Covid se znovu šíří Evropou, odborníci varují, abyste nepolevili v ostražitosti

22. 6. 2022

čas čtení 6 minut
 

V zemích od Španělska po Dánsko sílí volání po větších opatřeních proti vlně případů BA.4 a BA.5.


V několika evropských zemích dochází k výraznému nárůstu nových případů nákazy virem covid-19. Odborníci varují, že vzhledem k tomu, že byla zrušena téměř všechna omezení a jen málo lidí se nechává očkovat posilovacími dávkami, může během léta dojít k prudkému nárůstu případů, což povede k dalším úmrtím.

Podle vědeckého agregátoru Our World in Data roste klouzavý sedmidenní průměr potvrzených nových případů na milion obyvatel v zemích včetně Portugalska, Francie, Německa, Itálie, Španělska, Řecka, Nizozemska a Dánska.

Nejdramatičtější vlnu zažilo Portugalsko, kde počet nakažených na milion obyvatel zůstal v pondělí na sedmidenním průměru 2 043, což je druhý nejvyšší počet nových případů na světě, i když poněkud poklesl z nejvyšší hodnoty 2 878 na začátku června.

 

Ve Francii se odpovídající číslo vyšplhalo z 224 případů 13. června na 920 případů během jediného týdne. "Pandemie se navzdory teplému počasí opět zrychluje," uvedl doktor Benjamin Davido, odborník na infekční nemoci z nemocnice Raymond-Poincaré u Paříže.

"Nové subvarianty Omicron BA.4 a BA.5 jsou o 10 až 15 % infekčnější a právě to dodává viru další sílu," řekl Davido francouzskému rozhlasu a dodal, že ve střednědobém horizontu by se situace v nemocnicích v zemi mohla stát "velmi těžkou".

"Nacházíme se ve velmi specifické situaci, kdy je nezbytné udržet stabilní imunitu prostřednictvím posilovacích očkování." Nemocnice by se podle něj mohly během léta zaplnit, pokud zranitelné osoby a osoby starší 60 let nedostanou čtvrtou dávku co nejdříve.

Zdravotnický expert Dr. Damien Mascret řekl televizi France 2, že varianty BA.4 a BA.5 vedly v Portugalsku ke značnému nadměrnému počtu úmrtí, a dodal, že počet hospitalizací ve Francii se za týden zvýšil o 27 % a počet přijetí na jednotku intenzivní péče o 17 %.

"Začíná prázdninová sezóna, téměř všechna omezení byla uvolněna, věci by se mohly opět velmi rychle rozjet," řekl. "Je znepokojující, že pouze 29 % osob starších 60 let dosud dostalo čtvrtou dávku, na kterou mají všichni nárok."

Sedmidenní průměrný počet nakažených na milion obyvatel je v Německu nižší, v pondělí dosáhl 715, ale od prvního červnového týdne, kdy činil 324, neustále stoupá. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach hovořil o "letní vlně" nových případů.

"To se bohužel stalo skutečností," řekl Lauterbach minulý týden novinám Rheinische Post a na Twitteru dodal, že ohrožení lidé by se měli nechat očkovat čtvrtou vakcínou, a naznačil, že v uzavřených prostorách je dobré používat roušky.

Německá lékařská asociace BÄK nedávno vyzvala vládu, aby se připravila na podzimní a zimní nápor covidu, a vyzvala k dodatečnému plánování, které by zajistilo, že školy zůstanou otevřené, zranitelné osoby budou chráněny a nemocnice budou fungovat normálně.

Odborná poradní rada berlínské vlády uvedla, že země těží jak z "vysoké úrovně imunity", tak z variant způsobujících relativně mírné příznaky, ale varovala před nejhorším scénářem, kdy by mohlo dojít k zahlcení nemocnic.

Kombinace nebezpečnější varianty s rychle slábnoucí imunitou by mohla představovat vážné problémy, uvedla rada ve své zprávě a dodala, že by se brzy mohly doporučovat roušky v uzavřených prostorách a omezení kapacity při velkých veřejných akcích, jakož i přísnější opatření v oblastech s vážnějším výskytem.

Také v Řecku došlo k prudkému nárůstu sedmidenního průměru nových infekcí, a to z 377 na milion 13. června na 681 v tomto týdnu. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že počet případů bude dále stoupat, ale neočekává nárůst počtu hospitalizací na jednotkách intenzivní péče ani úmrtí.

V Itálii se počet nových infekcí během jednoho týdne zvýšil z 354 na milion na 549. ISS, národní zdravotní institut v zemi, uvedl, že počet případů stoupá již druhý týden po sobě a míra nákazy se opět zvýšila na epidemickou úroveň.

Procento nakažených pacientů na jednotkách intenzivní péče nadále klesalo, ale pouze jeden z 21 italských regionů je stále považován za region s "nízkým" rizikem, 14 regionů je klasifikováno jako "střední" a zbývajících šest jako "vysoké" vzhledem k rostoucímu počtu upozornění.

Prof. Walter Ricciardi, bývalý prezident institutu, řekl Adnkronosu, že vláda možná uvolnila omezení příliš rychle. "Máme za sebou třetí léto (pandemie) a stále jsme se nepoučili," řekl Ricciardi.

"V nejpříznivějším období pro boj s viry, na jaře a v létě, nesmíme polevit v ostražitosti a musíme se připravit i na nepříznivé podmínky na podzim, a myslím, že nic z toho se nedělá."

Počet případů v Nizozemsku vzrostl již třetí týden v řadě, uvedl v úterý nizozemský institut veřejného zdraví RIVM a vinu přičítá celosvětovému nárůstu subvariant BA.4 a BA.5. Podle portálu Náš svět v datech se nizozemská sedmidenní míra nakažených v uplynulém týdnu zvýšila ze 117 na milion na 204 na milion.

Dvě největší nizozemské zaměstnavatelské organizace v pondělí vyzvaly lidi, aby se vrátili k dodržování základních hygienických pravidel pro koronaviry, a uvedly, že nová vlna se zdá být bezprostřední, zatímco ministr zdravotnictví Ernst Kuipers prohlásil, že existuje "velmi reálné" riziko, že se na podzim nakazí miliony lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6344

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022