechno se dneska odvíjí od financí a myslím si, že do budoucna, pokud se vše bude dařit, bychom mohli uspořádat i velkolepý Galavečer bojovníků pro veřejnost.

Peníze - i když asi řada lidí dělá tyhle věci jako hobby, přece jen bez financí to nejde. Kdo všechno vás podporuje, kde podpora vázla, jak je to s podporou tohoto druhu sportu u vás v Karviné? Zlepšuje se situace nebo zhoršuje v posledních letech?
Jak jsem říkal, vše stojí dnes peníze a dělat věci jako hobby, to zabere obrovské množství času. Podporu nacházím z toho, co se vybere na členských příspěvkách, které pokryjí zaplacení nájmu tam, kde provozujeme tento sport. Jinak si vše hradíme sami. V posledních dnech jsem se rozhodnul oslovit pár místních podnikatelů, jestli by mi nepřispěli na nákup sportovního vybavení do Sk Ares. Musím říct, že jsem nečekal, že mi nabídnou pomocnou ruku a přispějí darem na tento klub. Takže bych jim tímto chtěl za všechno poděkovat.

Pohled do budoucna - na jaké akce a turnaje si brousíte zuby?
Chtěli bychom dosáhnout na medaili na Mistrovství republiky nebo na mezinárodních turnajích. Vše ale ukáže až čas.

Vychází v Romano hangos 18/2012 ZDE a ZDE

0
Vytisknout
10907

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2012