Koronavirus: Pozastavení očkování může znova rozjet pandemii

17. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Němečtí lídři odložili summit ohledně pokračování vakcinace přípravkem AstraZeneca, protože čekají na plné potvrzení bezpečnosti vakcíny.


Německo patří k řadě zemí, které pozastavily použití vakcíny AstraZeneca kvůli neověřeným zprávám, že způsobuje krevní sraženiny, ale vicekancléř Olaf Scholz prohlásil, že doufá, že vakcínu bude možno opět používat.

Evropská léková agentura opakovaně prohlásila, že přínos vakcíny převyšuje veškerá rizika.

Německé rozhodnutí kritizovali někteří politici a lékaři.

Výkonná ředitelka Evropské lékové agentury prohlásila, že její úřad je stále "zcela přesvědčen" o výhodách přípravku AstraZeneca a poukázala na skutečnost, že krevní sraženiny, na něž poukazují některé země, jsou relativně běžné v normální populaci. Hlavní otázka zní, zda jde o skutečný vedlejší účinek vakcíny, nebo shodu okolností.

Bezpečnostní výbor agentury dále prozkoumá poslední důkazy a zprávy ve čtvrtek. Experti ze Světové zdravotnické organizace se v úterý také sešli a mluvčí Christian Lindmeier zdůraznil, že "neexistují důkazy" o spojení incidentů s vakcínou.

V Německu začíná opět přibývat případů onemocnění a kritici argumentují, že výpadek vakcinace může způsobit návrat pandemie.

V Británii bylo vakcínou AstraZeneca naočkováno již 11 milionů lidí a neexistují známky nadbytečných úmrtí ani toho, že by se u očkovaných objevovaly krevní sraženiny.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4857

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2021