Jak bojovat proti sílící hrozbě fašismu

9. 10. 2019

čas čtení 5 minut

Podstatou propagandy je to, že propaganda vždycky vytváří na vaší straně vakuum odpovědnosti.

Moderátor Krishnan Guru-Murthy: Nemusíme vám připomínat, že demokracie je křehká věc. Profesor z Yale University, historik a analytik fašismu Timothy Snyder to ví velmi dobře. Jeho bestseller O tyranii nabízí praktické a politické rady o tom, jak se bránit autoritářství. Zeptal jsem se ho, jestli vidí paralely mezi Spojenými státy a tím, co se právě  děje v britské politice.

Timothy Snyder
: Ty paralely jsou velmi silné. Mám pocit, že jsme se octli ve společné krizi anglosaské politiky. Původ je v mnoha ohledech podobný. Myslím, že obě země mají problémy s tím, co se šíří na internetu, více než jiné země, právě proto, že internet je v angličtině a my angličtinu používáme, a proto jsme trochu více zranitelnější. A samozřejmě jde o velmi obdobný styl, onen pasivně agresivní styl, kdy vy vlastně nepoužíváte vládu k tomu, aby něco udělala,  jen pořád tvrdíte, že jste proti vládě. Což je velmi podobné na obou stranách Atlantiku. A do určité míry je to taktické, protože dochází do značné míry k vzájemnému napodobování mezi panem Johnsonem a panem Trumpem.

Home Credit a PPF na cestě za „ekonomickou“ osvětou

Vzděláním k nesvobodě

9. 10. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Zdá se, že legitimizace neetických a v řadě západních zemí nelegálních praktik a jejich povyšování na „byznys“ zaznamenala minulý týden i na standardy české společnosti doposud nepoznaný milník. Společnost Home Credit ze skupiny PPF a nejstarší univerzita v zemi, Univerzita Karlova, oznámily vznik tříletého partnerství zaměřeného na finanční podporu Matematicko-fyzikální fakulty UK a Institutu ekonomických studií UK (ZDE). A nejen na podporu těchto institucí.

Rozhovor Britských listů 240. O přímých akcích Rebelie proti vyhynutí

4. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta


O nadcházejících přímých akcích občanské neposlušnosti Rebelie proti vyhynutí hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s aktivistkou tohoto hnutí Veronikou Holcnerovou. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. října 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jaký je pravděpodobný scénář nové turecké operace v Sýrii?

9. 10. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Turecko má především v úmyslu vytvořit 25-30 km široký příhraniční koridor kontrolovaný a osídlený Syřany na okraji zbylých území, která dosud v důsledku bojů proti IS a syrské opozici kontrolují kurdské milice YPG (kvazistátní útvar "Rodžava"). Protože ve vedení těchto milic se nachází nespočet příslušníků mezinárodně uznané teroristické organizace PKK působící proti Turecku a protože na územích, která kontrolují, zavádějí oficiální kult vůdce PKK Abdullaha Ocallana, Turecko považuje YPG za pouhou syrskou pobočku PKK.

Vyjádření Filozofické fakulty UK ke smlouvám mezi Univerzitou Karlovou a firmou Home Credit International

9. 10. 2019

čas čtení 1 minuta



Zveřejněno 9.10.2019    

K četným dotazům, směřovaným na Filozofickou fakultu UK, které se týkají nedávno uzavřených smluv o partnerství a spolupráci mezi Univerzitou Karlovou a firmou Home Credit International, uvádíme následující.
Filozofická fakulta UK nebyla do přípravy smluv nijak zapojena. Udělení exkluzivního označení „Hlavní Partner Univerzity Karlovy“ firmě Home Credit International nepokládáme za vhodné. Některé části smluv, například ustanovení o tom, že se smluvní strany „zavazují zdržet… všeho, co by mohlo poškodit (jejich) dobré jméno a pověst“ nebo „negativně ovlivnit jejich spolupráci“,  podle našeho názoru poškozují veřejný obraz univerzity – jak je ostatně patrné už z dosavadních ohlasů v médiích a na sociálních sítích.

Český ideál: Smrádeček a ostnatý drát

9. 10. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Na spadnutí je právě třetí turecká intervence v Sýrii. Má vyhnat kurdské milice organizované teroristy PKK z arabských území v povodí Eufratu, která obsadily během bojů proti IS. Ankara kromě jiného zdůvodňuje operaci potřebou opět usadit na syrském teritoriu dva miliony převážně arabských válečných uprchlíků dosud pobývajících v Turecku. Uvidíme.

Turecko zahájilo novou intervenci v Sýrii

9. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Twitterový účet první turecké invaze v Sýrii označované kódovým názvem Eufratský štít oznámil zahájení "nejrozsáhleší operace turecké armády v moderní historii" od invaze na Kypr v roce 1974.

Italská spojka k ruskému vyšetřování

9. 10. 2019

čas čtení 3 minuty

Ministr spravedlnosti William Barr prohlásil, že zkoumá původ ruského vyšetřování. V rámci toho se Barr nedávno setkal s představiteli Itálie, kde se v roce 2016 poradce Trumpovy kampaně sešel s Josephem Mifsudem - profesorem, jehož akce tvoří podstatnou část důvodů, proč FBI zahájila ruské vyšetřování, napsal Adam Goldman.

Evropská unie chce nabídnout Británii odklad brexitu do léta 2020

9. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Plán Borise Johnsona pro brexit byl v úterý večer už zřejmě zcela nefunkční


Plán Borise Johnsona pro brexit vypadal v úterý v noci už zcela nefunkční poté, co britská vláda po dni zuřivých rekriminací přiznala, že je velmi nepravděpodobné, že by před 31. říjnem došlo s Bruselem k dohodě.

Boris Johnson telefonicky hovořil s irským premiérem Varadakarem po bouřlivých čtyřiadvaceti hodinách, kdy z Downing Street byly vypouštěny neuvěřitelně agresivní prohlášení, zjevně od Johnsonova poradce Dominica Cummingse. Znepokojení nad touto taktikou vyjádřili i někteří členové samotného Johnsonova kabinetu.

Downing Street: "Dohoda s EU o brexitu je nemožná"

8. 10. 2019

čas čtení 3 minuty

Donald Tusk: Borisi Johnsone, nejde přece o vítězství v nějaké stupidní hře o to, kdo nese vinu. Jde o budoucnost Evropy i Británie i bezpečnosti a zájmů našich lidí. Vy nechcete dohodu, vy nechcete odklad, vy nechcete zrušení brexitu, quo vadis? 




Aktualizace: Evropské zdroje jsou touto zprávou poněkud zmateny.  "Tohle opravdu nezní jako něco, co by říkala zrovna Merkelová," sdělil Sky News jeden evropský diplomat. Je to další Johnsonovo lhaní? Stejný názor vyjadřují britští novináři pracující na evropském kontinentu. Poukazují na to, že Merkelová se při veškerém jednání přidržuje kompromisů a je velmi opatrná, v Německu dokonce existuje pro její opatrný přístup sloveso "merkeln", "merkelovat". Jde zřejmě o provokativní Johnsonovu manipulaci ve snaze vyvolat v Anglii protievropskou hysterii.  (JČ)

Nick Boles, bývalý konzervativní poslanec: Takže vysoký poradce Borise Johnsona je ochoten šířit drzou lež o rozhovoru mezi svým šéfem a vedoucí političkou jedné z nejdůležitějších našich spojeneckých zemí. Budou konzervativní poslanci  nadále nečinně tolerovat, jak tento chuligán běsní britskými institucemi a likviduje jejich pověst v zahraničí? 



* * *

Aktualizace: Robert Peston z ITV News k tomu (viz níže) píše: V této chvíli máme jen interpretaci britské vlády, ale zdá se z toho, že EU se rozhodla dát Británii binární volbu: buď divoký brexit, anebo odklad brexitu, což může vést k jeho zrušení. (Většina Britů dnes chce setrvání Británie v EU, pozn. red.)

Johnson nyní půjde plnou parou ve snaze realizovat divoký brexit dne 31. října. Zřejmě k tomu učiní veřejné prohlášení ještě dnes.

Je pak na poslancích, aby se rozhodli, zda je toto ta chvíle, kdy ho musejí vyhnat prostřednictvím hlasování o nedůvěře, anebo zda budou důvěřovat, že tzv. Bennův zákon (požadující, aby Johnson požádal Brusel o odklad) povede k odkladu, který chtějí.

Jde nyní opravdu o mnoho. ZDE  

* * *

Zdroj z Downing Street (zjevně Cummings) právě sdělil televizi Sky News:

"Z telefonátu s Merkelovou vyplynulo, že EU zaujala nový postoj. Merkelová dala najevo, že dohoda je naprosto nepravděpodobná a že si myslí, že Evropská unie má veto nad tím, zda opustíme celní unii. Merkelová řekla, že kdyby chtělo EU opustit Německo, tak nebude žádný problém, ale Británie EU nemůže opustit, aniž by navždy nechala Severní Irsko v celní unii a v koordinaci s předpisy EU. Dodala, že Irsko je klíčovým problémem britské vlády a že Irská republika musí mít veto alespoň nad tím, zda Severní Irsko odejde z EU. Merkelová zdůraznila, že britský premiér musí sdělit Severnímu Irsku, že bude muset zůstat v plné koordinaci s předpisy EU navždy, ale že ani to nevyřeší celní otázky.

Byl to v mnoha ohledech velmi objasňující telefonát. Jestliže je toto nový postoj EU, pak to znamená, že dohoda s EU o brexitu je nemožná, a to nejen teď ale nikdy. Také to objasnilo, že jsou ochotni torpédovat mírovou irskou dohodu z Velkého pátku."




Downing Street vyhrožuje: "Potrestáme ty státy, které schválí odložení brexitu"

8. 10. 2019

čas čtení 1 minuta


Robert Peston, ITV: Úřad britského premiéra v Downing Street řekl v pondělí otevřeně, že evropské vlády, které se postaví proti odložení brexitu, Boris Johnson "odmění", potrestá ty, které podpoří odložení brexitu  a že jestliže EU schválí odložení brexitu,  Johnson udělá to nejhorší, aby práci Evropské unie  sabotoval. Je to nejexplozivnější informace, přicházející z Downing Street v moderní éře. Diplomatické dopady budou podstatné. Jestli je tento článek jen z poloviny pravdivý, zlá krev mezi Londýnem a EU potrvá až desetiletí.

Britská vláda Borise Johnsona: "Dáme najevo jasně soukromě i veřejně, že země, které se postaví proti odkladu brexitu, postavíme  dopředu do  fronty pro budoucí spolupráci - spolupráci na věcech jak v rámci kompetencí EU, tak i mimo ně. Ty země, které podpoří odklad brexitu, půjdou na konec fronty. Podporu pro odklad brexitu bude naše vláda považovat za nepřátelský zásah do domácí politiky a více než polovina britské veřejnosti s námi bude souhlasit."


Je to od Johnsonovy mafie neuvěřitelná arogance a drzost, poznamenává Jan Čulík. Jak dodává právník Steve Pears, toto prohlášení také projevuje v této etapě už pozoruhodnou, absolutní neznalost toho, jak Evropská unie funguje. Jednotlivé členské země nevyjednávají s Británií samostatně. O případném odkladu brexitu bude rozhodovat jednohlasně celá evropská sedmadvacítka.


Kompletní anonymní informace z Downing Street v angličtině ZDE   

Jste si opravdu jisti, že byste neměli odejít z Facebooku?

5. 10. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Prvotním účelem existence Facebooku je sklízet od miliard jeho uživatelů jejich osobní, rodinná a psychologická data (už nyní má Facebook pro každého z vás individuálně 5000 vašich osobních charakteristik, a ten počet se rychle zvětšuje) a prodávat je za miliardy dolarů korporacím vládám a politickým mafiím, které jejich prostřednictvím manipulují občany ve volbách. Za posledních dvacet let byl tento mechanismus tvrdě testován, nejprve komerčně, pak politicky. Nejprve v rozvojovém světě, v Africe a v Asii, pak ve východní Evropě a nakonec byl zneužit k prosazení Donalda Trumpa do prezidentské funkce v USA a zmanipulovaného referenda o brexitu v Británii.

Svým absolutně neskrupulózním  a protizákonným dobýváním soukromých údajů o osobní a rodinné situaci, přesvědčení a psychickém stavu miliard jednotlivých uživatelů Facebooku, kterážto data - nyní vládami považovaná za klíčový vojenský materiál! - se pak prodávají politickým manipulátorům, likvidují obří digitální firmy demokracii.

Došli jsme do bodu zvratu - už nikde se nemohou v současnosti konat férové demokratické volby.

To všechno vysvětluje nesmírně dramatický, dvouhodinový, vynikajícím způsobem zdokladovaný dokumentární film televize Netflix The Great Hack.

Vyšetřete si na něho ty dvě hodiny.  Pak uvažte, zda máte na Facebooku zůstat. S českými titulky si ten film  najdete ZDE

Trump: Odmítám spolupracovat s vyšetřováním mého impeachmentu

9. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta



- Bílý dům poslal osmistránkový dopis čelným Demokratům, kteří stojí v čele vyšetřování za účelem impeachmentu Donalda Trumpa. V dopise se praví, že je vyšetřování "neférové", že je jeho účelem zvrátit výsledek voleb v roce 2016 a že s ním Bílý dům nebude spolupracovat.


- Demokraté vydali soudní příkaz, jímž předvolali k svědectví před Sněmovnou reprezentantů Trumpova nepříliš chytrého, ale bohatého velvyslance USA u EU Gordona Sondlanda, který je zapleten do skandálu vydírání ukrajinského prezidenta Zelenského. Sondland také musí Kongresu vydat veškeré dokumenty týkající se tohoto skandálu.

- Činitel z Bílého domu, který slyšel Trumpův telefonát s ukrajinským prezidentem Zelenským, ho podle whistleblowera charakterizoval jako "šílený" a "děsivý".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

29545

Kdo vlastně řídí svět

9. 10. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jsou lidé, kteří si představují, že někdo „řídí svět“. Jako by „svět“ byl automobil nebo nějaká hierarchická struktura. Svět se řídit ovšem nedá, naopak: pokud se budete zabývat jakoukoli historickou událostí dostatečně podrobně, zjistíte, že lidé nikdy dějiny „řídit“ nedokázali. Lidská činnost se naopak mnohem více podobá manévrování než řízení.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

"Oikofobie": Naše západní sebenenávist

9. 10. 2019

čas čtení 9 minut

Byl italský večer koncem léta v závěru minulé dekády a večeřel jsem venku ve stínu římského Kolosea - symbolu dekadentního impéria, jehož trosky bylo možno vidět všude kolem, napsal Benedict Beckeld. Jedna ze spolustolujících, mladá studentka antických dějin, náhle přišla se znepokojivým zjištěním, že nikdy nemůže říci nic špatného o jiné kultuře. Nejen že toho nebyla schopna, ale fakticky zdůrazňovala, že ani nemá právo to udělat.

Šokovaní vědci objevili 400 km dlouhý pás mrtvých mangrovníků

9. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Kaskáda příčin včetně vzestupu mořské hladiny, vln veder a tam a zpět se přesouvajících tropických cyklonů vytvořila 400 km dlouhý pás mrtvých nebo těžce poškozených mangrovníků v Carpentarském zálivu na pobřeží Austrálie. Zjistila to vědecká monitorovací expedice, uvádí Graham Readfearn.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Jaderná jednání mezi KLDR a USA opět ztroskotala

9. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Američané se drží optimismu, zatímco Kim Čong-un dál vylepšuje svůj arzenál. Po měsících bez jakéhokoliv pokroku oznámila KLDR 1. října, že se její jaderní vyjednávači sejdou s americkými protějšky k pracovním jednáním koncem týdne.

Vzkaz od Karla Gotta a Vlasty Chramostové

8. 10. 2019 / František Štván

čas čtení 1 minuta

'Vážení politici, vážení spoluobčané,

našim společným lidským a uměleckým cílem bylo v lidech probouzet pozitivní emoce, a tak nechápeme, proč se náš odchod z tohoto světa stal arénou plnou zloby, primitivní nenávisti a politické unáhlenosti.

I my jsme měli své oblíbené a neoblíbené umělce.

Někteří z nich nám doslova lezli na nervy.

Proto nás nikdo nikdy nemohl slyšet, že je povinností všech lidí nás obdivovat  a že musí být našim kritikům zkřiveny nejen  vlasy.

Byli jsme umělci, kteří reprodukovali co složili či napsali jiní.

Bez nich bychom nebyli tím či jsme se nakonec stali.

Bez nich by náš odchod z toho světa s naprostou jistotou  zaznamenali jen naši nejbližší.

Oba jsme se dožili požehnaného věku, a proto nechápeme, proč jsme nebyli na státní vyznamenání navrženi za svého života, abychom se z této pocty mohli radovat.

Času na to mocní  co se dnes  dušují jak nás celý život obdivovali, měli dost a dost a tak vězte, že o posmrtné politické pocty, vlastně  za to že jsme zemřeli, nestojíme.

Nestojíme o to, aby se rozloučení s námi stalo kulisou pro selfíčka či patetické, neupřímné (politicky zištné) projevy smutku a obdivu.

Stačit  nám bude  upřímná a tichá vzpomínka těch co nás skutečně měli rádi. Byli jsem jen a jen jejich, ne státu, ne politiků......."

Myslím si, že by takto tito skvělí lidé reagovali, pokud by měli možnost napsat svůj názor  na to co se kolem jejich skonu ve společnosti děje" 

František Štván

Nekontaktované brazilské indiánské kmeny čelí za Bolsonara genocidě

8. 10. 2019

čas čtení 1 minuta



Dojde k ní v důsledku úsilí Jaira Bolsonara zrušit dosud platnou brazilskou politickou strategii ochraňování domorodého obyvatelstva, varuje skupina čelných expertů v otevřeném dopise, adresovaném ultrapravicovému brazilskému prezidentu.

Tito odborníci vyjadřují své varování poté, co byl náhle a bez vysvětlení propuštěn z úřadu pro záležitosti domorodých kmenů čelný brazilský expert na izolované a až nedávno kontaktované domorodé kmeny.

Divoký brexit by vyhnal zadluženost britského státu do rekordní výše

8. 10. 2019

čas čtení 1 minuta



Nouzové daňové škrty a zvýšené státní výdaje s cílem neutralizovat dopad divokého brexitu povedou v případě divokého brexitu k zvýšení státní zadluženosti na rekordní úroveň, nejvyšší za více než půl století, varují britští experti na státní rozpočet.



Americký soudce: Trumpovo úsilí utajovat daňová přiznání je "odporné"

8. 10. 2019

čas čtení 1 minuta



Donald Trump zaznamenal v pondělí podstatnou porážku ve svém dlouhém úsilí udržet svá daňová přiznání v tajnosti. Federální soud v New Yorku rozhodl, že Trumpovy pokusy odvolávat se na svou "imunitu prezidenta" jsou "odporné", a vydal soudní příkaz, aby Turmp vydal svá daňová přiznání za posledních osm let.

V Londýně bylo zatčeno téměř 300 osob z Rebelie proti vyhynutí

8. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

;

Během prvního dne demonstrací britských aktivistů z ekologické Rebelie proti vyhynutí bylo zatčeno až tři sta osob, které protestovaly proti nečinnosti úřadů vůči klimatické krizi. Rebelie proti vyhynutí plánuje blokovat centrální Londýn po dobu čtrnácti dnů.

Podobné protesty se konají po celém světě, včetně měst Sydney, Amsterodamu, Berlína a New Yorku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Papež František hostí ve Vatikáně synodu o Amazonii

8. 10. 2019

čas čtení 2 minuty



K vzteku ultrapravicového brazilského prezidenta Bolsonara, který údajně prosazuje "křesťanské hodnoty", je ale v ostrém konfliktu s tamější katolickou církví, pořádá nyní papež František ve Vatikánu mimořádnou tři týdny trvající synodu biskupů z devíti jihoamerických zemí, na jejichž území se rozkládá amazonský prales.

Oficiálně byla synoda zahájena v neděli mší ve Vatikánu v bazilice sv. Petar. Účastní se jí 184 kardinálů, biskupů a kněží z Brazílie, z Kolumbie, z Ekvádoru, z Guyany, z francouzské Guyany, z Peru, ze Suriname a z Venezuely.

Ve stínu totemů

7. 10. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Člověk by se neměl zbytečně nechat zmást skutečností, že se v České republice na určitých platformách občas ještě vedou klasické, víceméně věcné a víceméně racionální debaty o různých společenských problémech nebo důležitých politických či ekonomických rozhodnutích. Dopad takovýchto událostí na celek společnosti je totiž velmi omezený, příliš nepřekračuje hranice uzavřené skupiny lidí, kteří ještě sledují nějaká kvalitní tištěná média (deníky, týdeníky) a běžně nakupují knihy. Voličské chování ovlivňují veřejné diskuse jen minimálně.

30514

Dozrál čas na globální klimatickou vzpouru?

7. 10. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Dozrál čas na celosvětovou klimatickou vzpouru, která tváří v tvář nepřekonatelným politickým překážkám představuje dějinnou nutnost? Globální občanská neposlušnost, jejíž aspekty líčí historik a dokumentarista Jeremy Brecher v knize Vzpoura proti zkáze vydané nakladatelstvím Neklid, je v očích autora radikálním, byť nadějným konceptem, jak zdárně překonat klimatickou krizi a mnohé společenské nešvary. Síla Vzpoury proti zkáze v první řadě spočívá v jasně formulované vizi, poměrně přesné geopolitické analýze a v bohatém faktografickém materiálu. A není pochyb, že řada pozitivních příkladů z nedávné minulosti, kdy se dostalo spravedlnosti i dlouhodobě opomíjeným, může být pro věčně mrmlající českou společnost vítanou vzpruhou. 

Monitor Jana Paula: Spatření Kláry Stodolové v galerii Havelka

7. 10. 2019 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

 


V galerii Havelka byla zahájena výstava osobité malířky, pro kterou je tvorba v životě čímsi tak samozřejmým, jako třeba chůze. Klára Stodolová spatřuje svět kolem sebe v poetických odstínech jeho tvarové proměnlivosti, aby pro sebe pokaždé objevovala, a v rámci svých omezených lidských schopností následně i zachytila krásu prostého a obyčejného. Píši-li pro sebe, pak tím mám na mysli subjektivní potřebu proniknutí do tajemství, jež je ukryto až za-pohledem, za pouhým díváním, které lze poodkrýt a snad i poznat pouze v trpělivé soustředěnosti. Ale ani to ještě nestačí, je nutné projevit jistou míru pokory, je nutné setrvat v pozorování, než se pozorované promění ve spatřené, než pozorované vyjeví to, co je podstatné pro rozhodnutí tvořit.

Zničí fake news všechny příští parlamentní volby?

7. 10. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto: "Evropská unie vám chce ukrást váš anglický čaj!" Jedna z tisíců lživých reklam, šířených na Facebooku během britského referenda o brexitu


Facebook svými algoritmy prohlubuje a šíří extremismus


V Británii už vlastně probíhá předvolební kampaň pro předčasné volby. Za posledních 90 dní vydala Konzervativní strana za inzeráty na Facebooku téměř tři miliony Kč, Farageova Brexit Party více než tři miliony Kč.

Skutečnost, že to víme, znamená, že se situace za posledních několik let trochu zlepšila. Zatímco vlády zůstávají v podstatě v nečinnosti, americké technologické firmy pomalu začaly aspoň trochu jednat. Zahájily iniciativy transparentnosti, začaly odstraňovat nejdrzejší lži ze sociálních sítí a dokonce se jim podařilo postavit se proti zásahům několika nepřátelských států.

Odposlechnuto v metru

7. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta


30454

Vládní zpráva o stavu lesů potvrzuje děsivý rozsah jejich hynutí

7. 10. 2019

čas čtení 5 minut

Foto: Jak spravují na Šumavě lesy ČR a Německo. V polovině této fotografie je státní hranice.

 
V NĚKTERÝCH OBLASTECH SE VŠAK PŘESTO DÁL SÁZÍ HLAVNĚ SMRKY. PROSTOR MUSÍ DOSTAT PŘIROZENÁ OBNOVA

tisková zpráva hnutí Duha

Ministerstvo zemědělství v každoroční Zprávě o stavu lesů shrnuje výsledky loňského hospodaření v lesích [1]. Desítky let ignorované varování vědců o nevhodné druhové a věkové skladbě našich lesů mají v posledních letech za následek masivní těžbu kalamitního dřeva. Z dlouhodobého hlediska znamenala celková výše vykázaného kůrovcového dříví v roce 2018 rekordní hodnotu (13 mil. kubíků dřeva), které nebylo dosud na území České republiky dosaženo.

Britští důchodci žijící v EU přijdou o své zdravotní pojištění

7. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Pokud dojde k divokému brexitu, přestane platit reciproční dohoda, v jejímž rámci hradí britské zdravotnictví evropským zemím zdravotní péči za své občany žijící v EU

Britové trpící vážnými chorobami žijící v Evropské unii nemají vůbec žádnou jistotu ohledně toho, jak bude po divokém brexitu financována jejich zdravotní péče a zda vůbec bude hrazena. Žijí uprostřed noční můry úzkosti a zoufalství.

Jennifer Arcuri odmítla v TV vyloučit, že měla s Johnsonem sexuální poměr

7. 10. 2019

čas čtení 1 minuta



V pondělí ráno vystoupila v britské televizi americká podnikatelka Jennifer Arcuri, která je v ohnisku skandálu týkajícího se Borise Johnsona a jeho střetu zájmů. Arcuriová potvrdila, že měla s Johnsonem "velmi blízký vztah" a odmítla vyloučit spekulace, že měli sexuální poměr. Uvedla, že Johnson ji "několikrát" (pětkrát až desetkrát) navštívil v jejím bytě v londýnské čtvrti Shoreditch, ale odmítla tvrzení, že ji finančně i jinak podporoval ze státních zdrojů, aby posílil její kariéru. Tvrdila, že dosáhla podnikatelského úspěchu jako technolog sama.

Firma Arcuriové Innotech dostala z britských státních zdrojů 26 000 liber a Arcuriová se účastnila tří zahraničních obchodních misí, v jejichž čele stál Johnson, přestože její účast byla původně odmítnuta, ale Johnson to odmítnutí zrušil. Nejnovější firma Arcuriové, Hacker House, dostala letos z britského ministerstva digitálních záležitostí, kultury, médií a sportu grant ve výši 100 000 liber.

Ve věci tohoto skandálu probíhají v Londýně čtyři oficiální vyšetřování.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Milan Kohout: Gott dával za normalizace tajně Kubišové peníze

7. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Píše Milan Kohout:

Vzpomněl jsem si na jeden zážitek z bývalého disentu... Šli jsme ještě s jedním chartistou (nemohu si vzpomenout na jeho jméno) ranní Prahou, abychom dali Martě Kubišové kytky k narozenimám... Pracovala jako uklízečka v nějakém podniku kousek za Národním divadlem.

Po cestě jsem se ho ptal, jak Marta asi přežívá z těch několik stovek platu a onen kolega mi prozradil, že jí dává tajně nějaké peníze Karel Gott...

Tolik o Gottovi...
 

Macron dal Johnsonovi lhůtu na přepracování plánu pro brexit jen do konce tohoto týdne

7. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta



Francouzský prezident Emmanuel Macron dal Borisi Johnsonovi lhůtu jen do konce tohoto týdne na podstatné přepracování jeho plánu pro brexit. Výrazně to zvýšilo už tak vysokou pravděpodobnost, že k žádné dohodě nedojde.

Návrhy, které Johnson předložil minulý týden, nepovažuje Brusel za základ pro dohodu a Macron zdůraznil, že je úkolem Británie, aby před nadcházejícím summitem EU vypracovala návrhy nové.

Macron se s Johnsonem odmítl setkat osobně a v neděli mu sdělil během telefonického rozhovoru, že jednání může probíhat pouze prostřednictvím hlavního vyjednavače EU Michela Barniera.

Barnier už předtím konstatoval, že nemá od evropské sedmadvacítky mandát k tomu, aby přijal návrhy, které dosud prezentoval Johnson.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Portugalští socialisté zvítězili ve volbách, poté co se rozešli s politikou škrtů

7. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Socialistická strana portugalského premiéra Antónia Costy zvítězila ve všeobecných volbách v Portugalsku, ale nezískala absolutní většinu. Socialisté získali 36,65 procent hlasů, na druhém místě se umístili středolevicoví sociální demokraté se 27,9 procenty. Socialisté ve srovnání s volbami v roce 2015 posílili své postavení. Následuje to po nedávných volebních úspěších centristické levice v Dánsku, ve Španělsku, ve Finsku a ve Švédsku.

Costovi socialisté budou mít v parlamentě, který má 230 křesel, 106 poslanců. Po volbách v roce 2015 jich měli 86. Nyní jim do absolutní většiny bude chybět jen 10 poslaneckých křesel. Čtyři poslanecká křesla ještě nebyla určena, protože o nich hlasují Portugalci žijící v zahraničí. ZDE   

* * *

Portugalci se v neděli vydali k volbám, přičemž premiér Antonio Costa a jeho socialisté by měli zvítězit a získat druhé funkční období - poté co vládli v době solidního ekonomického růstu po letech škrtů.

Vstupujeme do světa automatického rozpoznávání obličejů

7. 10. 2019

čas čtení 5 minut


Londýňan Simon Gordon vytvořil počítačovou platformu Facewatch, systém, který dokáže rychle rozpoznat obličeje známých pachatelů trestných činů a okamžitě o informuje esemeskou majitele obchodu či restaurace, když pachatel trestných činů vstoupí do obchodu či restaurace.

U vchodu do podniku je instalována kvalitní kamera, která zaznamenává obličeje všech lidí, kteří vcházejí. Ty fotografie jsou posílány do počítače, který analyzuje biometrické informace a srovná je s tvářemi v databázi trestaných osob.

Pokud je osoba identifikována, pracovníci podniku dostanou na mobil varování, které jim umožní vstupující osobu sledovat, anebo ji požádat, aby odešla. V podnicích, kde byl tento systém zaveden, přestaly jakékoliv krádeže.

Evropská minimální mzda na obzoru?

7. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Nicolas Schmit vybraný na místo eurokomisaře pro zaměstnanost promluvil na slyšení v Evropském parlamentě o pojetí společné evropské minimální mzdy, píše Péter Cseresnyés. Bývalý lucemburský ministr zaměstnanosti tvrdil, že i když v celé EU nelze zavést společnou minimální mzdu, bude pracovat na implementaci minimálního standardu. Jeho vyjádření posiluje vyhlídky na budoucí spojení minimální mzdy s hrubou průměrnou mzdou.

Hospodaření OSBL za srpen 2019

5. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 50 671,02 Kč, výdaje byly 99 116,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
24284